16 Kasım 2009 00:00

Kürt sorunu ilk kez dağdan Meclis’e indi

AKP Hükümeti’nin, aylardır çalışma ve propagandasını yürüttüğü ‘açılım’ın Meclis’te tartışılması geniş yankı buldu.

Paylaş

AKP Hükümeti’nin, aylardır çalışma ve propagandasını yürüttüğü ‘açılım’ın Meclis’te tartışılması geniş yankı buldu. Konuya ilişkin pek çok değerlendirme yapılırken, Kürt sorunu konusunda birçok çalışması olan Prof. Dr. Doğu Ergil, “Meclis’teki görüşmeyle Kürt sorununun ilk kez dağdan Meclis’e geldiğine” dikkat çekti. İlk defa ülkenin kendi siyasi iradesiyle bu sorunu çözmek istediğini ifade eden Ergil, ardından “Ama öyle kötü yapıyor ki...” demeden edemedi. Ergil, Başta anayasa değişikliği olmak üzere toplumun ikna edilmesi gerektiğini söyledi.
‘ÖNEMLİ BİR KAZANǒ
İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından açıklanan açılım planı ‘tatmin edici’ bulunmazken, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Ergil, gelinen aşamayı, “önemli bir kazanç” olarak nitelendirdi. Açılımı gazetemize değerlendiren Ergil, “Kürt sorunu artık bir asayiş sorunu değil, demokratikleşme ve toplumsal barış anlayışı haline gelmiştir” dedi. Bir başka kazanımı ise Kürt sorununun “dağlardan Meclis’e gelmesi ve müzakere ediliyor olması” olarak nitelendiren Ergil, “Kürt sorunu asayiş sorunundan siyasal soruna evrilmiştir” dedi. Bunların çok önemli aşamalar olduğunu kaydeden Ergil, “Büyük bedeller ödendi” dedi.
BÜYÜK HASTALIK: UZLAŞAMAMA
“Bu işin böyle gitmeyeceğinin artık anlaşıldığını” belirten Ergil, beklenenin gerçekleşmesi için önce sorunun tanımı ve sonra da çözüm konusunda bu tartışmanın zemininde bir asgari uzlaşmanın zorunlu olduğuna dikkat çekti. Bu konuda asgari uzlaşmanın ise maalesef gerçekleşmediğini kaydeden Ergil, bunun da “Türk siyasetinin büyük hastalığının sonucu” olduğunu söyledi.
‘ÖYLE KÖTÜ YAPILIYOR Kİ...’
Açılımı, “İlk defa bir ülke kendi siyasi iradesiyle bu sorunu çözmek istiyor” diye değerlendiren Ergil, ancak sürecin kötü yönetildiğini belirterek, “Ama öyle kötü yapılıyor ki... Milli Birlik Projesi sunma, toplumsal bölünmeye yol açıyor” dedi. Paketin istenilen kapsam ve cesarette bir çözüm içermediğine dikkat çeken Ergil, “Paket topluma doğru düzgün anlatılmadığı için böyle, toplumun yadırgamayacağı yumuşaklıkta. Tahriklere yol açmayacak genel geçer şeyler söylenmiş olması da bu yüzden” dedi.
AÇILMAK İÇİR ANAYASA DEĞİŞMELİ
Sürecin salt hükümetin itercihleri doğrultusunda gitmeyeceğini belirten Ergil, barışın tarafı olan Kürt halkının isteklerinin de süreci etkileyeceğini ifade etti. Anayasa değişikliğine de değinerek, “Bu hükümet daha önce bir anayasa değişimi çabasında bulundu. Yaptırmadılar” diyen Ergil, ancak bu süreçte, anayasanın değişmesi gerektiğinin de artık iyice anlaşıldığını söyledi. Açılımın açılması için anayasa değişikliğini zorunlu gören Ergil, “Yoksa yeterli açılım sağlanmaz” dedi.
AKP’NİN SEÇİM PLANI
Bundan sonra “söylenenlerin uygulamaya konulması” gerektiğini belirten Ergil, “Ucu açık, dinamik bir süreçtir. Normalleşme devam ettikçe, farklı şeyler daha makul görülecek” diye konuştu. Başta anayasa değişikliği olmak üzere açılım için toplumun iyice ikna edilmesi gerektiğine dikkat çeken Ergil, toplumun destek vereceğinin anlaşılmasından sonra ise seçime gidileceğini, seçim sonrası yeteri toplum desteğini arkasında görmesi halinde de AKP’nin anayasa değişikliğini gerçekleştirip, açılımı ileri noktaya götürebileceğini savundu. (Ankara/EVRENSEL)
Sultan Özer
ÖNCEKİ HABER

Ağa zulmüne jandarma koruması

SONRAKİ HABER

EVRİM/DEVRİM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...