16 Kasım 2009 00:00

Ne yapsan kabahat

Hapis cezaları yetmedi, şimdi de para cezalarıyla hak arayanlar cezalandırılmaya çalışılıyor.

Paylaş

Hapis cezaları yetmedi, şimdi de para cezalarıyla hak arayanlar cezalandırılmaya çalışılıyor. Adana’da son zamanlarda sesini çıkaran herkese 100 TL’den başlayan para cezaları veriliyor. Dayanak ise Kabahatler Kanunu.
İşçi eylemlerinden öğrenci eylemlerine, kitle örgütlerinin açıklamalarından futbol maçında açılan pankarta, Güler Zere için atılan slogandan Newroz kutlamalarına kadar, Adanalılar ne yapsa kabahat sayılıyor. Bildiri dağıtmak, basın açıklaması yapmak, pankart asmak, ağaçlara balon asmak, hatta eyleme katılmak... Bu ‘etkinliklerin’ tamamı Adana Emniyeti’ne göre suç...
Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesi afiş asma fiilini suç sayıyor. Afiş asmak, bildiri dağıtmak izne tabi değilken, afişi yapan kişilere izinsiz afiş asma muamelesi yapılıyor ve yüz TL’nin üstünde para cezaları kesiliyor. Kesilen para cezası ertelenmiyor. Yeni uygulanan bu idari para cezasını güvenlik güçleri ve belediye zabıtaları, kişinin TC kimlik numarasına göre anında kesiyor.
SENDİKA EYLEMİNE 140 TL
Dev Sağlık-İş üyelerinin 12 Kasım Perşembe günü Adana SGK önünde yaptığı eylemin ardından güvenlik güçleri, eyleme katılanların dağılmasına izin vermedi. Eylemin yapıldığı yerin kamu binası olduğunu ve basın açıklaması yapılacak yerler arasında bulunmadığını belirten güvenlik şube müdürü, Adana Valiliği’nin kararı gereği kişi başına 140 TL ceza keseceklerini belirtti. Uzun süren tartışmaların ardından DİSK Adana Bölge Başkanı Kemal Aslan, Dev Sağlık-İş Çukurova Bölge Başkanı Mustafa Hotlar ve Bossa Şube Sekreteri Sedat Çetin’in de aralarında bulunduğu kişilere ceza kesildi.
İHD EYLEMİNE PARA CEZASI
13 Kasım Cuma günü ise İHD Adana Şubesi’nin tutuklu hastalarla ilgili Merkez Postanesi önünde yaptığı eylem için de aynı uygulamaya gidildi. Bu eylemde de Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa, Eğitim Sen Şube Yöneticisi Mehmet Akarsubaşı, İHD Şube Sekreteri Ethem Açıkalın, İHD Yöneticisi Osman Kara’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişiye para cezası kesildi.
FUTBOL MAÇINDA PANKARTA 11 BİN 200 TL
Adana Demirspor-Livorno özel dostluk maçında tribünlerde “Güler Zere ölmesin” pankartı açtıkları tespit edilen 10 kişiye, İl Spor Güvenlik Kurulu’nun talebi ve Adana Valiliği’nin onayıyla 11 bin 200 TL para cezası verildi. 4 Eylül’de Adana 5 Ocak Stadyumu’nda dostluk maçı oynanmıştı. Maçın ikinci yarısında Adana’daki Balcalı Hastanesi’nde tedavisi süren Güler Zere’nin serbest bırakılması talebiyle, üzerinde ‘Güler Zere ölmesin’ yazılı pankart açılmıştı. Pankart açanlara saldırılmış ve ardından kişi başına 1.120 TL ceza kesilmişti. (Adana/EVRENSEL)

ALAN DAYATMASI
Adana Valiliği, basın açıklaması yapılacak yerleri belirledi. Valilik, basın açıklaması olarak belirlenen yere toplu gitmeyi ve basın açıklamasından sonra toplu dağılmayı, pankart açmayı ve slogan atmayı suç sayıyor. Valiliğin kararına göre gündüz saatlerinde trafik ve yaya akışını aksatmadan basın açıklaması yapılabilecek ve imza standı açılabilecek yerler şöyle: Sivil toplum kuruluşlarının kendi binaları önlerinde, İnönü Parkı içerisinde, Uğur Mumcu Meydanı’nda yayalara ait alanda, 5 Ocak Meydanı’nda yayalara ait alanda, Atatürk Parkı’nda, Sanatçılar Parkı’nda, Çakmak Caddesi üzerinde bulunan Çakmak Plaza yanındaki Kültür Sokağı girişinde, Mimar Sinan Açıkhava Tiyatrosu otoparkında, pazarların kurulu olmadığı günlerde semt pazarlarında. Belirlenen yerler dışında basın açıklaması düzenleyenler ve basın açıklaması adı altında bir yerde toplanarak basın açıklaması yapılacak yere gitme ve basın açıklaması sonrası dağılım esnasında pankart, döviz açarak, slogan atarak yürüyüş yapanlar hakkında, Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesi ve genel hükümler doğrultusunda adli ve idari işlem yapılacağı belirtiliyor.

YASAKLAR ÜNİVERSİTESİ
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) öğrencileri de para cezalarından ‘nasiplerini’ alıyor. Üniversitede afiş asmak, bildiri dağıtmak ve stant açmak yasaklandı. Üniversitede herhangi bir faaliyet sürdüren öğrenciler, sivil polis ve Özel Güvenlik Birimi (ÖGB) tarafından gözaltına alınıyor. Gözaltı süreci kesilen para cezaları ile sona eriyor. Böylece anayasal bir hak olan toplantı ve gösteri yapma hakkı kısıtlanıyor.
Baskılara, soruşturmalara dikkat çekmek amacıyla yaptıkları basın açıklamasında halay çeken öğrencilere, polis biber gazıyla saldırdı. Gözaltına alınan 15 öğrenciye, Kabahatler Kanunu’nu ihlal ettikleri gerekçesiyle 125 TL para cezası kesildi.
ÇÜ 7 Ekim 2009 günü Yaşar Kemal’e fahri doktora unvanı verdi. Düzenlenen törende Güler Zere’nin serbest bırakılmasını isteyen üniversite öğrencisi Halime Keçeli’ye, 70 TL para cezası verildi.
10 öğrenciye Çܒde afiş astıkları için toplam 5 bin 840 TL para cezası kesildi. Kesilen para cezasını öğrencilerin ödememesi halinde, öğrenci başına 20’şer gün hapis cezası yatacakları belirtiliyor.
YÖK’ü protesto etmek amacıyla 7 Kasım 2008 Cuma günü kampüs alanındaki ağaçlara ‘YÖK’e Hayır’ balonları asan 4 öğrenci, 125’er lira para cezasına çarptırıldı. ‘Suçlu’ balonlar patlatıldı.

YEŞİL KART ŞANTAJI
16 Mart 2007’de göreve başylayan Adana Valisi Alhan Atış, eyleme katıldığı ileri sürülen çocukların ailelerinin yeşil kartlarının iptal edileceğini açıklamıştı. Adana Valisi İlhan Atış, akıllara durgunluk veren bir açıklama yaparak, eylemlere katılan 325 çocuğun ailesine 100 TL para cezası keseceklerini, varsa yeşil kartlarının iptal edileceğini bildirdi. Çocuklar hakkında mahkemece kesinleşmiş bir suç olup olmadığı bile belli değilken, yapılan bu açıklama, Vali Atış’ın halkın taleplerine ne kadar uzak olduğunu da göstermişti.
Halil İmrek
ÖNCEKİ HABER

Hücrede tedavi bekliyorlar

SONRAKİ HABER

Kentsel dönüşüme karşı halk kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...