18 Kasım 2009 00:00

İşçi memur dayanışması

Kamu emekçilerinin KESK ve Kamu-Sen’in çağrısıyla 25 Kasım’da yapacağı uyarı grevine işçi sendikalarından destek geldi.

Paylaş

Kamu emekçilerinin KESK ve Kamu-Sen’in çağrısıyla 25 Kasım’da yapacağı uyarı grevine işçi sendikalarından destek geldi. Türk-İş Şubeler Platformu, yaptığı yazılı açıklama ile 25 Kasım’da grev yapacak olan kamu emekçilerinin yanında olacaklarını bildirdi.
Türk-İş Şubeler Platformu’nın yaptığı açıklamada, kamu emekçilerinin talepleri şöyle sıralandı:
* Krizin bedelinin yoksul halka ödettirilmesine son verilmesi.
* Örgütlenme özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması.
* Sağlık ve eğitim hizmetinin paralı hale getirilmesinin durdurulması.
* Tüm işçi ve emekçilere insanca yaşanacak ücret verilmesi.
* Angarya ve fazla çalışmaya son verilmesi.
* Personel ihtiyacının acilen ve kadrolu istihdamla giderilmesi.
* 4-B, 4-C, taşeron, memur ayrımına son verilmesi.
* Çalışma yaşamı başta olmak üzere her alanda demokratikleşmenin sağlanması.
* Toplu görüşme aldatmacası ve yüzdelik zamlar yerine toplusözleşme ve grev hakkının yasal güvenceye kavuşturulması.
Bu taleplerin Türk-İş Şubeler Platformu’nun da talebi olduğu kaydedilen açıklamada, “Bu taleplere ek olarak bizler de örgütlenme, toplusözleşme ve grev haklarını koruyan daha demokratik bir sendikalar, grev ve toplusözleşme yasası çıkarılması ve kıdem tazminatının gaspı tartışmasına derhal son verilmesi talebi ile kamu emekçilerinin yanında olacağız” dendi.
HALKA MÜCADELE ÇAĞRISI
Platformun açıklamasında şu çağrıya yer verildi: “Türk-İş Şubeler Platformu’nda yer alan şubeler olarak bizler, kamu emekçilerinin 25 Kasım’da yapacağı grevi sahipleniyoruz ve kamu emekçilerinin yanında olacağız. Tüm bu haklı taleplerin hayata geçirilmesi ancak mücadeleyle mümkündür. Bu haklı talepler sadece kamu emekçilerini değil, toplumun tüm kesimlerini ilgilendirmektedir. Konfederasyonları, sendikaları, şubeleri, örgütlü örgütsüz tüm işçi ve emekçileri 25 Kasım’da kamu emekçileriyle birlikte iş bırakarak, alanlara çıkarak mücadeleye davet ediyoruz.”
(İstanbul/EVRENSEL)


SOMUT DESTEK VERECEKLER
Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Türk-İş’in destek kararı aldığını ancak bu konuyla ilgili sendikalara herhangi bir bilgi vermediğini söyledi. “Biz sendika olarak bu desteğin mutlaka fiili bir destek olmasını istiyoruz. Tam gün olmasa bile kamu çalışanlarına destek amacıyla mutlak suretle bir eylemliğin ortaya konması gerekiyor. Ayrıca o gün şehir merkezlerinde yapılacak olan basın açıklamalarına da kitlesel katılmak gerekiyor. Türk-İş’in böyle bir karar almasını istiyoruz. Böyle bir karar alınmasa bile Petrol-İş Sendikası olarak sabah bütün işyerlerimizin kapılarında açıklamalar yapacağız” diyen Öztaşkın, süresini belirlemediklerini ama işe geç başlayacak kamu emekçilerine destek vereceklerini ifade etti. Deri-İş Başkanı Musa Servi ise Türk-İş’in destek kararının açıklamalarla sınırlı kalmaması ve pratikte destek verilmesi gerektiğini kaydetti. Türk-İş’in en azından bir saat iş bırakma kararı alması gerektiğini belirten Servi, “Biz Deri-İş olarak mümkün olduğu kadar işyerlerimizde böyle bir eylemi hayata geçirmek için çalışmalarımızı başlattık. Sendikaların da bu konuda hassasiye göstermesi gerekiyor” dedi.


ORTAK MÜCADELE İHTİYACI
Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu:
DİSK olarak zaten KESK’in yanında olacağımızı açıkladık. Hükümetin sistemli bir saldırısı var. Özellikle kamu kesimi üzerinde baskısı oldukça yoğun. Ücretler, çalışma koşulları ve sosyal haklar konusunda hükümetin kamu kesimi üzerindeki baskısı oldukça fazla. Bu durum fabrikalarda çalışan işçilere de doğrudan yansıyor. Genel bir politika izleniyor burada. O nedenle KESK’in yaptığı eylemi önemsiyoruz ve sendika olarak fabrikalarda bu durumu anlatıyoruz. Şubelerimiz ve merkezimizin kurullarında bu eyleme destek vereceğimizi ve geniş katılım sağlamak gerektiğini anlatıyoruz. Geniş kesimlerin iş birliği içinde ortak bir mücadele hattı kurulması gerekiyor. Ortak mücadeleye her zamankinden daha çok ihtiyaç var.
Genel-İş Genel Başkanı Erol Ekici:
Kamu emekçilerinin kendi talepleri için yaptıkları eylem bizler için de oldukça önemli. Ancak sendikalar ve konfederasyonların yaptıkları açıklamalardan daha ötesini yapması gerekiyor. Sözde kalmaktan çıkıp artık eyleme dönüşmeli. 25 Kasım’a kadar biz kendi işyerlerimizde kamu emekçilerinin yaptıkları eylemi anlatıyoruz. 25 Kasım günü de tam gün iş bırakamasak da bildiri okuyarak onlara destek vereceğiz. Bu bildirilerin okunması da bir iki saati bulur zaten.

Birlik 25 Kasım uyarı grevinden sonra da sürecek

KESK, Kamu-Sen ve Birleşik Kamu-İş’e bağlı sendikaların Düzce şubeleri, Avni Akyol Öğretmen Evi’nde 25 Kasım’da yapacakları grevdeki taleplerini ve eylemin ayrıntılarını basın açıklamasıyla duyurdular.
Toplantıda, Memur-Sen dışındaki tüm sendikaların eylemlerine destek verdiğini belirten Eğitim Sen Şube Başkanı Şadan Karakaya, kent merkezinde grev çadırı kuracaklarını, dayanışmalarının ses getirecek, güçlü bir eylem ortaya çıkaracağını söyledi. Taleplerinin ve eylemlerinin haklılığını vurgulayan Kamu-Sen Temsilcisi Aydın Koç ve Birleşik Kamu-İş Temsilcisi Zeki Bayram, grevli toplusözleşme haklarından vazgeçmeyeceklerini belirttiler. Toplantıda ayrıca, bu dayanışmanın eylemden sonra da sürdürülmesi, düzenli toplantıların yapıldığı bir platforma dönüştürülmesi kararlaştırıldı. Toplantıya, Türk-İş ve DİSK temsilcileri de katıldılar.
TARSUS’DA GREV HAZIRLIKLARI
Öte yandan KESK ve Kamu-Sen üyeleri Tarsus Yarenlik Alanı'nda yaptıkları ortak açıklamayla kamuoyunu 25 Kasım Grevine destek vermeye çağırdı. Birlikte kurumları ziyaret eden, televizyon ve radyo programları hazırlığı yapan Kamu-Sen ve KESK üyeleri çalışmalarını hızlandırdı. Eğitim Sen Tarsus Şubesi ve Türk Eğitim-Sen Mersin 2 No'lu Şube üyelerinin katıldığı eylemde, "Eğitimden,sağlığa,maliyeden , posta hizmetlerine , belediye hizmetlerinden , enerji sektörüne kadar akla gelebilecek her türlü kamu hizmetini bizler yürütmekteyiz.1990'dan bu yana kapıkulu anlayışını yıkan ve emeğinin pazarlığını yapmak isteyen kamu emekçileri , toplu sözleşme ve grev hakkını kullanmak istiyor" dedi. (HABER MERKEZİ)

25 Kasım’da hayat tam anlamıyla duracak

BTS Genel Başkanı Yunus Akıl, 25 Kasım’da sendikaları greve katıldığı için trenlerin çalışmayacağını, uçak seferlerinin aksayacağını duyurdu. Akıl dün yaptığı yazılı açıklamada, halkın mağdur olmaması için şimdiden uyarı yapıldığını ifade etti. Akıl, örgütlenme ve sendika kurmanın temel insan hakkı olduğuna dikkat çekerek, halkın mağdur olmaması için tüm uyarıları yapacaklarını dile getirdi. Bu yıl sekizinci kez yapılan toplu görüşmeler sonucunda Bakanlar Kurulu ve Başbakan’ın belirlediği zam oranının gerçekleştiğine dikkat çeken Akıl, “Toplusözleşme sürecinden bu yıl da sonuç çıkmamıştır” diyerek, greve Ulaşım-Sen ve Bağımsız Ulaşım-Sen ile birlikte çıkacaklarını bildirdi. 25 Kasım tarihinde yolculuk yapmayı düşünenleri bir kez daha uyaran Akıl, “25 Kasım 2009 tarihinde saat 00.01’den itibaren 24 saat boyunca hiçbir tren çalışmayacak, uçak seferleri aksayacak” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

Niğde’de tutuklular için eylem

NİĞDE’de tutuklu KESK üyeleri ile dayanışma için basın açıklaması yapıldı. KESK bileşenleri tarafından yapılan basın açıklamasında, “Baskılarınız, sürgünleriniz, tutuklamanız bizi yıldıramaz”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz”, “KESK’li tutsaklar onurumuzdur” sloganları atıldı. KESK Niğde Dönem Sözcüsü Göksel Rıza Özkan, tutuklu sendikacıların hakim karşısına çıkacağı 19 Kasım’da İzmir’e gideceklerini söyledi.
Eylemden sonra Niğde Eğitim Sen toplantı salonunda “25 Kasım Grevi Hazırlık ve Propaganda Çalışmaları” gündemli bir toplantı gerçekleştirildi. (NİĞDE)
ÖNCEKİ HABER

Rektör sözünde durmazsa tam gün iş bırakacaklar

SONRAKİ HABER

Santral için cennette ağaç kıyımı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa