18 Kasım 2009 00:00

BES’ten Bakana suç duyurusu

BÜRO Emekçileri Sendikası (BES) üyesi emekçiler, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci hakkında suç duyurusunda bulundular.

Paylaş

BÜRO Emekçileri Sendikası (BES) üyesi emekçiler, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci hakkında suç duyurusunda bulundular. ‘Eşit işe eşit ücret’ ilkesinin Anayasa’da güvence altına alınmasına rağmen bakanlığın çalışanlar arasındaki ayrımı gidermemesi nedeniyle BES üyeleri, bazı illerde sokaklara çıktı. Eylemlerde, 25 Kasım’da yapılacak greve de çağrı yapıldı.
İstanbul’da, Vergi Dairesi Başkanlığı önünde bir araya gelen BES 1, 2 ve 3 No’lu Şube üyesi emekçiler, Maliye Bakanlığı’na tepki gösterdiler. Çeşitli vergi dairelerinden başkanlığa gelen BES üyeleri sık sık, “Eşit işe eşit ücret” sloganını attılar.
Şubeler adına açıklama yapan BES 3 No’lu Şube Başkanı Ahmet Acar, Anayasa’da ve yönetmeliklerde açıkça ‘eşit işe eşit ücret’ uygulaması olmasına rağmen, bunun yıllardır uygulanmadığını ifade etti. Bu taleple birçok kez iş bıraktıklarını, eylemler yaptıklarını, kampanyalar düzenlediklerini hatırlatan Acar, bakanlığın taleplerini görmezden gelmesi nedeniyle maliye bakanı ve Gelir İdaresi başkanı hakkında suç duyurusunda bulunma kararı aldıklarını dile getirdi. “Yıllardır aynı işyerlerinde çalışanlar olarak, birbirimizle karşı karşıya getirilmekten, yarıştırılmaktan ve ücret konusunda ayrıştırılmaktan bıktık” diyen Acar, çalışanlar arasındaki ücret uçurumu kapatılana kadar mücadele etmeye devam edeceklerini ifade etti. Kamu emekçilerinin 25 Kasım’da uyarı grevi yapacağını da hatırlatan Acar, bu taleplerini grevde de dile getireceklerini belirtti.
25 KASIM İÇİN ÇAĞRI
Mersin Defterdarlığı önünde bir araya gelen BES üyeleri de maliye bakanı ve Gelir İdaresi başkanını protesto ettiler. Çok sayıda çalışanın katıldığı eylemde “Sadaka değil toplusözleşme” sloganı atıldı. Eşit işe eşit ücret ilkesinin Anayasa ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi tarafından güvence altına alındığını belirten BES Mersin Şube Başkanı Yusuf Kaya, “Anlaşılan odur ki, ne Maliye Bakanlığı ne de Gelir İdaresi Başkanlığı bizim haklı taleplerimizi anlamama konusundaki ısrarlarından vazgeçmeyecek” dedi.
Kaya, maliye bakanı ve Gelir İdaresi başkanının ‘görevi ihmal suçu’ işlediklerini dile getirdi. Mersinlileri 25 Kasım’da yapılacakları greve destek vermeye çağıran Kaya, açıklamanın ardından şube yöneticileriyle birlikte Mersin Adliyesi’ne giderek suç duyurusunda bulundu.
MALİYE BAKANLIĞI SESSİZ KALIYOR
İzmir’de Konak Eski Sümerbank önünde toplanan BES üyeleri adına açıklama yapan İzmir Şube Başkanı Ramis Sağlam, aynı masalarda aynı işi yapan maliye emekçileri olarak farklı ücret almaya, esnek ve kuralsız çalıştırılmaya karşı çıktıklarını söyledi. Sağlam, yaşananlar karşısında sessiz kalan maliye bakanı ve Gelir İdaresi başkanı hakkında suç duyurusunda bulunduklarını belirterek, 25 Kasım’da iş bırakacaklarını ve taleplerinin arkasında olacaklarını ifade etti. Eyleme katılan KESK Genel Merkez Yöneticisi Emir Ali Şimşek de, tutuklu sendikacılara değinerek, “Altı aya yakındır arkadaşlarımız tutuklu. Arkadaşlarımızın özgürlüğüne kavuşması için mücadelemizi buradan yeniden yükselteceğiz” dedi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

On binlerce öğrenci alanlara
çıktı

SONRAKİ HABER

‘Öğrencilerimizi ve velilerimizi de katacağız’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...