18 Kasım 2009 00:00

On binlerce öğrenci alanlara
çıktı

Almanya’nın 50’den fazla kentinde on binlerce lise ve üniversite öğrencisi eğitim koşullarının ...

Paylaş

Almanya’nın 50’den fazla kentinde on binlerce lise ve üniversite öğrencisi eğitim koşullarının iyileştirilmesi ve harçların kaldırılması talebiyle dersleri boykot ederek alanlara çıktı.
İlkbahar aylarında gerçekleştirilen ve on binlerce öğrencinin katıldığı genel boykot ve eylemlerden sonra alınan karar çerçevesinde geçen hafta yeniden başlayan eylemler dün doruk noktasına ulaştı. 50 değişik kentte on binlerce lise ve üniversite öğrencisi, okullardan ve üniversitelerden kent merkezlerine doğru yürüyüşler yaparak taleplerini haykırdı.
Köln’de sabahın erken saatlerinden itibaren öğrenciler derslere girmeyerek eylemlere başladı. Üniversite binası önünde toplanan binlerce öğrenci daha sonra kent merkezine doğru yürüyüşe geçti.
Yağmura rağmen katılım haziran ayında yapılan boykota göre yüksek oldu. Eylemde, harçların kaldırılmasını, daha iyi eğitim koşullarının sağlanmasını talep eden pankart ve dövizler taşındı. Öğrenciler, ayrıca Avrupa çapında yüksek öğrenimi aynılaştırmayı içeren Bologna Süreci’nin de durdurulmasını istedi.
MÜNİH VE BERLİN’DE YÜKSEK KATILIM
Bir haftadır işgal eyleminin sürdüğü Münih Üniversitesi’ndeki eylem de güçlü geçti. Avusturya’da üniversite öğrencilerinin başlattığı işgal eylemleriyle dayanışma amacıyla yapılan işgal eylemine değişik kentlerden gelen öğrenciler destek verdi. Üniversiteden kent merkezine doğru yürüyüşe geçen binlerce üniversite öğrencisi, eyalet hükümeti tarafından hayata geçirilen sömestr başına 500 avroluk harçların kaldırılmasını istedi.
Başkent Berlin’de ise lise ve üniversite öğrencileri tarafından çağrısı yapılan eyleme 12 binden fazla öğrenci katıldı. Berlin Hür Üniversitesi önünde başlayan eylem belediye binası önünde son buldu.
ENGELLEME ÇABASI
Bu arada bir çok kentte okul yönetimleri ve eğitim bakanları, öğrencilerin eylem yapmasını engellemeye çalıştı. Edinilen bilgilere göre bir çok okulda öğrencilerin dışarıya çıkmaması için kapılar öğretmenler tarafından kapatıldı. Eyleme katılan öğrencilere soruşturma açma tehdidi yapıldı.
Berlin Eğitim Senatörü ise dün yaptığı açıklamada öğrencilerin eylemini anlayışla karşıladıklarını, bir soruşturma açmanın şu anda söz konusu olmadığını söyledi.
Almanya’nın Hamburg, Duisburg, Düsseldorf, Heidelberg, Hannover, Kiel, Dortmund, Maniz, Frankfurt gibi pek çok kentinde de gösteri ve yürüyüşler düzenlendi. Ayrıca, Hessen eyaletindeki öğrenciler ve öğretmenler dün Wiesbaden’de hükümetin eğitim politikalarını protesto etmek üzere ortak bir gösteri düzenledi.
Almanya’daki lise ve üniversite öğrencileri, 10 Aralık’ta Bonn’da merkezi bir gösteri düzenleyecek.
Öğrenciler, Eyalet Kültür Bakanları’nın eğitim sorunlarını görüşmek üzere bir araya geleceği konferansı protesto edecekler. Merkezi gösteriye ülkenin dört bir yanında on binlerce öğrencinin katılması bekleniyor. 20 kadar üniversitede geçen haftadan beri devam eden işgaller ise sürecek.
AVUSTURYA’DA EYLEMLER SÜRÜYOR
Avusturya’nın değişik kentlerinde yaklaşık bir aydır paralı eğitim ve daha fazla kontenjan açılması talebiyle başlayan işgaller dün de gösteri ve yürüyüşler şeklinde devam etti. Başkent Viyana’da binlerce öğrenci dersleri boykot ederek, alanlara çıktı. Öğrenciler eylemden sonra Viyana Üniversitesi’nde toplanarak bundan sonraki eylem planını değerlendirdiler. Dün ayrıca Graz ve Linz kentlerinde de gösteriler yapıldı.
Avusturya hükümeti ile öğrenci temsilcileri arasında önümüzdeki günlerde bir görüşmenin yapılması bekleniyor.
(Köln/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Politeknik anmaları yoğun katılımlarla gerçekleşti

SONRAKİ HABER

BES’ten Bakana suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...