18 Kasım 2009 00:00

Aç bırakanlar açlığı tartıştı

BİRLEŞMİŞ Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO), 1970’de hesaplamaya başladığı dünyada aç insan sayısı bu yıl ilk kez 1 milyarı aştı.

Paylaş

BİRLEŞMİŞ Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO), 1970’de hesaplamaya başladığı dünyada aç insan sayısı bu yıl ilk kez 1 milyarı aştı. FAO, İtalya’nın başkenti Roma’da nüfuslarını besleyemeyen yoksul ülkelere yardımcı olmak, tarımsal kalkınmaya daha fazla yatırım yapılması için destek elde etmek amacıyla 200’den fazla ülkenin liderinin katılımıyla Dünya Gıda Güvenliği başlıklı bir zirve düzenledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı zirvede dünyada önemli bir sorun olan açlık ve nedenleri ile ilgili bazı bilgiler verildi.
FAO’nun tahminlerine göre, 2007-2008’de buğday ve pirinç gibi temel ürünlerin fiyatlarındaki artış ile küresel mali krizin ortak etkileri sonucunda 2009 yılında aç insan sayısı yaklaşık 100 milyon arttı. FAO verileri, mali krizin ve gıda fiyatlarındaki artışın vurduğu ciddi darbeden önce de dünyada sayısı gittikçe artan bir aç nüfusun mevcut olduğunu gösteriyor. 1990-1992 arasında 842 milyon olan aç insan sayısı, 2003-2005’te 848 milyona çıktı, bu sayı geçen yıl ise yaklaşık 915 milyona yükseldi.
FAO POLİTİKALARI ŞİRKETLERLE UYUMLU
Zirvenin yapıldığı sırada protesto gösterisi düzenleyen demokratik kitle örgütleri ise, çok uluslu gıda şirketlerini üçüncü dünya ülkelerinde küçük çiftçilere ait kaliteli toprakları ele geçirmeye çalışmakla suçladı. FAO’nun genel merkezi önünde geleneksel kıyafetlerle gösteri yapan Afrikalı ve Latin Amerikalı çiftçi temsilcileri, dev gıda ve tarım firmalarını FAO ve bazı hükümetlerle işbirliği yapmakla suçlayarak, tarım alanlarının geniş miktarlarda satın alınmasını kınadı.
Küreselleşme karşıtı La Via Campesina hareketi, dünyada açlıkla karşı karşıya kalan insanların yüzde 80’inin kırsal kesimde yaşadığını belirterek, FAO’nun politikasının Asya’da, Afrika’da ve Latin Amerika’da küçük üreticilerin topraklarını eline geçiren çokuluslu şirketlere destek verdiğini açıkladı.
ABD’DE MİLYONLARCA BEBEK AÇ
Bu arada ABD Tarım Bakanlığı tarafından yayınlanan bir raporda, 2008 yılı itibariyle 4 milyondan fazla ABD’li çocuğun daha önceki yıllara göre açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu açıklandı. Raporda, ülkede iyi beslenemeyen ABD’li sayısının 49 milyon kişiye ulaştığı belirtildi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Çin, ABD ekonomisinin korumacılığından rahatsız

SONRAKİ HABER

Politeknik anmaları yoğun katılımlarla gerçekleşti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...