16 Kasım 2009 00:00

ROJEV

Gazetelerin manşetlerinde 10 Kasım’da TBMM’de ‘açılım’ın konuşulup konuşulamayacağı tartışmalarının yer aldığı günlerde, ajanslar Bismil’in Sinan köyünden bir haber geçtiler.

Paylaş

Gazetelerin manşetlerinde 10 Kasım’da TBMM’de ‘açılım’ın konuşulup konuşulamayacağı tartışmalarının yer aldığı günlerde, ajanslar Bismil’in Sinan köyünden bir haber geçtiler. Gazetelerin büyük çoğunluğunun sayfalarında yer vermediği bu haber, Sinan köylülerinin 7 yıldır ağalığa karşı sürdürdüğü mücadele ile ilgiliydi.
7 yıldır topraklarının ağa tarafından işgal edilmesine karşı mücadele eden köylüler, ağanın işgal ettiği topraklarını ekmesine karşı da direniyor. Köylüler, bu yıl da topraklarını ekmek isteyen ağanın adamlarını köyden kovdular. Topraklarının ağanın adamları tarafından sürülmesine karşı yaptıkları eylem sırasında köylüler adına açıklama yapan İhsan Parça, ‘açılım’ görüşmelerinin yapıldığı Meclis’e seslendi: “Bizi de görün; Bölge’yi ağalara teslim ederek sorunlar çözülmez” dedi. Köylüler, sorunları çözülünceye kadar ağaya karşı topraklarında nöbet tutacaklarını söylüyor.
Sinan köylülerinin yaşadıkları, Kürt köylüsünün seksen beş yıllık cumhuriyet tarihi boyunca yaşadıklarını özetliyor. 7 yıl önce yıllardır ektikleri, dedelerinin mezarlarının bulunduğu topraklarının ağa tarafından kendi tapusuna geçirilmiş olduğunu öğrenen köylüler, AKP’li yöneticilerle görüşmeye gitmişlerdi. AKP’lilerden “İlgileneceğiz” yanıtını alan köylüler, AKP’den çözüm bekleyişlerinin boşa zaman harcamak olduğunu yaşayarak öğreniyor. Köylüler, “AKP’nin görüştüğümüz Bölge milletvekillerinin hepsi ağaydı. Biz ağalığı, ağalara şikayet ediyorduk!” sözleriyle durumu özetliyor.
CHP’ye gelince, cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana meseleye yaklaşımlarını, Meclis’teki tartışmalarda Onur Öymen zaten özetlemişti. Yıllardır “Köylü, milletin efendisidir” diyenler, köylü her ayağa kalktığında karşısına jandarmanın süngüsüyle çıktılar. CHP’nin tek partili iktidarı döneminde Şeyh Sait, Ağrı, Dersim gibi Kürt isyanları katliam yapılarak bastırıldı. Ardından Kürtlerin ulusal uyanışının önüne geçilmek üzere cumhuriyet rejimi, Bölge’de ağlarla iş birliğine gitti. Kürt ulusal mücadelesinin yeniden geliştiği son 25 yılda devletin ağalarla ittifakı, koruculuk sistemi üzerinden yeniden şekillendirildi. Korucu ağalar, 25 yıldır büyük oranda ırkçı faşist MHP’li kadrolardan oluşturulmuş Özel Timlerle birlikte Kürt halkı üzerinde terör estiriyor.
AKP artık, Kürt sorununda çözümü ertelemenin olanaklarının tükenmiş olduğunu görüyor. Sorunu, Bölge’deki temel dayanakları olan ağaların, sermaye çevrelerinin çıkarları temelinde yapılacak düzenlemelerle çözmek istiyor. Bu yüzden Sinan köylülerinin sorunları, AKP’nin çözüm planında yer almıyor. CHP, MHP gibi partiler ise sorunun temelinde yatan inkar ve imha politikalarının sürdürülmesini istiyor. Kürt halkının ulusal demokratik istemlerine karşı yürütülen ‘düşük yoğunluklu savaş’ı yeterli görmüyor, yeni katliamlar yapılmasını çözüm olarak öneriyor.
Sinan köylülerinin yaşadıkları, hem AKP’nin çözümünün, hem de ırkçı faşist partilerin Kürt halkının çıkar ve taleplerine mesafesini gösteriyor. Sorunun demokratik halkçı çözümü için Kürt halkının kendi gücüne dayanmaktan başka bir çıkar yolu olmadığını gösteriyor.
ÇETİN DİYAR
ÖNCEKİ HABER

Kriz Çağlayan’dan gitmiyor

SONRAKİ HABER

Asimilasyon ve doğa tahribatı: Güvenlik barajları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...