16 Kasım 2009 00:00

‘Kirletme toprağı-suyu-havayı; ağlatma kızanı-anayı’

Bursa’da yaklaşık on bin kişi Marmara Geri Kazanım ve Tufal İşleme (MARZİNÇ) fabrikasına karşı miting yaptı

Paylaş

Bursa’da yaklaşık on bin kişi Marmara Geri Kazanım ve Tufal İşleme (MARZİNÇ) fabrikasına karşı miting yaptı.
Türkiye’de kurulu bulunan demir-çelik fabrikalarının bacalarındaki filtrelerde biriken çinko oksit, kurşun oksit ve demir oksit gibi maddeleri ayrıştıracak olan fabrika, zaten atık konumunda olan bu filtrelerin içinden kendi işlerine yarayacaklarını alacak, geriye kalan atığı da bu bölgeye bırakacak.
HUMMALI BİR ÇALIŞMA SONUNDA...
Buna karşı çıkan Mustafakemalpaşalılar, ağustos ayı başından beri köy köy, belde belde dolaşarak bu atıklardan zarar görecek halkı bilgilendirme toplantıları yaptılar. Bu toplantıların ardından fabrikanın yapılacağı arazide miting gerçekleştirildi.
Bursa, Karacabey, Mustafakemalpaşa, Susurluk ve köylerinden yaklaşık on bin kişinin katıldığı miting, halkın fabrikayı kesinlikle istemediğini bir kez daha gösterdi.
Mitingde yapılan konuşmalar sık sık ‘Tehlikeli zehirli atık fabrikası istemiyoruz’, ‘MARZİNÇ fabrikasını istemiyoruz’, ‘Domates, biber, patlıcan, bu fabrikayı buraya kurmucan’, ‘Toprak, su, hava temiz kalsın bu ova’, ‘Kirletme toprağı, suyu, havayı; ağlatma kızanı, anayı’, ‘MARZİNÇ defol bu toprak bizim’ sloganları ile kesildi.
Mitingde ayrıca, ‘One minute MARZİNǒ, ‘Mustafakemalpaşa’yı öldürmek için kaç para aldınız?’, ‘Bu kirliliği biz bile temizleyemeyiz-Temizlik işçileri’, ‘Evlenmeden ölmek istemiyorum, toprakları zehirlemeyin uleynnn’, ‘Kimyasal atık istemiyoruz’ gibi döviz ve pankartlar taşındı.
‘BİZDEN NEDEN KORKUYORSUNUZ?’
Mitingde konuşan Sivil Toplum Platformu Başkanı Öğretmen Seyit Ali Geçici, “Aslında bu mitingi OSB’nin İzmir-İstanbul karayolu girişinde yapmak için izin istedik, ancak bir sulama projesinin bakan tarafından açılışını miting haline getirip izin verenler bize izin vermediler” dedi. “Biz zehirli atık istemiyoruz, bizden neden korkuyorsunuz?” diyerek yetkililere seslenen Geçici, desteklerinden dolayı Bursa Doğa-der’e, TMMOB’a ve bağlı odalara, tabip odalarına, Mustafakemalpaşa Belediyesi’ne; Susurluk, Karapürçek, Karacabey halkına ve belediyelerine teşekkür etti. Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan ve OSB Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Onar da fabrikaya işletme ruhsatlarını vermeyeceklerini söylediler.
Mitingde yapılan diğer konuşmalarda da halk, Çevre Bakanlığı’nın fabrikaya böyle bir bölgede nasıl izin verdiğine şaşırdıklarını, halkın sesine değil de tekellerin sesine kulak verildiğini söyledi. Konuşmalarda, aynı bakanlığın 3 ay önce Döllük Sulama Projesi’nin 300 trilyona kurulmasını sağladığı ama bu fabrika yapıldığında sulanacak hiçbir tarım ürünü kalmayacağı belirtildi.
(Bursa/EVRENSEL)

NELER OLACAK NELER...
Platform Başkanı Geçici’nin konuşmasında fabrikayla ilgili verdiği bilgiler şöyle:
*Günde 200 ton kömür yakacak.
*Fabrikadan çıkan curuf bölge etrafında kısa zamanda suni curuf dağları oluşturacak.
*Yılda ilçenin kullandığı kadar, 900 bin ton suyu yeraltından çekerek kullanacak.
*Bacalarından dioksin ve furan gibi kansorejen gazlar havaya salınacak.
*Sebze üretimi ile ün yapmış olan ovada çok yakın zamanda bütün ürünler yenmez duruma gelecek.
ÖNCEKİ HABER

‘Onu tanımak insanlığı tanımaktır’

SONRAKİ HABER

ZARARSIZ ADAM -1 Kanal 24 20.00

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...