15 Kasım 2009 00:00

Domuz gribi korkusu 13.5 milyon kişiyi acillik etti

DOMUZ gribi (H1N1) virüsünden ölümlerin başlamasıyla acillere başvurularda da patlama yaşanıyor. SGK verilerine göre; eylül ayı başından 10 Kasım’a kadar 13 milyon 482 bin 970 kişi hastanelerin acil servislerine koştu.

Paylaş

DOMUZ gribi (H1N1) virüsünden ölümlerin başlamasıyla acillere başvurularda da patlama yaşanıyor. SGK verilerine göre; eylül ayı başından 10 Kasım’a kadar 13 milyon 482 bin 970 kişi hastanelerin acil servislerine koştu. Bu sayının yüzde 80’e yakınının domuz gribi korkusundan kaynaklandığı belirtiliyor.
Okulların tatil edilmesi ve ardından gelen ölüm haberleri vatandaşları korku ve endişeye sevk edince boğazı ağrıyan, hafif ateşlenen hastanelere koştu. Eylül ayı boyunca sadece devlet hastanelerinin acil servislerine 3 milyon 702 hasta başvurdu. Bunların çoğunun domuz gribi korkusundan yaşandığı belirtildi. Eğitim araştırma hastanelerine ise 595 bin kişi rahatsızlık şikayetiyle gitti. Acil oranlarının hastane poliklinikleri içindeki oranı yüzde 25’e ulaştı.
AŞIDAN SONRA AZALACAK
Acillerin yükünün arttığını belirten Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akın, yaşanan yoğunluktan dolayı acil servislerin ciddi bir sıkıntı yaşadığına dikkat çekti. Acillerin görevinin bu tip hastalardan çok kazalar, yaralanmalar, kalp hastalıkları olduğunu kaydeden Prof. Akın, grip şikayetleri yüzünden bu tip vakalara yeterli ilginin gösterilmesi konusunda sıkıntı yaşandığını aktardı.
Riskli olan grupların aşılanmalarına başlayacaklarını dile getiren Akın, aşıya ilgi gösterilmesinin önemli olduğunu ifade etti. Vatandaşlara korunma önlemlerini almaları ve aşılarını olmaları çağrısında bulunan Akın, “Şu anda ‘hemen acil servise gitmeyin’ demek rahat olmayabilir. Çünkü bazı vakalarda kronik rahatsızlığı olmayanları da etkileyebiliyor. Gitmeyin demeye cesaret edemeyebiliriz. Kişisel temizliklerine dikkat etsinler. Ancak ağır vaka, solunum yetmezliğinde muhakkak hastaneye başvursunlar.” diye konuştu. (Ankara/CİHAN)
ÖNCEKİ HABER

Kentsel dönüşüme karşı halk kazandı

SONRAKİ HABER

KESK’liler, tutuklu yöneticileri için oturdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...