18 Kasım 2009 00:00

Hangisi Başbakan hangisi gölgesidir?

DTP Eş Başkanı Ahmet Türk, “Operasyonlar sürecek” diyen bir Başbakan’ın, “Ölümleri durduralım” diyen bir Başbakan’ın önündeki...

Paylaş

DTP Eş Başkanı Ahmet Türk, “Operasyonlar sürecek” diyen bir Başbakan’ın, “Ölümleri durduralım” diyen bir Başbakan’ın önündeki en önemli engel olduğuna işaret eden Türk, “Biz, barış konusunda son derece cesuruz, kararlıyız. Sayın Başbakan’a sormak istiyorum: Siz de barış için cesur ve kararlı olmaya hazır mısınız?” dedi.
Partisinin grup toplantısında konuşan DTP Eş Başkanı Ahmet Türk, konuşmasına sürgünde yaşamını yitirin Kürt Sanatçı Ahmet Kaya’yı anarak başladı. Meclis’te hükümetin ‘Kürt Açılımı’ üzerine yapılan görüşmeleri değerlendiren Türk, genel görüşmenin tarihi nitelikte olduğunu ifade etti.
Kürt sorununun yıllardır askeri güvenlik mantığı içerisinde tutulduğunu, siyasal zemine taşınmasına izin verilmediğini hatırlatan Türk, “Ama sonunda mızrak çuvala sığmadı ve Kürt sorunu gibi esaslı bir sorun, Meclis’in gündemine getirildi” dedi. Türk, “Vesayetçi zihniyetten kurtulmanın tam da zamanıdır” dedi.
BAYKAL’IN SÖYLEMİ ÜLKEYİ BÖLER
“Kürt diye bir halk var mıdır, yok mudur? Kürtçe bir dil midir, değil midir gibi tartışmalar artık geride kaldı” diyen Türk, bu inkardan, yapılan cezalandırılmadan dolayı Kürtlerden özür dilenmesini istedi. Şimdiki tartışmalarda da “Kürtlerin temel hak ve özgürlüklerinin en asgari düzeyde nasıl tutulacağı”nın hesaplarının yapıldığını vurgulayan Türk, CHP ve MHP’nin “Bireysel haklar verilmeli, Kürtler Türk milletinin Kürtleridir” şeklindeki sözlerini hatırlatarak, bu söylemlerle tek kimlik söyleminin farklı biçimde sürdürülmek istendiğini söyledi. Türk, Baykal’ın “Anadil ülkeyi böler” sözlerini de hatırlatarak, “Anadil değil Baykal’ın bu dili ülkeyi böler” diye konuştu.
HÜKÜMET NETLEŞMELİ
Hükümetin çözüm için ortaya koyduğu bazı maddeleri hatırlatan Türk, “Elbette bunlar önemlidir. Küçümsemiyoruz. Ama sormadan da geçemeyeceğim: Bu kısa ve orta vadeli önlemler paketi dedikleriniz, zaten normal bir demokraside olması gerekenler değil midir? Bunlar, çağımızın demokratik değerlerine göre çoktan atılması gereken adımlar değil midir” diye sordu. Türk, “Hükümet bir an önce bu belirsizliği netleştirmeli ve anayasal adımlarla ilgili olarak somut bir yol haritası ortaya koymalıdır” dedi.
Operasyonların ve ölümlerin durdurulmasını isteyen Türk, Başbakan’ın “25 yıldır dağlar taşlar bombalandı, sınır ötesi operasyonlar yapıldı, sorun çözüldü mü? Hayır. Çözülmedi. Demek ki tek başına güvenlik politikalarıyla bu sorun çözülemez”, “Gün artık nutuk atma günü değil, ölümleri durdurma günüdür”, “25 yıldır operasyonlarla neyi başardınız?” sözlerini hatırlatarak, “‘Operasyonlar sürecek’ diyen bir Başbakan, ‘Ölümleri durduralım’ diyen bir Başbakan’ın önündeki en önemli engel haline dönüşür. Şimdi sormak istiyorum: Hangisi Başbakan’dır? Hangisi gölgesidir? Bundan emin olmak istiyoruz” diye konuştu. CHP’li Öymen’in sözlerine de değinen Türk, bu söylemle “CHP zihniyetinin suçüstü yakalandığını” söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

Bahçeli’de değişen bir şey yok

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada Telekulak ve ‘açılım’ tartışmalarına değindi. Bugüne kadar yaptığı konuşmaların ötesinde şeyler ifade etmeyen Bahçeli, 13 Kasım’da TBMM’de yapılan ‘açılım’ görüşmelerine ilişkin sert konuştu. Şehit, bölücülük, terör, ihanet sözcüklerini konuşması boyunca defalarca kullanan Bahçeli, Başbakan’a yönelik olarak, “Ya haddini bilecek ve bu hayasızlıklardan nedamet duyacaktır, ya da hak ettiği karşılığı misliyle görecektir” dedi.
‘BÖLÜNECEĞİZ’ DEDİ BAŞKA BİR ŞEY DEMEDİ
Bahçeli, grup toplantısında geçen hafta genel kurulda yapılan ‘Açılım’ görüşmesindemede Başbakan Erdoğan’ın yaptığı konuşmaya yüklendi. Açılım süreciyle Türkiye’nin bölüneceği iddiasını sık sık yineleyen Bahçeli, “Adına utanmadan demokratikleşme denilen bu yol haritasıyla, PKK’nın bütün talepleri siyasallaşacak” dedi. Bahçeli, Erdoğan’ın ‘Şehit gelsin de daha fazla bağıralım diyenler var’ sözlerine de sert çıkarak, Erdoğan’ın zihin kontrolünü tamamen kaybettiğini ve öfke nöbeti geçirdiğini söyledi. Bahçeli, “PKK açılımı ile İmralı’nın çizgisine gelen Başbakan’ın, utanç duymadan buna karşı çıkanları ‘şehitler üzerinden rant sağlamaya çalışmak ve şehit cenazelerinin gelmesini beklemekle’ suçlaması, içine düştüğü çaresizliğin ve sığınacağı son iftiranın zirvesi olmuştur” dedi. Konuşmasının büyük bölümünü ‘şehit’ vurgusuna ayıran Bahçeli, “Başbakan elinden gelse, şehit cenaze törenlerine müdahale edecek ve aziz naşının ardında saf tutanları kamu gücüyle dağıtacaktır” dedi.
ERDOĞAN’A: HADDİNİ BİL!
Başbakan Erdoğan’ın son açıklamalarında suçüstü yakalanmanın çaresizliği ve telaşıyla ‘ahlaki ve vicdani bütün ölçüleri’ni kaybettiğini savunan Bahçeli, “Seviye ve seviyesizlik ölçüleriyle tarif edilemeyecek böyle bir çukura düşülmesi, siyasi hayatımıza utanç duyulacak karanlık bir dipnotu olarak geçmiştir” dedi. “Başbakan Erdoğan’a tavsiyemiz; bir boy aynasının karşısına geçmesi ve utanç verici görüntüsüne bakmasıdır” diyen Bahçeli, “Ya haddini bilecek ve bu hayasızlıklardan nedamet duyacaktır, ya da hak ettiği karşılığı misliyle görecektir” dedi. (ANKARA)

DENİZ BAYKAL ÖYMEN’İN ARKASINDA

Dün yapılan CHP Grup toplantısına ise Onur Öymen protestosu damgasını vurdu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in Dersim açıklaması grup toplantı salonuna da yansıdı. Bazı partililer tarafından protesto edileceği haberleri yayılan Öymen, grup toplantısının yapılacağı salona girmeden Meclis Şeref Kapısı’nda CHP Lideri Deniz Baykal’ı bekledi. Baykal gelince Öymen ile birlikte Grup salonuna girdi. Baykal, Öymen’in yanına oturdu. Öymen’i sözlerinden dolayı istifaya çağıran CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ise grup toplantısına gelmedi. Baykal’ın Onur Öymen’i yanına oturtması “Öymen’e sahip çıkıyorum” mesajı olarak yorumlandı. Grup toplantısında Öymen’in açıklamalarına yönelik bir protesto yaşandı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Meclis’te partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmayı bitirmeye hazırlanırken, partili olduğu belirtilen bir vatandaş ayağa kalkarak, “Ben bir Alevi vatandaşıyım. Sayın Genel Başbakan, bu Onur Öymen’in söyledikleri ile ilgili hiç bir söylemeyecek misiniz?” diyerek tepki gösterdi. Salonda kısa bir şaşkınlığın yaşanmasının ardından, Meclis görevlileri partili kişinin ağzını kapatmaya çalıştılar. Bunun üzerine Baykal, kürsüde, “Bırakın kapatmayın ağzını. Bırakın konuşsun. Biz o konu ile ilgili söyleyeceğimizi söyledik. Konuyu kapattık” dedi. Bunun üzerine bazı partililer, Öymen’i protesto eden kişiyi tartakladı. Kısa arbedenin ardından partili vatandaşı görevliler dışarıya çıkardılar. Onur Öymen ise Baykal’ın sözlerine benzer sözler söylerken, sözlerini tekrar ederek, “Partiye ve Atatürk’e sahip çıkmak suç değil” dedi. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Çocuklar tutukluyken açılım olmaz

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...