18 Kasım 2009 00:00

En çok öldüren üçüncü hastalık KOAH

AKCİĞER hastalıkları arasında belki de ‘en az bilinen-en sık rastlanan’ sağlık problemi olan KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), Türkiye’de üçüncü en sık ölüm nedeni.

Paylaş

AKCİĞER hastalıkları arasında belki de ‘en az bilinen-en sık rastlanan’ sağlık problemi olan KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), Türkiye’de üçüncü en sık ölüm nedeni. Dünya KOAH Günü olarak belirlenen 18 Kasım’da hastalığa daha çok dikkat çekilecek.
2009 yılı için 18 Kasım günü Dünya KOAH Günü olarak belirlendi. TÜSAD (Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği) KOAH Çalışma Grubu tarafından yayınlanan Dünya KOAH Günü Bildirisi’nde tüm dünya ülkelerinde düzenlenen ve ilki 2002 tarihinde yapılmış olan Dünya KOAH Günü etkinliklerinin her yıl kasım ayında tekrarlandığı belirtildi.
‘Nefesiniz daralıyorsa, çaresiz değilsiniz’ sloganı 2008 yılında olduğu gibi bu yılın da etkinlik sloganı olarak kabul edildi. TÜSAD KOAH Çalışma Grubu, İstanbul ve Ankara’da büyük alışveriş merkezlerinde kurulacak stantlarda bilgilendirici KOAH el broşürleri dağıtarak, KOAH ile ilgili haberler yayınlatarak ve televizyon kanallarında programlar yaparak halkı bilinçlendirmeyi ve belirtileri taşıyan kişileri sağlık kuruluşlarına yönlendirmeyi hedefliyor. (kaynak: www.solunum.org.tr).
Birinci nedeni olarak sigara kullanımı olan KOAH’ın nedenleri arasında, işyerinde ve çevresel toksik gaz ve toz solunması ve her türlü organik atığın izole edilmeden yakılmasının oluşturduğu havayı solumak da sayılıyor.
Öksüren, balgam çıkartan ve nefes darlığı yaşayan, sık bronşit olan ve çabuk yorulan kişilerin tanı almamış KOAH hastası olabilecekleri uyarıları yapılırken; KOAH, solunum fonksiyon testleri ile kolayca tanımlanabiliyor. 40 yaş üstünde her on kişiden birinin KOAH olduğu tahmin edilen Türkiye’de, her yıl 25-30 bin kişinin bu hastalık yüzünden hayatını kaybettiği belirtiliyor. Hastalığın tedavisi, öncelikle sigarayı bırakmak olarak özetleniyor. Nefes açıcı ilaçların kullanımıyla, yaşam kalitesi bozulan ve günlük işlerini yapamaz duruma gelen hastalarda düzelme sağlanabiliyor.
Pandemik gribin ölümcül sonuç yaratabileceği risk grupları arasında yer alan KOAH, bu yıl geçmiş yıllardan daha çok konuşulmayı ve farkına varılmayı hak ediyor. (Ankara/EVRENSEL)
Çiğdem Tezel
ÖNCEKİ HABER

İçerenköy’de halk toplantısı

SONRAKİ HABER

Velilerden domuz gribi aşısına veto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...