17 Kasım 2009 00:00

Ankara’da tiyatro mevsimi

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat Vakfı (TAKSAV) tarafından bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali...

Paylaş

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat Vakfı (TAKSAV) tarafından bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali, “Yaşanılır Bir Dünya İçin Sanat” sloganı ile başladı. 23 Kasım’a kadar devam edecek olan festival kapsamında 53 ulusal ve uluslararası tiyatro topluluğu Ankaralılarla buluşacak.
1996 yılından bu yana aralıksız düzenlenen Ankara Tiyatro Festivali, bu yıl eski “Yeni Sahne” önünde yapılan basın açıklamasının ardından İzmir Yenikapı Tiyatrosu’nun “Sarı Sıcak” adlı sokak oyunuyla başladı. Aynı gün Devinimler Yaşama Sevinci Dans Topluluğu’nun “Zincir” isimli gösterisiyle Devlet Tiyatroları Büyük Tiyatro’daki açılış galasına da ilgi büyük oldu.
Gecede gerçekleşen ödül töreninde “Tiyatro Özel Ödülü”ne bu yıl 60. yılını kutlayan Devlet Tiyatroları değer görülürken, “Onur Ödülü” Işıl Kasapoğlu’na, “Emek Ödülü” ise Hüsamettin Eraslan’a verildi. Ödül töreninin ardından Rusya’dan Shahalin State Puppet Theatre, “Lines of Destiny (Kaderin Çizgileri)” adlı oyunla seyirciyle buluştu.
14. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali kapsamında bu yıl 53 tiyatro grubu, salon oyunları, sokak tiyatrosu gösterileri, çağdaş dans performansları, tiyatro konusunda yapılacak söyleşiler, panel, atölye çalışmaları ve sinevizyon gösterileriyle sanatseverlerle buluşacak. Söyleşi ve panellerde birçok tiyatro temsilcisi, sanat eleştirmeni ve akademisyen yer alıyor. Festival kapsamında gerçekleşecek olan sosyal sorumluluk projesiyle birlikte, hayatında tiyatroya gitmemiş 2 bin kişinin de bu kapsamda tiyatro sanatı ile ücretsiz olarak tanışması hedefleniyor.
5 yıl boyunca Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali’nde gerçekleştirileceği belirtilen projenin ilk adımı geçen yıl atılmış ve yaklaşık 4 bin kişi, ücretsiz olarak tiyatro sanatı ile buluşmuştu. Bu yıl da proje kapsamında çocuklara, kadınlara ve gençlere yönelik oyunlar sergilenerek, binlerce insanın tiyatroyla buluşması planlanıyor.
Festivalin amacını, “çağdaş yaşamın bir gereği olan sanatı kitlelerle buluşturmak” olarak belirten Festival Komitesi, toplumun estetik beğeni düzeyini sanat yoluyla yükseltmenin, ulusal ve uluslararası özel ve amatör tiyatro topluluklarını destekleyerek etkinliklerini sürekli kılmanın, uluslararası dayanışmaya ve barışa sanat yoluyla katkıda bulunmanın önemli olduğunu belirtiyor.
Festival kapsamında ayrıca, ilki 12 Eylül’de yapılan Türkiye Tiyatro Kurultayı’nın Ankara Toplantısı, “Tiyatroların Örgütlenmesi 3” başlığıyla İMO Güney Öz Cebe Toplantı Salonu’nda gerçekleşecek.
14. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali’ne DestAr Theatre “Reşe Şeve” adlı Kürtçe oyunuyla katılırken, Ankara Kağıt İşçileri Tiyatro Topluluğu’nun “Çöpten Adam Çıktı”, Tiyatro Ti’nin “Ada”, Bademler Köy Tiyatrosu’nun “Ölü Kadınların Şarkısı”, Burhaniye Belediye Kent Tiyatrosu’nun “Şeyh Bedrettin Destanı”, Almanya’dan Theatre O’nun “Tiyatro Ovar”, Can Şenliği Oyuncuları’nın “Laz Marx”, Boğaziçi Üniversitesi’nin “İş Ararım İş” gibi pek çok oyunu da 11 gün boyunca Ankaralı sanatseverlerle buluşacak.
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Sinema emekçisinin yeni ‘hareket noktası’

SONRAKİ HABER

KESK Şubeleri: Grev hakkımız engellenemeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...