16 Kasım 2009 00:00

Gül’e son ağıt olsun!

BAKIRKÖY Belediye Tiyatroları, metnini Deniz Altun’un yazdığı Mehmet Ergen’in yönettiği Gül’e Ağıt oyununun galasını önceki akşam Yunus Emre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi.

Paylaş

BAKIRKÖY Belediye Tiyatroları, metnini Deniz Altun’un yazdığı Mehmet Ergen’in yönettiği Gül’e Ağıt oyununun galasını önceki akşam Yunus Emre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi. Töre cinayetlerinin simgesi olan Güldünya Tören’in yaşamını anlatan oyuna çok sayıda izleyici ilgi gösterdi. Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen de oyunun galasına katıldı.
Türkiye’de kadınların yaşadıkları kıstırılmışlık duygusunu ama bu kuşatılmışlık altında gelişen güçlü hayal gücünü çok iyi yansıtan oyunda ağanın yanaşmasıyla zorla evlendirilmeye çalışılırken bir akrabası tarafından tecavüze uğrayan ve hamile kalan Güldünya’nın bir kadın olarak ayakta kalma mücadelesi anlatılıyor. Çocuğunu doğuruncaya kadar köyünden ayrılıp bir arkadaşının yanına sığınan genç kadın, köyün ve ailenin namusunun temizlenmesi için “aile meclisi” kararına göre öldürüleceğini bilmektedir. Kendisi gibi ezik ve sessiz olan annesinin ve küçük erkek kardeşinin kendisini koruyacağını düşünür ama ölüm çok sevdiği küçük erkek kardeşinin eliyle gelir.
Yasa, töre, gelenek, ahlak, mahalle baskısı gibi kavramların sorgulandığı oyun güncel olandan beslenen yeni oyun yazarları kazandırma hedefiyle yola çıkan “Oyun Yaz” isimli proje kapsamında kaleme alınmış. Yazar Deniz Altun’un bu oyunu kaleme alırken gerçeğe yaklaşımının dikkat çekici olduğu söylenebilir. Yazarın olayın ana akışını bozmaksızın kendi yorumlarını da metne eklediği ve bunun da oyunu zenginleştirdiği görülüyor. Altun’un, Güldünya gibi, töre ve geleneklerin belirlediği bir çevrede yetişen, kendi gelecekleri hakkında söz sahibi olamayan kızların dünyasını işlerken kullandığı motifler son derece dikkat çekici. Küçük ayrıntılardan bir karakter yaratmayı, Güldünya Tören’in mahkeme tutanaklarının resmi satırlarında kaybolan hayatını sahnede yeniden kurmayı başarmış yazar. Yönetmen Mehmet Ergen ile oyuncuların göz dolduran başarısını da eklemek gerekiyor. Bu mutevazı oyunun Güldünyalara yakılan son ağıt olması gerektiğini hissettirdikleri için Bakırköy Belediyesi Tiyatrosunu ve Genel Yönetmenleri Müşfik Kenter’i de kutlamak gerekiyor.
(İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Çernişevski’den mektup var

SONRAKİ HABER

Berlin’de bir İstanbul dalgası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...