17 Kasım 2009 00:00

Yezidilere karşı önyargılar kırılmalı

“MELEKLERİN Halkı Yezidiler” adlı etkinlik, önceki gün gerçekleştirildi. Yapılan etkinlikte, Yezidilere karşı oluşturulan önyargıların kırılması gerektiği belirtildi.

Paylaş

“MELEKLERİN Halkı Yezidiler” adlı etkinlik, önceki gün gerçekleştirildi. Yapılan etkinlikte, Yezidilere karşı oluşturulan önyargıların kırılması gerektiği belirtildi. Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği’nde (AKA-DER) yapılan etkinlik kapmasında “Her Yerden Uzaktakiler” adlı kısa belgesel filmi gösterimi yapıldı. Yönetmenliğini Hasan Gürnal’ın yaptığı belgesel, Mardin’in bir Yezidi köyünde geçiyor. Ayrıca Yezidilerle ilgili fotoğraf çalışmaları ve belgesel çalışmaları yapan Rodi Yüzbaşı’nın fotoğraflarından oluşan “Kadim Topraklar” adlı slayt gösterimi de yapıldı.
EN ESKİ İNANÇ
Etkinliğe katılan Rodi Yüzbaşı, Yezidi inancıyla ilgili genel bilgiler verdi. Yezidilerin inançlarının hep yanlış ve önyargılı olarak bilindiğini belirten Yüzbaşı, Yezidilerin şeytana inanmadıklarını belirtti. Yezidi inancının semavi dinlerden daha eski olduğunu hatırlatan Yüzbaşı, semavi dinlerin ortaya çıkışı ile birlikte yaşanan değişime değindi. Bu değişimle birlikte Yezidiler üzerinde sürekli bir baskı olduğunu kaydederek yaşadıkları mağduriyeti dile getiren Yüzbaşı, Türkiye’deki Yezidilerin bölgede süren savaşla birlikte daha sıkıntılı bir duruma düştüklerinin altını çizdi ve böylelikle hızlı bir Yezidi göçü başladığını söyledi. Yüzbaşı, Yezidilerin daha çok Almanya’ya göç ettiklerini belirtti.
Yüzbaşı, Yezidi inancıyla Alevi inancının ekolojik sisteme uygunluk açısından ekolojistler tarafından genel kabul gördüğünü söyledi. Her iki inancın arasındaki benzerliklere de değinen Yüzbaşı, Yezidi inancına ilişkin toplumda oluşan yanlış bilgilerin de kırılması gerektiğini belirtti. “Bunun için de toplum olarak birbirimizi tanımamız ve konuşmamız gerekir.
Bunu yapmadığımız için beraberinde çok yanlış şeyler oluyor” dedi.
Yine aynı başlık altında 6 Aralık’ta Yezidilerle ilgili bir etkinlik gerçekleştirilecek. Dengbej Celalê Babiyan ve Rodi Yüzbaşı’nın “Mezra Ezidiya” adlı belgesel filmin gösterimi yapılacak. Azad Barış da söyleşi etkinliğine katılacak.
(İstanbul/EVRENSEL)
Şerif Karataş
ÖNCEKİ HABER

RAMP IŞIKLARI

SONRAKİ HABER

Mozart’ın Flamenko düşü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...