18 Kasım 2009 00:00

Diyarbakır’da İran’daki idama tepki

DİYARBAKIR’da 56 kitle örgütü, İran’da verilen ve infaz edilen idam cezalarına ilişkin Koşuyolu Parkı Yaşam Anıtı önünde ortak bir basın açıklaması yaptı.

Paylaş

DİYARBAKIR’da 56 kitle örgütü, İran’da verilen ve infaz edilen idam cezalarına ilişkin Koşuyolu Parkı Yaşam Anıtı önünde ortak bir basın açıklaması yaptı. Ortak açıklamayı yapan Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, Şair Ataol Behramoğlu’nun “Cellat Uyandı” şiirini okudu. İran’da her an başka birinin idam edilebileceğini belirten Aktar, “Bizler sıcak yatağımızda uyurken, alıp götürecekler onu, son mektubunu yazma, ayakkabısını giyme fırsatı vermeden. Elleri arkadan bağlı idam sehpasının karşısına dikecekler. Belki de Seyit Rıza gibi soyluca ve onurluca celladı beklemeden kendisi çıkacak kürsüye” dedi.
İdam cezasının çağdışı bir öç alma biçimi ve yaşam hakkı ihlalinin en ağır yöntemi olduğunu söyleyen Diyarbakır Barosu Başkanı Emin Aktar şöyle devam etti: “Dünyada yılda yaklaşık 2 bin kişi, ölüm cezaları infaz edilmek suretiyle devletler tarafından “taamüden”’ öldürülmektedir. İran, dünyada ölüm cezalarının en çok infaz edildiği ikinci ülkedir. En son İhsan Fetahyan adlı Kürt idam edilmiştir. 1925’te Diyarbakır’da, 1937’de Elazığ’da, 1947’de Mahabad’ta Kürtler için kurulan darağaçları, Kürtlerin hak ve özgürlük mücadelesini durdurmadığı gibi, bugün İran’da tekrar kurulan darağaçları da bunu durdurmayacaktır.”
(DİYARBAKIR)
ÖNCEKİ HABER

‘Emekçi kadınlar birleştikçe güçlenir’

SONRAKİ HABER

Mahkeme valiliği haksız buldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...