16 Kasım 2009 00:00

Karabağlar’da tartışmalı seçim

29 Mart yerel seçimleri öncesinde Konak’tan ayrılarak ilçe olan Karabağlar Belediyesi’nde yapılan Genel-İş 5 No’lu Şube temsilcilik seçimleri oldukça tartışmalı geçti.

Paylaş

29 Mart yerel seçimleri öncesinde Konak’tan ayrılarak ilçe olan Karabağlar Belediyesi’nde yapılan Genel-İş 5 No’lu Şube temsilcilik seçimleri oldukça tartışmalı geçti.
CHP’li Sıtkı Kürüm’ün başkanlığını yaptığı belediyede, Konak Belediyesi Konbel Şirketi’nden Karabağlar Belediyesi Karbel’e aktarılaran 620 işçi ile yeni işe alınan 200 dolayında işçinin temsilcilik seçimine belediye başkanının müdahalesi damgasını vurdu.
Belediye binası önünde yapılan ve Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, Genel-İş Genel Başkanı Erol Ekici, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Azad Fazla, Genel-İş 5 No’lu Şube Başkanı Mehmet Çınar’ın kürsüde yer aldığı bir törenle sendikasız işçiler sendikalı yapılırken, konuşma yapan Genel-İş Genel Başkanı Erol Ekici, Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm’ün, seçimlerde verdiği sendikasız işçi çalıştırmama sözünü tuttuğunu belirtti.
Ardından söz alan Sıtkı Kürüm, konuşmasının sonunda temsilci adaylarını sahneye çıkardı. Patron konumunda olan belediye başkanının işçi temsilciliği seçimine karıştırılması, işçilerin tepkisine neden oldu.
12 dolayındaki aday sayısının gönüllü adaylıktan çekilmeleri sonucu dörde indiğini belirten Kürüm, aday olan bütün işçilerin isimlerini tek tek sayarak alkışlattırdı. Kalan dört adayı tanıttıktan sonra temsilcilik seçimlerine geçildi.
SENDİKAYA ELEŞTİRİ
İşçiler ise adaylıktan çekilmelerin gönüllü değil, zor ve tehdit yoluyla sağlandığını belirttiler.
Duruma tepki gösteren işçiler, oy kullanmayacaklarını, boş oy atacaklarını dile getirdiler.
İşçilerden Garip Atmaca, belediye başkanının sendikasız işçi çalıştırmama sözünü yerine getirerek olumlu bir davranışta bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Burada seçim oluyor. Hiçbir sendika görevlisi yok. Sandıklar ortada seçim yapılıyor. Sendika burada eksiktir. Oy kullanmadım, kullanmayı da düşünmüyorum. Aday olup da adaylığını çeken arkadaşlarımız var. Ege bölge temsilcisine sormak lazım; bu temsilciler neden çekildi?”
İşçilerden Turan Polat da demokratik bir seçim yaşanmadığını savunarak, “İnsanların özverisine sahip çıkılmadı. Zarflar yerde, imzalar atılmıyor doğru düzgün. Böyle bir seçim hiçbir yerde görmedim. İnsanların öz iradesi ile oy kullanmadığı bir seçim. İşçiler oy attığı insanları tanımıyor” diye konuştu.
İÇİNDE OLMAMAYI DÜŞÜNDÜK
Eski İşyeri temsilcisi olan Ali Haydar Aktaş, “Biz sendikadan seçim için herhangi bir şey göndermedik. Kartondan bir sandık oluşturulmuş, başına da işveren vekillerinden birisi oturmuş ve seçime geçilmiş. 2821 ve 2822 sayılı yasalarda seçim maddesi yok. Atama ile yapılması düzenlenmiş. Ancak biz, DİSK’in bir geleneği olarak seçim yapılmasından yanayız. Bundan öncekileri hep böyle yaptık. Karabağlar’da yapılan seçim işverenin baskısı ile yapıldı. Biz içinde olmamayı düşündük” dedi.
HOŞ DEĞİL!
Genel-İş 5 No’lu Şube Başkanı Mehmet Çınar, törenin sendikaya yapılan yeni üyelikler için düzenlendiğini, belediye başkanının ‘yeni oluşmuş bir belediyede kırgınlıklar olmasın’ dediğini anlattı. Çınar, yaşananların hoş olmadığını ifade ederek, “Kent AŞ süreci nedeniyle yoğunduk. Kendimizi bir anda böyle bir ortamın içinde bulduk. İleriki süreçte düzelteceğiz. Arkadaşlarla görüşeceğiz” dedi.
Konuyla ilgili görüşlerini almak istediğimiz DİSK Ege Bölge Başkanı Azad Fazla’ya, tüm çabalarımıza karşın ulaşamadık.
(İzmir/EVRENSEL)
Emine Uyar
ÖNCEKİ HABER

EMEKLİLER AÇLIK GREVİNDE

SONRAKİ HABER

25 Kasım çalışmaları sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...