17 Kasım 2009 00:00

İşsizlik tırmanışa geçti

TÜRKİYE’nin işsizlik rakamları ağustos ayında yüzde 13.4 oldu. Tarım dışı işsizlik yüzde 17’ye çıktı.

Paylaş

TÜRKİYE’nin işsizlik rakamları ağustos ayında yüzde 13.4 oldu. Tarım dışı işsizlik yüzde 17’ye çıktı. Genç nüfusta işsizlik yüzde 23.5 oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) üçer aylık dönemler itibariyle her ay açıkladığı Hanehalkı İşgücü Araştırması, “Temmuz-Ağustos-Eylül 2009” dönemini kapsayan “Ağustos” sonuçlarına göre Türkiye genelinde işsiz sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 927 bin kişi artarak 3 milyon 429 bin kişiye yükseldi.
İşsizlik oranı da 3.2 puanlık artışla yüzde 13.4 seviyesinde gerçekleşti. Kentsel yerlerde işsizlik oranı 4.3 puanlık artışla yüzde 16.5, kırsal yerlerde ise 1.3 puanlık artışla yüzde 7.4 oldu.
İşsizlik oranı, bu yılın temmuz döneminde yüzde 12.8 seviyesindeydi. Buna göre ağustos döneminde işsizlik oranı, bir önceki döneme oranla 0.6 artış gösterdi. Bu durum, mevsimsel iyileşmenin sona erdiğini gösteriyor.
Ağustos 2009 döneminde işgücüne katılım oranı ise yüzde 49.3 olarak hesaplandı.
2005 yılından itibaren Hanehalkı İşgücü Anketi’nin tahminleri, hareketli üçer aylık dönem ortalamaları esas alınmak kaydıyla aylık olarak yayınlanıyor. Bu seride ilgili üç aylık dönemin ağırlıkları, dönem ortası aya ilişkin nüfus projeksiyonları esas alınarak hesaplanırken, ifade kolaylığı açısından tahminler de dönem ortası ay adıyla ifade ediliyor.
TÜRK-İŞ: ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ
TÜİK ağustos ayı istihdam raporlarını değerlendiren Türk-İş, işsizlik sorununun önümüzdeki aylarda daha çok artacağına dikkat çekti. Türk-İş, hükümeti, çalışanlar ve üretenleri dikkate alarak gerçek çözümler üretmek için göreve çağırdı.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ağustos ayı istihdam raporlarını değerlendiren Türk-İş Yönetim Kurulu, işsizlik sorunu karşısında hükümeti gerçek çözümler üretmeye çağırdı. Türk-İş Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, resmi rakamlara göre bir önceki yıl 10.2 olan işsizlik oranının ağustos ayında 13.4 olduğu vurgulandı. Tarım dışı işsizlik oranının yüzde 17’lerde olmasının Türkiye’nin endüstri ve hizmetler sektöründe küçülmeye devam ettiğini gösterdiğine dikkat çekilen açıklamada, işsizliğin temel sorun olmaya devam ettiği ifade edildi. İşsizlik sorununun önümüzdeki aylarda daha da derinleşeceğinin altının çizildiği açıklamada, “Bir yıllık toplam işsizlik oranının iş arama umudunu kaybedenlerle birlikte yüzde yirmi sınırının üzerine çıkma eğilimi, Türkiye’nin nasıl bir felakete sürüklendiğinin göstergesidir” denildi. Türkiye’nin bir an önce ulusal istihdam projesine geçmesi gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, istihdamı artırmak için doğrudan ve dolaylı tüm tedbirlerin hayata geçirilmesi gerektiği belirtildi. Açıklamada, sosyal ve ekonomik politikalar birbirinden bağımsız düşünüldüğü sürece sorunun altından kalkılamayacağına dikkat çekilerek, çalışanlar ve üretenlerin dikkate alındığı bir şekilde üretimin yeniden organize edilmesi, hükümetin gerçek çözümler üretmesi istendi.
(EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Buğdaya 5 kuruş destek

SONRAKİ HABER

Sabah-atv grevcilerine işe iade kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa