16 Kasım 2009 00:00

Saati 2 liraya sömürü

Üniversitelerde çalışan kısmi zamanlı işçi öğrenciler, ağır koşullarda sigortasız ve güvencesiz olarak saati 2 liraya çalışıyorlar.

Paylaş

Üniversitelerde çalışan kısmi zamanlı işçi öğrenciler, ağır koşullarda sigortasız ve güvencesiz olarak saati 2 liraya çalışıyorlar. Ailelerine yük olmamak için çalışan öğrenciler, YÖK’ün eylül ayından itibaren yürürlüğe koyduğu Yüksek Öğretim Kurumları Kısmi Zamanlı Öğrenci Çalıştırma Usul ve Esasları ile, artık haftada sadece 15 saat çalışabilecekler. Dışarıda iş bulamayan ve eğitimlerinin aksamaması için okulda çalışmak zorunda olan öğrenciler, artık daha az para kazanacakları için geçim sıkıntısı çekeceklerini ifade ettiler.
Yeni sözleşmeyi imzalayan öğrenciler işlerine devam edecekken, imzalamayanların işlerine son verilecek. Üniversitelerde çalışan öğrencilerin aldıkları ücret ve gördükleri muamele okuldan okula fark ediyor. Bazı üniversitelerde çalışma saat ücreti 4.5 lira iken, Çukurova Üniversitesi’nde (ÇÜ) çalışan öğrenciler saat başı sadece 2 TL’ye çalışıyorlar.
BURS ADI ALTINDA SÖMÜRÜ
Çܒde okuyan Zerrin isimli öğrenci, üniversitelerde kütüphaneden kantinlere, sosyal tesislerden yemekhanelere kadar her alanda öğrencilerin çalıştığını belirtti. Geçen yıl kasım ayında işten çıkartıldıklarını ve maaşlarının verilmediğini ifade eden Zerrin, mart ayında tekrar işe alınmalarına rağmen ücretlerinin geri verilmediğini söyledi. Alacaklarının mayıs ayında ödendiğini, ancak her ay maaşlarını gecikmeli olarak aldıklarını dile getiren Zerrin, öğrencilerin ihtiyaçları olduğu için üniversitelerde çalıştıklarını vurguladı. Öğrencilerin saati 2 liraya sömürüldüklerini belirten Zerrin, “Öğrencilerin sigortaları yatmadığı için öğrenciler çalışıyor olarak değil de okuldan burs alıyor olarak gösteriliyor. Yani okulda binlerce çalışan olmasına karşın resmiyette binlerce burs alan öğrenci varmış gibi görünüyor” dedi.
HARÇ PARASI, YEMEK MASRAFI, YOL ÜCRETİ…
ÇÜ Türk Dili ve Edebiyatı 3. sınıf Öğrencisi Mehmet Can Ateş, sosyal tesislerde öğrenci işçi olarak çalışanlardan. Geçen yıl aralık ayında işten çıkartıldığını belirten Ateş, 4 ay işsiz kaldığını belirtti. 4 ay sonra tekrar işe alındıklarını dile getiren Ateş, kendilerine sigorta yapılmadığını ve burs verilen öğrenciler olarak gösterildiklerini söyledi. Öğrencilerin değişik rakamlarda ücret aldığını ifade eden Ateş, herkese farklı ücret verilmesinin nedeninin ne olduğunu bilmediklerini vurguladı. Ücretler konusunda resmi bir açıklama yapılmadığının altını çizen Ateş, “Çalışan öğrenciler bursiyer olarak gösteriliyor. Acaba belli bir burs ücreti belirleniyor da öğrencilere bunun altında mı ücret veriliyor diye şüphelerimiz var. Eğer böyle ise öğrencilerin hak ettikleri paranın geri kalanı kimin cebine gidiyor? Biz harç paramızı, yemek masrafımızı, yol ücretimizi ve geçimimizi sağlamak için çalışıyoruz. Günde 8-9-10 saat çalıştığımız oluyor. Bilim yuvası olması gereken üniversitelerde ağır şartlarda çalışan öğrenciler, bunu ne kadar başarabilir ki?” diye konuştu. (Adana/EVRENSEL)
Serkan Zor - Metin Yıldız - Cumali Akkaş
ÖNCEKİ HABER

Aşı uygulamasında sıra çocuklarda

SONRAKİ HABER

EKONOMİ VE POLİTİKA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa