18 Kasım 2009 00:00

Çin, ABD ekonomisinin korumacılığından rahatsız

ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya gelen Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, Obama’ya ekonomide korumacı önlemlerden kaçınmaları mesajı ilettiğini söyledi.

Paylaş

ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya gelen Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, Obama’ya ekonomide korumacı önlemlerden kaçınmaları mesajı ilettiğini söyledi.
Çin’e ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Obama ile görüşen Hu Jintao daha sonra Obama ile ortak basın toplantısı düzenledi. Hu Jintao yaptığı açıklamada, bazı ticari anlaşmazlık konularında çözüme ulaşılması için de ortak irade sergilediklerini söyledi.
ABD’nin bazı Çin mallarına sınırlama getirmesinden rahatsızlık duyan Pekin, Washington’u ekonomik korumacılık yapmakla eleştiriyor. ABD ise ticarette ABD aleyhine işleyen Çin’in para biriminin değerini bilinçli olarak düşük tutmasından rahatsız. Basın toplantısında Obama da, ülkesinin resesyondan çıkmasında Çin’in katkılarının çok önemli olduğunun altını çizdi.
Obama, Hu Jintao’ya, Tibet’in sürgündeki Ruhani Lideri Dalay Lama’yla yeniden diyalog kurma çağrısında bulundu. İki lider, Kore Yarımadası’ndaki nükleer silahların yayılmasının önlenmesi ve küresel iklim değişikliği ile mücadele konularında da bazı önlemler üzerinde anlaşmaya vardıklarını dile getirdiler.
Obama Pekin temasları çerçevesinde Çin Parlamentosu Başkanı ile de bir araya gelecek.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

‘Peres’e Nobel Katil Ödülü lazım’

SONRAKİ HABER

Aç bırakanlar açlığı tartıştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...