17 Kasım 2009 00:00

Eğitimde şeffaf soygun

Kadıköy’de bir lise yönetimi velilere yıllık gider pusulası göndererek, giderlerin yüzde 10’unu velilerin ödemesini istedi.

Paylaş

Kadıköy’de bir lise yönetimi velilere yıllık gider pusulası göndererek, giderlerin yüzde 10’unu velilerin ödemesini istedi. Her eğitim-öğretim dönemi başında bağış yada katkı payı alınmayacağını açıklayan Milli Eğitim Bakanlığı da böylece somut bir şekilde bir kez daha yalanlanmış oldu. Üstelik okul yönetimi okulda okuyan ikinci çocuk için damping yapacağını bile açıkladı.
Kadıköy, 60. Yıl Anadolu İlköğretim Okulu yönetimi ise, okul bütçesini ‘şeffaflaştırdı’ ve bütçenin veli tarafından karşılanacak bölümünü ilan etti.
Parasız eğitim anayasal bir hak olmasına rağmen, Kadıköy, 60. Yıl Anadolu İlköğretim Okulu’nda velilere verilen bir belge, bas bas ‘eğitim paralıdır’ diye bağırıyor. Okul yönetimi, okulun yıllık tahmini giderinden oluşan bir belge ile velilere düşen miktarı belirledi. Belgede okulun toplam giderinin yüzde 10’unun okul aile birliği aracılığıyla, okul aidatı adı altında velilerden toplanacağı bildirildi. Böylece Anayasa’nın “İlköğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve devlet okullarında parasızdır” diyen 42. Maddesi bir kez daha çiğnendi.
HESAP-KİTAP İŞİ
60. Yıl Anadolu İlköğretim Okulu’nda velilere dönem başında verilen belgede okulun tüm giderleri yer alıyor. Hizmetlilerin ücreti, su, elektrik, doğal gaz, telefon ve faks faturaları, kırtasiye, sınav ücreti, baskı, cilt işleri, bilgisayar, fotokopi, bakım-onarım ve malzeme listesi tutarı, tadilatlar, boya, badana, su tesisatı, kapı, dolap, temizlik malzemeleri masrafları, eğitsel kol etkinlikleri için giderler ve teknoloji yatırımları... Tüm bunların maliyeti 155 bin 900 TL. Kantin geliri çıkarıldığında da toplam gider 113 bin 100 TL.
Velilere verilen belgede, öğrencilerin neye göre sıralandığı ve giderin ne kadarını ödeyecekleri şöyle belirtiliyor: “Okulumuzun öğrenci sayısı 700’dir. Yardıma muhtaç 60 öğrenci düşünüldüğünde geriye 640 öğrenci kalmaktadır. Ayrıca okulumuzda 200 kardeş öğrenci olduğundan (yüzde 25 indirimli olarak) geriye 600 öğrenci baz alındığında yıllık öğrenci başına düşen miktarı yıllık yüzde 10 artış ilavesi ile kişi başına düşen harcama miktarı 200 TL.”
KARDEŞ İNDİRİMİ
Belgede veliden, ücretlerin okul aidatı altında okul aile birliğinin Acıbadem İş Bankası şubesindeki 1085-519456 No’lu hesabına yatırılması isteniyor. Belgede, “Karışıklığa neden olmamak için banka dekontunda öğrencinin adı soyadı ve sınıfı yazılacaktır. Ödemeler zamanında bankaya yatırılacaktır. Ödemelerin zamanında bankaya yatırılarak dekontunun sınıfın okul aile birliği temsilcisine teslim edilmesi gerekmektedir” deniliyor. Ödemeler ise ekim ve şubat olmak üzere iki taksite ayrılırken, bir yıl içinde, bir öğrencinin 200 TL, kardeş öğrencilerin ise 160 TL ödeme yapmaları gerektiği ifade ediliyor.

‘KARA KARA DÜŞÜNÜYORUZ’

Veli Mehmet Yiğit, her sene ödemek zorunda kaldıkları katkı payı yüzünden geçinmekte zorlanıyor. Yiğit, birinin anaokulu masrafları, diğerini bitmek bilmez okul giderleri yüzünden ayın sonunu zor geçirdiklerini söylüyor. Apartman görevlisi Yiğit, aldığı 600 TL’nin, hiçbir şeye denk gelmediğini şöyle anlatıyor: “Eşim çalışmıyor. Benim aylık elime geçen net 600 TL. Ama bu ay ki okula ödeyeceğim miktar ise 600’ü geçiyor. 300 TL oraya, 100 dershaneye. Hafta sonları ek iş yapmaya çalışıyorum. Cumartesimiz pazarımız yok.” Kızının hâlâ dershane taksitini ödeyemediğini de sözlerine ekleyen Yiğit, “Gün geçtikçe çocukları okutmam zorlaşıyor. Şimdiden kara kara düşünüyoruz, acaba ne kadar okutabileceğiz?” diyor.
HER SENE ÖDÜYORUZ
“Çocuklarımızın daha iyi, güvenilir ve temiz yerlerde eğitim görebilmesi için bu parayı ödemek zorundayız” diyen Veli Meltem Özbağ eğitimin parasız olmasından yana. Okullarda devletin yetersiz kaldığını düşünen Özbağ, katkı payını veremediğini söylüyor. Belgeyle ilgili fikrini sorduğumuz Özbağ, “Ne yapalım? Yapacak bir şey yok. Ya okuyacaklar, ya okuyacaklar” diyor. Veli Ferzan Dündaroğlu’nun da bir kızı okuyor: “Çocuğumun eğitim görmesi için bir şekilde ödemek zorunda kalıyoruz” diyen Dündaroğlu, artık her sene okula belli bir miktar para ödediklerinden bu durumu normal görüyor. Dündaroğlu, “Tek çocuğum sağlıklı olsun, hastalık kapmasın diye ödüyoruz. Bütün okullar da sonuçta böyle” diyor. “Devlet, okullara yeterince bütçe ayırmıyor ki. Okulların ihtiyaçlarının da bir şekilde karşılanması gerekiyor. Okul yönetimleri de böyle bir talepte bulunuyorlar” diyen Renginar Yıldırım, bu durumdan rahatsız olduğunu dile getiriyor.
Sevim Kahraman
ÖNCEKİ HABER

Tutuklular devleti zarara uğratmış!

SONRAKİ HABER

Sinter Metal işçilerine saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...