16 Kasım 2009 00:00

11 Eylül davası ABD’yi böldü

11 EYLÜL saldırılarının planlayıcısı olmakla suçlanan Halid Şeyh Muhammed’in, Küba’daki Guantanamo Üssü’nden alınıp ABD sınırları içinde yargılanmasına karar ...

Paylaş

11 EYLÜL saldırılarının planlayıcısı olmakla suçlanan Halid Şeyh Muhammed’in, Küba’daki Guantanamo Üssü’nden alınıp ABD sınırları içinde yargılanmasına karar verilmesi tepkilere neden oldu; Cumhuriyetçiler Obama yönetiminin kararını sert dille eleştirdi, Demokratlar kararı memnuniyetle karşıladı. Cumhuriyetçiler, zanlıların ABD’ye getirilmesinin ABD’lileri riske sokacağını iddia etti.
Muhammed ile diğer dört zanlı New York’ta, yıkılan Dünya Ticaret Merkezi Kuleleri’nin enkazı yakınlarında bir mahkemede yargılanacak. Sanıklar için idam cezası istenebilecek. Diğer sanıklardan ikisinin Yemenli, birisinin Suudi ve birisinin de Pakistan doğumlu bir Kuveytli olduğu açıklandı. Muhammed ile bir arada yargılanan bu kişiler de saldırıya yardımcı olmak ve finansman sağlamakla suçlanıyor. Zanlıların ABD sınırları içine nakli, Obama’nın Guantanamo Üssü’nün kapatılması hedefini gerçekleştirebilmesi için önemli bir adım olarak değerlendirildi.
Şu aşamada en önemli mesele ise haklarında yargılama için yeterli kanıt bulunmayan ama ‘serbest bırakılmak için fazla tehlikeli görülen’ yaklaşık 70 kadar Guantanamo tutuklusuna ne yapılacağı konusu.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Krize karşı 100 bin kişi yürüdü

SONRAKİ HABER

Ekonomik dengesizlik yeni krizlere gebe

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...