18 Kasım 2009 00:00

Onur Öymen’e tepkiler sürüyor

Dersim katliamını savunan ve bunu Kürt sorununa çözüm olarak sunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’e tepkiler sürüyor.

Paylaş

Dersim katliamını savunan ve bunu Kürt sorununa çözüm olarak sunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’e tepkiler sürüyor.
Antalya’da bugün saat 12.30’da Onur Öymen’in sözlerine tepki eylemi olacak.
Antalya’da Kepez ilçesine bağlı olan, ağırlıkta Tuncelili ve Kürt vatandaşların yoğun olduğu Ekin Sitesi sakinleri de yıllardır oy verdikleri CHP’ye ateş püskürüyorlar. Muhalefet olarak Meclis’te bulunmasına karşın, CHP’nin savaş kışkırtıcılığı yaptığı konusunda hem fikirler. Kahvede ve ev kadınlarıyla “Kürt açılımı” ve Onur Öymen’in açıklamaları üzerine bir sohbet gerçekleştirdik. Kahveye girdiğimizde ne ile ilgili haber yapacağımızı söylememiz üzerine hemen konuşmaya başladık. İlk konuşan Emekli Öğretmen Nurettin Güçer, Öymen’in yaptığı konuşmaya değinerek, açıklamanın talihsiz bir açıklama olduğunu kaydetti. Dersim katliamını bildiği kadarıyla yaşanan vahşetten bahseden Güçer, Öymen’in katliamı meşru gören zihniyetinin Hitler faşizminden farkı olmadığını dile getirdi. Güçer, antidemokratik uygulamaların son bulması için demokrasi güçlerinin, halkın birlikte mücadele etmesi gerektiğini kaydetti.
AT SAHİBİNE GÖRE KİŞNER
Haydar Ber isimli vatandaş ise, yapılan açıklamanın ilk olmadığını, Maraş, Sivas, Malatya, Çorum’da yaşanan katliamları ve olayların yaşandığı dönemlerde CHP’nin iktidar olduğu ya da iktidar ortağı olduğunu hatırlattı. Öymen’in açıklamasının insanlık suçu olduğunu ayrıca savaş suçlusu olarak yargılanması gerektiğini belirten Ber, CHP’nin Dersim’de Alevilerden beslenmiş bir parti olarak, yaptıkları açıklamalarla az kalan saygınlığını da yitirdiğini söyledi. CHP’ye üye olanları, kadroları topluca istifaya çağıran Ber, artık barışa olan özleme, analara kulak verilip samimi olunması gerektiğini ifade etti. Öymen’i kınadığını belirten Deniz Güntaş isimli işçi, “Öymen’in konuşması CHP’nin gerçek zihniyetini yaptığı konuşma ile açığa çıkarmıştır” dedi. Güntaş, yapılan savaş kışkırtıcığına demokratların, Alevilerin ve de Dersimlilerin iyi bir cevap vermesi gerektiğini belirtti. Emekli Süleyman Alkan, Alevilerin artık içinde bulundukları süreci sorgulamalarını ve CHP ve politikalarını terk etmek gerektiğinin kaydetti. Alkan, “Öymen gibilere sormak gerek, yakın tarihlerde olan katliamlara neden sessiz kaldıklarını ve Türkiye’de yaşayan diğer halklara neden tahammül edemediklerini sormak gerekir?” diye konuştu. Vanlı İnşaat İşçisi Abdülmecit Atılmış, “At sahibine göre kişner” diyerek Öymen’in sahibi CHP’ye benzediğini ve tarihte sürecin hep böyle işlediğini belirtti. “Öymen’in ağzından çıkanı MHP’den beklerdik ama CHP kendini gösterdi ve maskesini düşürdü” diyen Atılmış, Dersim halkının gereken cevabı CHP’ye vereceğini söyledi.
KADINLAR AĞLAMAK İSTEMİYOR
Ekin sitesinde oturan ev kadınları da, açılımın içeriğinin açıklanmaması ve barışın gelmemesinden dolayı tepkililer. Kadınlar da Öymen tarafın Meclis’te yapılan açıklamanın talihsiz bir açıklama olduğunu, CHP’yi ve anlayışını kınadıklarını belirttiler. Artık ülkede barış ortamının sağlanmasını, Kürt sorununun çözümü noktasında samimi olunması gerektiğini belirten kadınlar, çocuklarının ardından ağlamak istemediklerini dile getirdiler. Bugün saat 12.30’da CHP il binası önünde Tunceli vakfı, siyasi parti ve dernekler açıklma yapacak. (AntalyaEVRENSEL)

ISPARTA’DA ÖYMEN’E TEPKİ

Önceki gün Onur Öymen Isparta’da da protesto edildi. Tuncelililer Dayanışma Sosyal ve Kültürel Yardımlaşma Derneği’nin düzenlediği eylemi EMEP, ÖDP ve DHF destekledi. Basın açıklamasında konuşan Tuncelililer Derneği Başkanı Baki Der, Öymen’in sözlerini protesto ettiklerini belirterek, “Bu vesileyle kendisini ilerici, aydın, demokrat olarak topluma ifade edenleri bulundukları mevkilerden feragat etmeye davet ediyoruz.” dedi. Protesto CHP il binası önüne siyah çelenk bırakılarak sona erdi.
Balıkesir’in Altınoluk ilçesi Alevi Kültür Derneği Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan Nursen Altay “Dersim katliamı Alevilerin yüreğinde kanayan bir yaradır. Aleviler acılarının hafifletilmesi için devletten özür beklerken, böylesine haddini bilmez açıklamalar yaralarına tuz basmıştır” dedi. CHP’yi Alevilerden özür dilemeye çağıran Altay, Öymen’in de istifasını istedi. Açıklamaya EMEP, ÖDP, DTP ve Gümçed katıldı.
BİNGÖL’DE İSTİFA
Bingöl’de, İl Genel Meclisi’nin CHP’li Hüseyin Negüzel, Daimi Korkar ve Ali Çimen adlı üyeleri, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’e tepki göstermek amacıyla partilerinden istifa etti. İstifalarla birlikte İl Genel Meclisi’nde CHP’nin üyesi kalmadı. AKP Tunceli İl Başkanı Cihan Açıkgöz, Onur Öymen’i kınayarak, Aleviler ve Tuncelililerden özür dilemesini istedi.

Adana ve Mersin’de Öymen’e öfke

ONUR Öymen’in Meclis’te yaptığı konuşma Adana ve Mersin’de de kınandı.
İnönü Parkı’nda bir araya gelen Tuncelililer Derneği, ABF Adana bileşenleri, KESK, Adana Tabip Odası, TMMOB, İHD, ESP, DHF, DİSK, SHP, ÖDP, EMEP ve DTP’nin de aralarında bulunduğu kurum ve siyasi partiler, “Dersim’i unutma, unutturma”, “Faşist CHP, kana doymadın mı Öymen?” sloganları atarak, Öymen’in sözlerini protesto etti. Kurumlar adına basın açıklamasını okuyan Tuncelililer Derneği Adana Şube Başkanı Kâfi Doğdu, Öymen’in açıklamasının utanç verici olduğunu belirtti. 40 ila 70 bin insanın öldüğü 70 binden fazlasının Türkleştirilmeye çalışıldığı bir katliamın bugün CHP tarafından savunulduğuna dikkat çeken Doğdu, Öymen’in demokratik açılım ile ilgili Dersim olaylarında devletin uyguladığı politikaları örnek göstermesinin faşizan zihniyetin ürünü olduğunu dile getirdi. Açıklamanın ardından sloganlar ile CHP il binasına gelen kitle siyah çelenk bırakarak protesto etti.
MERSİN’DE SİYAH ÇELENK
Mersin’de de sokağa çıkan Aleviler ve Kürtler Öymen’in Kürt halkından ve Alevilerden özür dilemesini istedi. Tunceli Dernekler Federasyonu da yaptığı yürüyüşle Onur Öymen’i protesto etti. Dernek binası önünden CHP İl binasına yürüyen dernek üyeleri CHP önüne siyah çelenk bıraktı. İl binası önünde toplanan DTP’liler sloganlarla CHP il binasına yürüdü. Taşıdıkları siyah çelengi CHP il binası önüne bırakan DTP’liler Öymen’e özür dileme çağrısı yaptı. İHD önünde bir basın açıklaması yapan Özgür Demokratik Alevi Hareketi İnisiyatifi üyeleri de CHP’ye ve Onur Öymen’e tepki gösterdi. (ADANAMERSİN)

GÖZYAŞI AKITANLARA OY YOK

İzmir Barış Anneleri İnisiyatifi, İHD İzmir Şubesi’nde yaptıkları basın açıklaması ile Onur Öymen’e tepki gösterdiler. Anneler adına açıklamayı okuyan Melihat Küçükaydın, “Bu ve bu zihniyetteki insanlar alevi-Sünni, Türk-Kürt, Ermeni-Türk düşmanlığından beslenirler. İnsanlar öldükçe onlara iş düşer, analar ağladıkça onlar bu gözyaşlarını ranta çevirir” dedi.
Öymen’in, CHP’nin yıllardır Türkiye’de yaşanan çatışmalı ortama ilişkin görüşlerini “yüksek sesle” açıkladığını ifade eden Küçükaydın, “Çocuklarımızın ölmesi CHP’ye bir şey kazandırmaz” diye belirti. Barış Anneleri olarak, Kürt sorununun çözümünde barışçıl yöntemler konusunda ısrar edeceklerini belirten Küçükaydın, “Anaların gözyaşlarından oy devşiren bu zihniyete izin vermeyeceğiz” dedi.

ÖYMEN DEFTERİ KAPATTI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, Onur Öymen’in Meclis’teki sözlerine ilişkin Öymen’in özür dilediğini savundu. Öymen’in sözlerinin çarpıtıldığını savunan Ateş, herkesin sorumluluk içinde davranması gerektiğini belirterek, AKP Hükümeti’ni, demokrasi dahil gündeme taşıdığı her konuyu rant maksatlı kullanmakla eleştirdi. Yılmaz Ateş, Erdoğan’a seslenerek, “Sayın Başbakan, sen Madımak katliamını yapanları ve canileri kına, ben özür dileyeceğim” dedi.
Ateş, tv8’de yayınlanan Erkan Tan’la Başkentten programına konuk olmuştu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Meclis’te yaptığı ve tepki çeken sözleriyle ilgili olarak, “Ben o defteri kapattım, konuşmayacağım” dedi.

ALEVİLER İSTİFADA ISRARLI

ALEVİ Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Dersim kanlı baskınını öven CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’e tepki göstererek, “Sayın Öymen istifa etmez ise CHP yönetimi gereğini yapmalı, parti yapmaz ise CHP’de bu düşünceyi savunmayanlar istifa ederek gereğini yapmalılar” açıklamasında bulundu. Ali Balkız, Öymen’in istifasının ya da ihracının olmaması halinde kendisiyle aynı düşünceleri benimsemeyen CHP’lileri partiden istifaya çağırdı.
Öymen’in Atatürk’ün arkasına sığınmaktan vazgeçmesini ve istifa etmesini isteyen Ali Balkız bunun olmaması halinde CHP yönetiminin aynı düşüncelere sahip olmadığını göstermek için Öymen’i ihraç etmesi gerektiğini bildirdi.
Berivan TedikTanfer Yeşiltepe
ÖNCEKİ HABER

‘Emanet toprak istemiyoruz’

SONRAKİ HABER

UFUK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...