17 Kasım 2009 00:00

Zorlu kış!

Metrobüs ücretlerine yapılan ve dünden itibaren geçerli olan yüzde 33’lük zam protesto edildi.

Paylaş

Metrobüs ücretlerine yapılan ve dünden itibaren geçerli olan yüzde 33’lük zam protesto edildi. Emek Partisi Avcılar ve Esenyurt İlçe Örgütü üyeleri tarafından Metrobüs durağında yapılan basın açıklaması, yolcuların katılımıyla eyleme dönüştü.
Avcılar Metrobüs durağında yapılan basın açıklaması sırasında atılan sloganlara, işe gitmek için durakta bekleyen vatandaşlar da eşlik etti. Vatandaşların talepleri netti: “Fahiş zam derhal geri çekilsin.”
İstanbul’da Metrobüs ücretlerinin 1.5 TL’den 2 TL’ye çıkmasını kınamak için Avcılar Metrobüs durağı üst geçidinde toplanan Emek Partisi üyelerine, vatandaşlardan açık destek geldi. “Zamların freni patladı”, “Ulaşıma değil işçiye emekliye zam” yazılı dövizleri taşıyan Emek Partisi üyelerinin kendi taleplerini dile getirdiğini belirten vatandaşlar, “Metrobüs zamları geri alınsın”, “AKP elini cebimden çek” sloganlarına eşlik ettiler.
‘BELLİ SAATLERDE ÜCRETSİZ OLSUN’
EMEP Avcılar İlçe Başkanı Sezgin Kayvar tarafından yapılan basın açıklamasında, Metrobüse yapılan yüzde 33’lük zammın halkı biraz daha yoksullaştıracağı belirtildi. Açıklamada, elektrik, su ve doğal gaz faturalarının ikiye katlandığı bir dönemde ulaşıma yapılan zammın işçi ve emekçilerin hayatını daha çekilmez bir hale getireceği belirtildi. Kayvar, emekçilere yüzde 3-4 zam yapılırken Metrobüse yapılan zammın üzerinden 6 ay bile geçmeden yüzde 33 oranında zam yapılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.
Metrobüs zammının derhal geri alınması istenen açıklamada ayrıca, Metrobüsün belli saatlerde ücretsiz olması istendi.
Vatandaşlar da Metrobüse yapılan zamma tepki gösterdi. Kimi vatandaşlar bağırarak “Emekliye işçiye ne kadar zam verdiler ki Metrobüse bu kadar zam yapıyorlar” sorularını yöneltti. Emekli olduğunu ifade eden bir vatandaş, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Daha da zam yapılsın, bu yapılan zamlar az. Güzel bir yer bulup bizim gibi işçi ve emekçileri oraya gömsünler de onlar da kurtulsun biz de kurtulalım. Neden bu kadar zam yapıyorlar? Ne zam veriyorlar ki, neye zam yapıyorlar? Ben emekliyim bana yüzde 2.5 zam yaptılar. Kendi rantlarını ve ceplerini düşünmekten başka bir şey yapmıyorlar. Etin kilosu olmuş 18 TL, bir çay içmek istiyorsun o bile 75 kuruş. Maaşlarımız ev kiralarının altına düşmüş durumda, bundan daha vahim bir durum olabilir mi?..”
(İstanbul/EVRENSEL)

ALINAN ÜÇ KURUŞ DA YOLA...

Mehmet Ağca: Yapılan bu zam bu sene ikinci zam. Evden işe gidip gelmemin maliyeti 12 TL. Aldığımız maaş 500-600 TL. Bu para yiyeceğimize, giyeceğimize yetmezken bundan sonra sadece yol parasına gideceği anlaşılıyor.
Mustafa Şapaloğlu: Krizi bahane ederek devamlı zam yapıyorlar. Sabah kalkıyoruz zam, akşam yatıyoruz zam. Daha önce 2-3 ayda gelen faturalar şu anda 20 gün aralıklarla geliyor. Durumumuz çok kötü, geçinemiyoruz. Bu yapılan zamlara karşı imza kampanyaları düzenleyip yürüyüşler yaparak tepkimizi göstermeliyiz.
Erkan Sarıoğlu
ÖNCEKİ HABER

İŞBİR’de işçi kıyımı

SONRAKİ HABER

YAŞAMA KÜLTÜRÜ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...