17 Kasım 2009 00:00

Obama, Çin’de öğrencilere seslendi: Düşman değiliz!

ABD Başkanı Barack Obama, Asya turu kapsamındaki Çin ziyaretine sıcak mesajlarla başladı.

Paylaş

ABD Başkanı Barack Obama, Asya turu kapsamındaki Çin ziyaretine sıcak mesajlarla başladı. Obama, ziyaretinin ilk durağı Şanghay’daki Bilim ve Teknoloji Müzesi’nde öğrencilere hitap etti.
Başkanlık dönemindeki ilk ziyaretinde Obama, ABD ile Çin’in düşman olmadığını söyledi. İki ülke ilişkilerinin son 30 yılda birçok darbe aldığını, anlaşmazlıkların hiç eksik olmadığını vurgulayan Obama, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak bu iki ülkenin düşman olduğu anlayışı kader değildir.” Obama, ülkesinin ve Çin’in iş birliği yapmasının dünyanın çıkarına olduğunu da vurguladı.
TAYVAN SORUNU
Tayvan sorununda “tek Çin politikası” izlediklerini yineleyen Obama, Tayvan Boğazı’nın iki yakası arasındaki ilişkilerde gelişme kaydedilmesinden mutluluk duyduklarını belirtti. Ancak Obama, öğrencilerin, ABD’nin Tayvan’a silah satmasıyla ilgili sorusuna yanıt vermedi.
GERGİN DÖNEM
Obama’nın ziyareti, ABD-Çin ilişkilerinin gergin olduğu bir dönemde gerçekleşti. Bazı Çin mallarının girişini yasaklayan ABD yönetimini korumacılıkla suçlayan Çin, küresel ekonomik krizden büyük ölçüde ABD’yi sorumlu tutuyor.
Böyle bir ortamda Pekin’i kızdırmak istemeyen Barack Obama’nın, Tibet’in ruhani lideri Dalay Lama ile yapması planlanan görüşmeyi iptal ettiği bildirildi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Pakistan’da operasyon bitiyor mu, genişliyor mu?

SONRAKİ HABER

Filistin’in bağımsızlığı tartışılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa