17 Kasım 2009 00:00

Filistin’in bağımsızlığı tartışılıyor

Filistinli Başmüzakereci Saib Erakat’ın, “barış sürecinin yeniden başlaması konusunda herhangi bir ilerleme sağlanamadığı için hükümetinin Birleşmiş ...

Paylaş

Filistinli Başmüzakereci Saib Erakat’ın, “barış sürecinin yeniden başlaması konusunda herhangi bir ilerleme sağlanamadığı için hükümetinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden bağımsız bir Filistin devletini tanımasını isteyeceği” şeklindeki açıklamasına, hem İsrail hem de Hamas’tan tepki geldi.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman başta olmak üzere İsrailli yetkililer, “tek taraflı bağımsızlık ilanının kabul edilemeyeceğini” söylerken, Hamas yönetimi de Erakat’ın açıklamasına tepkiyle yaklaştı.
NETANYAHU TEHDİT ETTİ
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Filistinlilerin tek taraflı atacakları adımlara, İsrail’in de tek taraflı adımlarla yanıt vereceğini söyledi.
Netanyahu, Kudüs’te sabah forumunda yaptığı konuşmada, İsrail’in tam bir barış anlaşmasına yönelik görüşmeleri arzuladığını belirtti. İsrail başbakanı, ülkesi ile Filistin yönetimi arasında, görüşmelerden başka hiçbir alternatif bulunmadığını ifade edip, tek taraflı tutulacak bir yolun, daha önceki anlaşmalarla kurulmuş çerçeveyi dağıtacağını ve İsrail’in de kendi tek taraflı adımlarını atmasına yol açacağını kaydetti.
Ortadoğu’da barışa giden yolun görüşme masasından geçtiğini söyleyen Netanyahu, bununla birlikte sırf görüşmüş olmak için görüşme istemediğini, görüşmelerin iki taraf arasında hemen ve iyi niyetle başlaması gerektiğini, vakti boşa harcamanın bir anlamı olmadığını vurguladı.
HAMAS: ÖNCE İŞGALİ SONLANDIRIN
Hamas Sözcüsü Salah el Bardavil, işgal altındayken bağımsızlık ilan edilemeyeceğini söyledi. 1988 yılında, Yaser Arafat döneminde de benzer bir karar alındığına dikkat çeken Salah el Bardweel, “Eğer bu tekrar yapılacaksa, neden Akdeniz’den Ürdün’e kadar olan bütün Filistin devleti için yapılmıyor” diye sordu.
Erakat tarafından yapılan açıklamanın anlamlı olmadığını söyleyen Bardweel, bu tür açıklamaların Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın silahlı mücadele dışında yollar aradığını gösterdiğini ifade etti. “Havada kurulacak bir Filistin devletini tek taraflı ilan etme tehditleri yerine, işgal altındaki toprakları bağımsızlığa kavuşturmak ve Filistinliler arasındaki bölünmeyi sona erdirmek için çalışmalıyız” ifadesini kullanan El Bardavil, Filistin topraklarının yüzde 20’si üzerinde “havada” ilan edilecek bir Filistin devletinin dünya tarafından da kabul görmeyeceğini savundu.
FY: KARARLIYIZ
Öte yandan, Filistinli baş müzakereci Saib Erekat, 1967 sınırları üzerinden bağımsız bir devletin tanınmasına yönelik arayışın, tek taraflı devlet ilanından bütünüyle farklı olduğunu söyledi.
“Filistin Kurtuluş Örgütü, tek taraflı olarak devlet ilanını düşünmüyor” diyen Erekat, BM Güvenlik Konseyinden tanıma isteyerek, FK֒nün hala tercihi olan iki devletli çözümü korumayı amaçladığını ifade etti.
Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyad da, Filistinlilerin devlet hazırlıkları çerçevesinde, devlet kurumlarını inşa etmeye kararlı olduklarını belirtti. Feyyad, Ramallah’ta yaptığı açıklamada, İsrail’in bu konudaki endişelerini yersiz olarak niteledi.
“Onlar tek taraflılıktan bahsediyorlar” diyen Feyyad, buna “Evet, devlet kurumlarını inşa etmek bizim sorumluluğumuzdadır” sözleriyle cevap verdi.
Feyyad, Filistinliler istediği sürece bir Filistin devleti kurulacağını, anayurtlarında yaşamalarının onların en doğal hakkı olduğunu belirtip, bunun uzun bir yol olduğunu ve güllerle dolu olmadığını da vurguladı.
YERLEŞİM TARTIŞMASI
Filistin yönetiminin bu açıklaması, İsrail içinde bölünmeye de yol açtı. İsrail Çevre Bakanı Gilad Erdan, Filistinlilerin böyle bir adım atması halinde Batı Şeria’daki yerleşimleri genişletebileceklerini söyledi.
Kabinenin İşçi Partili üyelerinden Endüstri ve Ticaret Bakanı Ben Eliezer ise yerleşimlerin genişletilmesi halinde hükümetten çekileceklerini söyledi.
Hem İsrail hem de Filistin tarafını tek taraflı davranmaktan vazgeçmeye çağıran Ben Eliezer, “Filistinlilerle müzakere etmek tek geçerli yoldur” dedi.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Obama, Çin’de öğrencilere seslendi: Düşman değiliz!

SONRAKİ HABER

ŞANLIURFA’DA YIKIM İSYANI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...