17 Kasım 2009 00:00

İŞBİR’de işçi kıyımı

KRİZ nedeniyle işten atmalar devam ederken, Balıkesir’in merkez ilçesinde bulunan İŞBİR fabrikasında da işçi kıyımı başladı.

Paylaş

KRİZ nedeniyle işten atmalar devam ederken, Balıkesir’in merkez ilçesinde bulunan İŞBİR fabrikasında da işçi kıyımı başladı. Krizi bahane eden İŞBİR patronu, fabrikada çalışan yaklaşık 2 bin işçiye aylarca ücret ödemediği yetmezmiş gibi, şimdi de işçileri kapı önüne koyuyor.
Geçtiğimiz günlerde ücretlerinin ödenmemesini protesto eden işçiler, yaptıkları iş bırakma eylemiyle ücretlerinin ancak bir kısmını alabildiler.
Sonrasında patronun cezalandırmak amacıyla işten attığı işçiler, yaşadıkları sıkıntıların çokluğuna dikkat çektiler: “Resmi olarak günde sekiz saat çalışıyor gösterilmemize rağmen on iki saat çalışıyoruz. Hiçbir sosyal hayatımız yok. Çoğu arkadaşımız ailesinin yüzünü görmekte zorlanıyor. Pazar günleri mesai yaptığımız halde paramızı alamıyoruz. Hasta olduğumuz günlerde hastaneye gidiyoruz, fakat doktorlar rapor vermiyor.”
KARARLILAR
Fabrikada denetim olduğunda öğle yemeğine çıkamadıklarını, bazen akşama kadar hiçbir şey yiyemediklerini dile getiren işçiler, oldukça dertti: “Herhangi bir iş kazası olduğunda bizim adımıza konuşuluyor ve kazanın işçinin hatası olduğu söyleniyordu. Hasta olduğumuz günlerde izin istemek için yanlarına gittiğimizde eve gidebileceğimiz söyleniyordu, fakat çalışamadığımız günler maaşımızdan kesiliyordu. Herhangi bir yakınımız vefat ettiğinde izin için ölüm raporu istiyorlardı. Bizler parça başına maaş alıyorduk, iş olmayınca maaşımızı alamıyorduk. Ücret yerine kendi koydukları fiyatla yiyecek içecek almamızı istediler ama kabul etmedik. Maaşımız hep bir yerlere kesiliyordu ama bizim bundan haberimiz olmuyordu. İçimizde sürekli bir isyan vardı ama hep sindirildik. 3 ay boyunca maaşlarımızı alamadık. Ne zaman ödenecek diye sorduğumuzda hep ertelediler. Hakkımızı aramaya kalktığımızda ağır hakaretler ediyorlardı. Bir yandan krizi bahane edip maaşlarımızı vermiyorlar, bir yandan da Hindistan ile rekabette olduğunu gazetelerden öğreniyorduk. Ücretlerimizin yatmaması üzerine iş bırakma elemi yaptık. Bazı arkadaşlarımız maaşının belli bir kısmını alabildi, ama diğerleri alamadı. Belli bir miktar para verdiler, fakat geri kalanını vereceğiz diye bizi hep oyaladılar. Etrafımda tanıdığım 10 kişi devamsızlık bahanesiyle işten atıldı. Ellerindeki listede bulunan daha birçok işçi de sıra ile atılacak. Herkes hakkını alana kadar eylemler sürecek.” (Balıkesir/EVRENSEL)
Semra Arslan - Caner Turan
ÖNCEKİ HABER

Sabah-atv grevcilerine işe iade kararı

SONRAKİ HABER

Zorlu kış!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...