18 Kasım 2009 00:00

İşkencenin tespitine bahane kalmadı

Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından hazırlanan ve 1999 yılında Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kabul edilerek uygulamaya konulan “İstanbul...

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından hazırlanan ve 1999 yılında Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kabul edilerek uygulamaya konulan “İstanbul Protokolü” kapsamında, 21 ay önce başlatılan Adli Tıp uzmanı olmayan hekim, savcı ve hakimlere verilen eğitim sona erdi. Bu doğrultuda, 28 ilde 3 bin 470 hekim, 1100 savcı ve hakim, işkencenin tespiti ve işkencecilerin yargılanması konusunda eğitimden geçirildi.
Adli Tıp Kurumu’nun, Avrupa Komisyonu’na (AK) önerisi üzerine Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen “Adli Tıp Uzmanı Olmayan Hekimler, Savcı ve Hakimlerin İstanbul Protokolü (İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı, Aşağılayıcı Muamele ve Cezaların Etkili Biçimde Soruşturulması ve Belgelendirilmesi İçin El Kılavuzu) Bilgi Düzeyini Yükseltme Eğitimi Projesi” basın toplantısı ve kokteyl ile sona erdi.
Gürkent Otel’de yapılan toplantıda açılışı yapan TİHV Genel Sekreteri Metin Bakkalcı, uzun bir çalışma sonucu, sağlıkçı ve hukukçulara yol gösteren İstanbul Protokolü doğrultusunda eğitimin sona erdiğini söyledi.
HEYECAN VERİCİ PROJE
Daha sonra söz alan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, heyecan verici bir projenin sonuna ulaştıklarını belirtti. Gürsoy, “Bu konuda belki de ilk defa resmi kurumların bu kadar kararlı bir biçimde bu işin önlenmesi konusunda tavır alışlarına tanık oluyoruz” dedi. İşkence ve kötü muamele sorununun sadece eğitimle çözülemeyeceğini belirten Gürsoy, çok ciddi ve geniş boyutlu bir zihniyet değişikliğine ihtiyaç olduğunu söyledi.
Son yıllarda cezaevlerinden, sayısı on binleri bulan belge, bilgi ve mektup aldıklarını belirten Gürsoy, “Üzülerek ifade edeyim ki, bazı tutuklu ve hükümlülerin tedavi süreçlerinde yatağa kelepçeli tutuldukları, sevkler konusunda problemler yaşandığını görüyoruz” dedi.
Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce de projenin başarıyla bitirildiğini, sürdürülmesi için her türlü desteğe hazır olduklarını söyledi.
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ömer Faruk Koçak da “Bu proje, hükümetin işkenceye tavrının önemli bir sonucudur” iddiasında bulundu.
‘AMAÇ İŞKENCECİLERİN CEZALANDIRILMASI’
Adalet Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanı Hakim Özcan Avcı da projenin, AB ilkelerinin hayata geçirilmesi anlamında önemli bir örnek oluşturduğunu söyledi.
Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Erwan Marteil ise protokolün amacının işkence mağdurlarının tedavisi ve sorumluların cezalandırılmasını sağlamak olduğunu vurguladı.
‘ARTIK İŞKENCENİN TESPİTİ DAHA KOLAY’
Uluslararası İşkence Kurbanları Rehabilitasyon Konseyi (IRCT) Genel Sekreteri Brita Sydhoff, 21 ay önce projenin açılışını yaptıklarını hatırlatarak, başta TTB olmak üzere projeye katılan kurumlara çabalarından dolayı teşekkür etti. Sydhoff, daha sonra gazetemize yaptığı açıklamada, bu eğitimlerin tamamlanmasından sonra artık hükümetin elinde, işkencelerin sona erdirilmesi konusunda herhangi bir mazeret kalmayacağını söyledi. “Artık göz ardı edilemeyecek, çünkü hekimler işkencelerin tespitinde, hakim ve savcılar da işkencecilerin yargılanması konusunda nelere bakılması gerektiğini öğrenmiş olacaklar” dedi. Bağımsız bir izleme komitesi de oluşturulacağını belirten Sydhoff, artık işkencelerin tespit ve cezalandırılmasının göz ardı edilemeyeceğini söyledi. Sydhoff, “Artık doktorlar, görevlerini yaptıkları için değil yapmadıkları için sorgulanacaklar” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Adana kriterleri

SONRAKİ HABER

Holding üniversitesine itirazları var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...