16 Kasım 2009 00:00

Halk da işçiler de rahatsız

Hükümetin aldığı karar gereği bek çok belde belediyesi gibi Sarıgazi de Sancaktepe ile birleştirildi.

Paylaş

Hükümetin aldığı karar gereği bek çok belde belediyesi gibi Sarıgazi de Sancaktepe ile birleştirildi. Bu birleşmenin hemen ardından, önce yıkımlar başladı, sonra da işçilerin hakları gasp edilmeye başlandı. İşçilerin üyesi olduğu Genel-İş Anadolu Yakası 2 No’lu Şube’nin Başkanı Nevzat Karataş, yaşanan sorunlara karşı yaptıkları görüşmelerden sonuç çıkmadığını söyledi. Yaşananlarla ilgili sorularımızı yanıtlayan Karataş, tepkilerini dile getirmek için 18 Kasım’da belediye önünde yapacakları eyleme çağrı yaptı.

Belediyelerin birleşmesinin ardından sizin yetkili olduğunuz Sarıgazi Belediyesi Sancaktepeye’ye bağlandı. Birleşmeden sonra neler yaşandı?
Sancaktepe kurulmadan önce üç belde belediyesi vardı. Yenidoğan, Samandıra ve Sarıgazi. Bunlardan Yenidoğan sendikasızdı. Samandıra’da Hizmet-İş, Sarıgazi’de de Genel-İş örgütlüydü. Bizler toplu iş sözleşmesini seçimlerden önceki yıl bitirdik. Sözleşmenin birinci yılında sorun yoktu ve eski başkan sözleşmeyi uyguladı. Belediye birleşince başka bir AKP’li başkan; İsmail Erdem geldi. Gittik görüştük, hayırlı olsun dedik. İyi karşıladı, ‘gereğini yapacağız’ dedi. Mayısta bizim ikinci zammımızın uygulanması gerekiyor. Bunun için belediyeyle protokol imzalamamız gerekiyor. Enflasyon oranında zam istedik. İlgili kurumlardan belge istedik. Geldi, yazımızı yazdık belediyeye ikinci yılı uygulayalım diye. Cevap gelmedi, yasal süresi geçti yine yazı yazdık. Bunun üzerine başkandan randevu istedik. Bize, “İkinci yıl zammını uygun bulmadık. Fazla zam almışsınız, diğer işçilerle fark var. Yeni bir sözleşme yapalım; biraz sizden düşelim, diğerlerini biraz yukarı çekelim” dedi. Biz de böyle bir şey olmayacağını söyledik. Hukukçular görüşsün dedik. ‘Size bildireceğiz’ dediler. Bekledik, ses çıkmadı. Yine gittik, savsakladı.
Biz de dava açmaya karar verdik. Dava açmadan önce eylem kararı almak için çalışmalara başladık. İlçedeki partilerle bir araya geldik, dernekleri ve işçi dostlarını ziyaret ettik. Bunu duyunca ‘gelin görüşelim’ dedi. Ama yine oyalama taktiğine gidince davayı açmaya karar verdik.
Biz Çalışma Bakanlığı’ndan görüş istedik. Birleşmenin ardından zammımızı uygulamıyor, bir görüş verin dedik. Bakanlık ‘uygulanmalı’ diye cevap verdi. Başkan inanmadı. Yeniden bakanlıktan görüş istedi. Aynı cevap verildi. Orada Yenidoğan ve Samandıra ile sözleşme imzalanmadığı için imzalanması, Sarıgazi’nin ise sözleşme bitene kadar uygulanması cevabı verildi. Diğerlerini uyguladı ama bizim sözleşmemizi uygulamamayı sürdürüyor. Mahkeme kararıyla alacağız ama belediye zarara uğrayacak.

Kaç işçi mağdur? Diğer sendika nasıl bir sözleşme imzaladı? Genel-İş üyelerinin sözleşmesinde neler var?
Sendikamıza üye 57 arkadaşımız var. Yenidoğan sendikasızdı, sendikalı oldular ve ilk sözleşmelerini yaptılar. Samandıra’yla aynı seviyeye geldiler. Onlar günlük 63 liraya sözleşme imzaladılar. Bizim üyelerimiz şu an zamsız 73 lira alıyorlar. Sözleşme uygulanırsa 83 lira alacaklar. Aslında belediyenin uygulamama sebebi de burada yatıyor. Hizmet-İş de karşı çıkıyor bizim sözleşmenin uygulanmasına. Eğer uygulanırsa diğer işçi arkadaşlar da bizim sendikaya üye olacak, yetkilerini kaybedecekler. Asıl amaçları, işçilerin yanında olan sendikayı yetkili duruma getirmemek.

İşçiler neler düşünüyor? Bundan sonrası için ne yapmayı düşünüyorsunuz?
Biz işçilerle, temsilcilerimizle toplantılar yaptık. Sonra dava açtık. Bina önünde basın açıklaması yapacağız. Sıradan bir açıklama olmayacak bu. İlçedeki siyasi partileri, dernekleri, kurumları dolaşıp destek alacağız. AKP ilçe yönetimine bile gideceğiz. Başkana tüm Sancaktepe’nin başkanı ol diyeceğiz. Sorunumuzu çözmemesi halinde her yerde karşısına çıkacağız. Rahat bırakmayacağız. 18 Kasım günü saat 12.00 ile 13.00 arasında emek dostlarıyla birlikte belediye önünde olacağız ve taleplerimiz karşılanana kadar mücadele edeceğiz.

Bu birleşmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Özellikle birleşen belediyelerde hayırlı olmadı. Sarıgazi hep demokrattı. Diğer yerlerden gelen oylarla aldılar. Hizmet de ona göre geliyor. Bir tane hizmetini göremedik. Daha önceden açılışı yapılan yerleri ikinci kez yaptı. Daha önce borç yokken hacizli duruma geldi kısa sürede. Taşeron işçilerin ücretleri de ödenmiyor. Hizmet vermiyor halka. Bunlara ilgili de bir şeyler yapmayı düşünüyoruz.

Son olarak ne söylemek istersiniz?
Halk da başkanın uygulamalarından rahatsız. Borçsuz aldığı belediye şuan haciz kıskacında. Geçen günlerde kaçak bahanesiyle 18 evin yıkımı yapıldı ama 2 bin kişi karşı koydu yıkıma. Bu bile halkın uygulamalardan rahatsız olduğunu gösteriyor. Biz tüm bu uygulamaların son bulmasını, başkanın hem işçilerin hem de halkın çıkarları ve ihtiyaçları için çalışmasını istiyoruz.
(İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

25 Kasım çalışmaları sürüyor

SONRAKİ HABER

ÇİĞLİ BELEDİYE BAŞKANI ENSARİ BULUT VEFAT ETTİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...