18 Kasım 2009 00:00

AKCİĞER hastalıkları arasında belki de ‘en az bilinen-en sık rastlanan’ sağlık problemi olan KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), Türkiye’de üçüncü en sık ölüm nedeni. Dünya KOAH Günü olarak belirlenen 18 Kasım’da hastalığa daha çok dikkat çekilecek.
2009 yılı için 18 Kasım günü Dünya KOAH Günü olarak belirlendi. TÜSAD (Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği) KOAH Çalışma Grubu tarafından yayınlanan Dünya KOAH Günü Bildirisi’nde tüm dünya ülkelerinde düzenlenen ve ilki 2002 tarihinde yapılmış olan Dünya KOAH Günü etkinliklerinin her yıl kasım ayında tekrarlandığı belirtildi.
‘Nefesiniz daralıyorsa, çaresiz değilsiniz’ sloganı 2008 yılında olduğu gibi bu yılın da etkinlik sloganı olarak kabul edildi. TÜSAD KOAH Çalışma Grubu, İstanbul ve Ankara’da büyük alışveriş merkezlerinde kurulacak stantlarda bilgilendirici KOAH el broşürleri dağıtarak, KOAH ile ilgili haberler yayınlatarak ve televizyon kanallarında programlar yaparak halkı bilinçlendirmeyi ve belirtileri taşıyan kişileri sağlık kuruluşlarına yönlendirmeyi hedefliyor. (kaynak: www.solunum.org.tr).
Birinci nedeni olarak sigara kullanımı olan KOAH’ın nedenleri arasında, işyerinde ve çevresel toksik gaz ve toz solunması ve her türlü organik atığın izole edilmeden yakılmasının oluşturduğu havayı solumak da sayılıyor.
Öksüren, balgam çıkartan ve nefes darlığı yaşayan, sık bronşit olan ve çabuk yorulan kişilerin tanı almamış KOAH hastası olabilecekleri uyarıları yapılırken; KOAH, solunum fonksiyon testleri ile kolayca tanımlanabiliyor. 40 yaş üstünde her on kişiden birinin KOAH olduğu tahmin edilen Türkiye’de, her yıl 25-30 bin kişinin bu hastalık yüzünden hayatını kaybettiği belirtiliyor. Hastalığın tedavisi, öncelikle sigarayı bırakmak olarak özetleniyor. Nefes açıcı ilaçların kullanımıyla, yaşam kalitesi bozulan ve günlük işlerini yapamaz duruma gelen hastalarda düzelme sağlanabiliyor.
Pandemik gribin ölümcül sonuç yaratabileceği risk grupları arasında yer alan KOAH, bu yıl geçmiş yıllardan daha çok konuşulmayı ve farkına varılmayı hak ediyor. (Ankara/EVRENSEL)
Çiğdem Tezel
15 Temmuz 2025 18:19

Bayrampaşa’da Kürtçe müzik dinleyen aileye polis şiddeti: DEM Parti olayı Meclis’e taşıdı

DEM Parti Milletvekili Cengiz Çiçek, Bayrampaşa’da Kürtçe müzik dinledikleri gerekçesiyle ağır polis şiddetine uğrayan bir ailenin durumunu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı.

Bayrampaşa’da Kürtçe müzik dinleyen aileye polis şiddeti: DEM Parti olayı Meclis’e taşıdı

Bayrampaşa'da darp ve gözaltı görüntüsünden alındı.

Eylem Nazlıer
[email protected]


İçerik yükleniyor...

15 Temmuz 2025 22:49

Squid Game, Reacher ve Supernatural listede: İşte 2025’in en çok izlenen dizileri

Nielsen’ın raporuna göre 2025’in ilk yarısında en çok izlenen yapım okul öncesi animasyon dizisi Bluey oldu.

Squid Game, Reacher ve Supernatural listede: İşte 2025’in en çok izlenen dizileri

Diziden bir kare.

15 Temmuz 2025 17:59

Kocaeli'de orman yangını kontrol altına alındı

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde çıkan orman yangını yaklaşık 4 saatte kontrol altına alındı.

Kocaeli'de orman yangını kontrol altına alındı

Fotoğraf: DHA

İçerik yükleniyor...

(DHA)
15 Temmuz 2025 17:43

Gazze’de can kaybı 58 bini aştı: Son 24 saatte 93 kişi hayatını kaybetti

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 93 artarak 58 bin 479'a yükseldi.

Gazze’de can kaybı 58 bini aştı: Son 24 saatte 93 kişi hayatını kaybetti

Fotoğraf: AA

İçerik yükleniyor...

(AA)
15 Temmuz 2025 18:26

Giresun'da olumsuz koşullar nedeniyle denize girmek yasaklandı

Giresun Valiliği, olumsuz deniz koşulları nedeniyle il genelindeki sahil ve plajlarda denize girmenin yasaklandığını duyurdu.

Giresun'da olumsuz koşullar nedeniyle denize girmek yasaklandı

Fotoğraf: DHA

İçerik yükleniyor...

(Haber Merkezi)

Evrensel'i Takip Et