18 Kasım 2009 00:00

Çocuklar tutukluyken açılım olmaz

EMEK Partisi (EMEP) Genel Merkezi, Terörle Mücadele Kanunu gerekçe gösterilerek tutuklanan çocuklarla ilgili basın toplantısı düzenledi. EMEP İrtibat Bürosu’nda yapılan açıklamada,

Paylaş

EMEK Partisi (EMEP) Genel Merkezi, Terörle Mücadele Kanunu gerekçe gösterilerek tutuklanan çocuklarla ilgili basın toplantısı düzenledi. EMEP İrtibat Bürosu’nda yapılan açıklamada, AKP Hükümeti’nin, ‘Demokratik Açılım’ iddiasında samimi ise yasal düzenlemeleri gerçekleştirerek TMK mağduru çocukları yargılanmaktan kurtarması gerektiği vurgulandı.
Çocuklar İçin Adalet Girişimi üyeleri Şair-Yazar Sennur Sezer, Yazar Adnan Özyalçıner, Tiyatrocu Metin Boran ve Av. Kemal Aytaç’ın da katıldığı basın toplantısında birçok hukukçu da hazır bulundu. Basın metnini ise EMEP Genel Başkan Yardımcısı Av. Kamil Tekin Sürek okudu.
Tutuklu çocuklar için aydın ve kitle örgütlerinin mücadelesi sonucu AKP’nin TBMM’ye sunduğu Torba Yasa Tasarısı’na değinen Sürek, “Bazı düzenlemeler yapıldığı ve sorunun çözüldüğü iddia ediliyor. Bu doğru değil. Düzenleme sadece TMK’nın 5. maddesindeki cezanın yüzde elli artırılması hükmünü çocukları kapsam dışı bırakmak şeklinde değiştirmektedir. Yani çocuklara verilecek cezalardan 1-2 sene indirim olacak. Oysa, TMK mağduru çocuklarla ilgili kampanyayı yürüten aydın ve hukukçular, ilk adımda birçok değişikliklerin yapılması gerektiğini belirtmektedir” dedi.
AKP SAMİMİ DEĞİL
Aydınların çabasını EMEP olarak desteklediklerini belirten Av. Kamil Tekin Sürek, “AKP Hükümeti ‘Demokratik Açılım’ adını taktığı projede samimi ise öncelikle yukarıdaki yasal düzenlemeleri gerçekleştirerek TMK mağduru çocukları yargılanmaktan kurtarmalıdır. Ayrıca, Demokratik Açılım özgürlüklerin genişletilmesi, yasakların kaldırılması, özgürlüklerin güvenliğe feda edilmemesi yaklaşımını gerektirir. Demokratik Açılım, esasında TMK’nın tümüyle yürürlükten kaldırılmasını, TCK’da ve diğer yasalardaki antidemokratik hükümlerin temizlenmesini gerektirir. Düşünce, ifade, toplanma ve gösteri, örgütlenme vb. hak ve özgürlüklerde kısıtlama olmazsa, yasaklar kalkarsa, TMK’nın varlığı ortadan kalkar” diye konuştu. AKP’nin Torba Yasa’da TMK mağduru çocuklar için getirdiğini söylediği düzenlemenin, AKP’nin Demokratik Açılım’da, özgürlüklerin genişletilmesi konusunda samimi olmadığını kanıtladığına vurgu yapan Sürek, emek, demokrasi ve barış güçlerine demokratik haklar ve özgürlükler mücadelesinin daha da yükseltmesi çağrısı yaptı.
(İstanbul/EVRENSEL)

HANGİ MADDELER DEĞİŞMELİ

EMEP Genel Başkan Yardımcısı Av. Kamil Tekin Sürek, değişmesi gereken yasa maddelerini ise şöyle sıraladı:
* TMK’nın cezaları artıran maddesi (madde 5).
* On altı-on sekiz yaş grubu çocukların çocuk ağır ceza mahkemelerinde yargılanmasını engelleyen maddesi (madde 9).
* Aynı yaş grubundaki çocuklara hükmün açıklanmasını geri bırakma, erteleme, paraya çevirme ve diğer seçenek yaptırımlara çevirme yasağı getiren maddesi (madde 13).
* Çocuklara örgüt ilişkisi olmasa da örgüt üyeliğinden ceza verilmesine yol açan uygulamayı önlemek için konuyla bağlantılı maddesi (madde 2).
* Yüzünü kısmen veya tamamen kapatmak nedeniyle çocuklara örgüt propagandasından ceza vermeye yol açan maddesi (madde 7/2-a).
* Cezaların infazı ile şartla salıvermeyle ilgili maddesi (madde 17).
* Türk Ceza Kanunu’nun çocuklara örgüt ilişkisi olmasa da örgüt üyeliğinden ceza verilmesine yol açan maddesi (madde 220/6).
* Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun taş atmayı güvenlik güçlerine silahlı direnme sayarak çocuklara ceza vermeye yol açan maddesi (madde 33-c).
ÖNCEKİ HABER

Telekulak yasasına yeni düzenleme

SONRAKİ HABER

Hangisi Başbakan hangisi gölgesidir?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa