16 Kasım 2009 00:00

Ekonomik dengesizlik yeni krizlere gebe

SİNGAPUR’da ABD Başkanı Barack Obama ile bölge ülkelerinin liderlerinin katılımıyla

Paylaş

SİNGAPUR’da ABD Başkanı Barack Obama ile bölge ülkelerinin liderlerinin katılımıyla
Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) forumu, daha sonra da ABD-Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Zirvesi yapıldı.
Zirveden önce bir açıklama yapan Obama, dünya ekonomisindeki dengesizliklerin giderilmemesi ya da ekonomik dengesizliklerin giderilmesini amaçlayan politikaların başarısız olması durumunda yeni krizler çıkabileceği uyarısında bulundu. Obama, “Dünya genelinde ekonomiler tekrar büyümeye başladı. Düzelme yolundayız. Ancak geçmek üzere olan krize de yol açan ani yükseliş ve düşüşlerin bulunduğu döngüye tekrar dönemeyiz” dedi.
‘KRİZ HERKES İÇİN YIKICI OLDU’
Dünya genelinde ekonomilerde dengesizliğe yol açan politikaların tekrarlanmaması gerektiğini vurgulayan Obama, “Aynı şeyi yaparsak, krizden krize yuvarlanırız. Bu son kriz, zaten vatandaşlarımız, işimiz ve hükümetlerimiz için yıkıcı sonuçlara yol açtı” diye konuştu.
KOPENAG’A DESTEK
Obama’nın iklim değişikliği ile ilgili önümüzdeki ay Kopenag’da yapılması planlanan görüşmelere de destek verdiği açıklandı. 7-18 Aralık tarihleri arasında yapılacak görüşmelerin bütün ülkelerin katılımıyla gerçekleşebilecek bir anlaşma için son şans olduğu yorumları yapılıyor.
Birleşmiş Milletler’in (BM) düzenleyeceği toplantılarda BM, sera gazı salınımını azaltmayı ve fakir ülkelere yapılan yardımların seviyesini artırmayı amaçlıyor. Kopenag görüşmelerine ev sahipliği yapacak olan Danimarka’nın Başbakanı Lars Lokke Rasmussen, görüşmelerde Kyoto anlaşmalarının yenilenmesini umduğunu söyledi ve bütün dünya liderlerini anlaşmaları onaylamaya çağırdı.
OBAMA-MEDVEDEV GÖRÜŞMESİ
Obama, Singapur’da Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’le de bir araya geldi. Obama ve Medvedev’in görüşmesinin gündemini, nükleer silahların azaltılması oluşturdu. Obama ve Medvedev ayrıca, İran’ın nükleer programıyla ilgili de konuştular. İran konusunda iki lider de İran’ın nükleer programını tartışmaya açmasını beklediklerini açıkladılar.
Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmenin diğer konusu da Afganistan’dı. İki ülkenin liderleri, bölgesel iş birliğini daha da kuvvetlendireceklerini açıkladılar.
Obama, İran’ın nükleer programına ilişkin krizin diplomatik yollarla çözümü konusunda zamanın dolmakta olduğunu, şu ana dek İran’ın herkesin yapıcı ve yaratıcı olarak gördüğü yaklaşıma evet demediğini, zamanın tükenmekte olduğunu kaydetti.
Medvedev ise zenginleştirilmiş uranyumu Rusya’ya göndermesi için İran’ı ikna etme konusunda halen umutlu olduğunu ifade etti.
Obama ve Medvedev ayrıca, bu yıl sonuna doğru süresi dolacak nükleer silahların azaltılması antlaşmasının (START) yenilenmesi konusunda planları bulunduğunu söylediler. İki ülke liderleri, 1991’de imzalanan ve 5 Aralık’ta sona erecek START’ın yerini alacak yeni anlaşma konusunda iyimser olduklarını belirttiler.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

11 Eylül davası ABD’yi böldü

SONRAKİ HABER

Filistin bağımsızlık ilan edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...