16 Kasım 2009 00:00

Çorum’da kirizin eğitime etkisi tartışıldı

EĞİTİM Sen Çorum Şubesi, “Ekonomik Krizin Eğitim ve Bilime Etkileri” konulu bir panel düzenledi.

Paylaş

EĞİTİM Sen Çorum Şubesi, “Ekonomik Krizin Eğitim ve Bilime Etkileri” konulu bir panel düzenledi. Hitit Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özalp’ın yönettiği panelde, Eğitim Sen eski Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, KESK eski MYK Üyesi Fevzi Ayber ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yazar Doç. Dr. Sezai Temelli konuştu. Belediye Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panelde 25 Kasım’da gerçekleştirilecek olan uyarı grevinin en güçlü şekilde örgütlenmesi yönünde çağrı da yapıldı.
SOSYAL KAZANIMLARA GÖZ DİKTİLER
Doç. Dr. Sezai Temelli, ekonomik kriz ile birlikte sermayedarların emekçilerin yüzyıllardır mücadele ederek kazanmış olduğu sosyal haklara göz diktiğini belirtti. Temelli, “Kapitalizmin çatışması, dinamiği, yaşam öngörüsü eninde sonunda krizle karşılaşır. Bunun bir izini 1929’larda gördük, bir diğer izini ise 1969-1970’lerde gördük. Son olarak ise 2008 yılında gördük ve halen yaşıyoruz” dedi.
‘60’lı yılların sonunda yaşanan ekonomik krizin nedeni olarak sosyal harcamaların gösterildiğini ifade eden Temelli, o dönemdeki liberal iktisatçıların “Bu kadar harcamayla ortaya çıkan sosyal refahı hiçbir sistem kaldıramaz, devletin sırtından geçiniyorlar, bu nedenle de sosyal devlet yapısı değişmelidir” dediklerini anımsatarak, o dönemde başlatılan değişimlerin 2008’e kadar geldiğini söyledi. Temelli, bunun adına neoliberal iktisat politikaları dendiğini kaydetti. Sosyal harcamaların aşağı çekilmesinin emekçiler açısından yoksulluk anlamına geldiğini belirten Sezai Temelli, bunun en somut örneğinin yeni Sosyal Güvenlik Yasası’nda görüldüğünü ifade ederek, “SSGSS 40 yıllık neoliberal politikaların elle tutulur halidir” dedi.
EĞİTİMİN GENETİĞİYLE OYNANIYOR
Eğitim Sen eski Genel Başkanı Alaaddin Dinçer yaptığı konuşmada, örgüt içi özeleştiride bulundu. ‘Eğitim Sen’lilik kimliğinin’ erozyona uğradığını kaydeden Dinçer, “Sadece ürünlerin genetiğiyle oynanmıyor, eğitimin genetiğiyle de oynanıyor. Bu gidişle artık organik öğretmen bulamayacağız” dedi.
Büyük bir ekonomik kriz yaşandığını, ancak ne dünya da ne de ülkemizde yaprak kımıldamadığını ifade eden Dinçer, “2001 krizinde binlerce insan alanlara çıkıyordu. Esnaf her gün sokaktaydı. Şimdi nerede? Şimdi binlerce dükkan kapanıyor ama kimseden ses çıkmıyor. Kolektif bellek denilen toplum belleğimiz dumura uğratılmış durumda. 240 bin işsiz öğretmen varken, hak arayan işsiz öğretmenlerin yaptığı en kitlesel eyleme 2 bin kişi katılıyor. Burada ciddi bir illüzyon var. Popüler kültürün de etkisiyle hızlı bir şekilde teslim olmaya gidiyoruz” diye konuştu.
Alaaddin Dinçer şöyle devam etti: “Örgütlü öğretmen örnek ve rehber kişidir. Buradan bir çıkış ve açılım sağlayamazsak ne kadar teori yaparsak yapalım ileriye gidemeyiz.”
(Çorum/EVRENSEL)
Taner Şimşek
ÖNCEKİ HABER

EMEKÇİLERİN GÖREVİ BÜYÜK

SONRAKİ HABER

İşçi eşlerinden imza kampanyası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...