18 Kasım 2009 00:00

5.5 milyon kişi işsiz

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) işsiz sayısını 3 milyon 429 bin olarak açıklamasına karşın, gerçek işsiz sayısının 5 milyon 322 bin kişi olduğu belirlendi.

Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) işsiz sayısını 3 milyon 429 bin olarak açıklamasına karşın, gerçek işsiz sayısının 5 milyon 322 bin kişi olduğu belirlendi. Gerçek işsiz sayısı bir yılda 950 bin kişi artarken, gerçek işsizlik oranı resmi verilerdeki gibi yüzde 13.4 değil, yüzde 19.4 olarak gerçekleşti. Gerçek işsizlik kadınlarda yüzde 25.9 oranı ile 2 milyon 169 bin, erkekte yüzde 16.5 oranı ile 3 milyon 152 bin oldu.
TÜİK verilerinden yapılan hesaplamaya göre temmuz-ağustos-eylül dönemini kapsayan ağustos döneminde gerçek işsiz sayısı 5 milyon 322 bin, gerçek işsizlik oranı da yüzde 19.4 oldu.
TÜİK, aralarında iş bulma umudu olmayanların da yer aldığı işsizlik oranına, iş aramayıp çalışmaya hazır olanlar ile mevsimlik çalıştığı için işsiz durumda bulunanları dahil etmeksizin işsizlik oranını belirliyor. Bu hesapla TÜİK, ağustos döneminde işsizlik oranını yüzde 13.4, işsiz sayısını da 3 milyon 429 bin olarak açıkladı. Resmi verilere göre kadınlarda işsizlik yüzde 14.5 ile 1 milyon 52 bin, erkekte yüzde 13 oranı ile 2 milyon 376 bin oldu.
Anılan iki grup dahil edilerek yapılan hesap ise gerçek işsizliğin, resmi sayının çok üzerine çıktığını gösterdi. Buna göre iş aramayıp çalışmaya hazır olan 1 milyon 817 bin kişi ile mevsimlik çalıştığı için halen işsiz durumda bulunan 33 bin kişi eklenerek hesaplanan gerçek işsiz sayısı, ağustos döneminde bir yıl öncenin aynı dönemine göre 950 bin kişi artarak 5 milyon 322 bin oldu.
Gerçek işsizlik oranı da geçen yılın aynı dönemine göre 2.9 puan artışla yüzde 16.5’ten yüzde 19.4’e çıktı.
KADINLAR İŞSİZ
Ağustos döneminde erkeklerde gerçek işsiz sayısı 3 milyon 152 bin, işsizlik oranı da yüzde 16.5 oldu. Bir yıllık dönemde erkeklerde işsiz sayısı 667 bin kişi, işsizlik oranı da 3.2 puan artış gösterdi.
Ağustos döneminde kadınlarda işsiz sayısı 2 milyon 169 bin, işsizlik oranı da yüzde 25.9 oldu. Bir yıllık dönemde kadınlarda işsiz sayısı 283 bin kişi, işsizlik oranı da 1.9 puan artış gösterdi. (EKONOMİ SERVİSİ)

İşsizlik korkusu sigortalara yaradı

İŞSİZLİK arttı, milyonlarca çalışanı 'yarın korkusu' sardı. Çalışan için işsizlik sigortası gözde oldu. İşsizlik korkusuyla son bir yılda ilgi gören işsizlik sigortası ürünlerine 1.8 milyon çalışan 431 milyon liralık prim ödedi.
Türkiye'de özel sektörde 2 bin 500 TL ücretle çalışanın ücretinden yapılan vergi ve prim kesintisi 900 TL'yi bulurken, İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, işsizliğe çözüm arayışında istihdam vergilerinin ele alınmasını önerdi.
İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, verilere ilişkin değerlendirmesinde 2 yıllık sürede kendisini korumaya almaya çalışanların azımsanmayacak ölçüde olduğuna dikkat çekti. Arıkan şöyle devam etti: "Ağustos ayı verileri işsizliğin yeniden yükselişe geçtiğini göstermiştir. Resmi işsiz sayısı 3 milyon 324 bine, gerçek işsiz sayısı ise 5 milyon 528 bine yükselmiştir. Sanayi üretimindeki gerileme ve tarım sektöründeki çöküş işsizliğin artacağını göstermektedir. Kentlerde işsizlik oranı yüzde 16.5'i, iş bulma umudunu yitirenler de eklendiğinde yüzde 25'i bulmuştur. Bu tablo, Türkiye'nin artık taşıyamayacağı bir felaket tablosudur. İşten çıkarmaları bir ölçüde azaltabilecek ve istihdamı özendirecek politikalara hiç bu kadar ihtiyaç duymamıştık."
RAPORDAKİ SAPTAMALAR
İSMMMO'nun "Yarın Korkusu" başlıklı raporunda yer alan saptamalar şöyle:
* Küresel krizle birlikte Türkiye'de yüzde 10'lardan yüzde 20'lere fırlayan işsizlik oranı, işsizlik teminatlı hayat sigortası ürünlerine de talebi patlattı. İlk defa 2008 yılında hayata geçen sisteme bugüne kadar 1 milyon 800 bine yakın kişi başvurdu. Halkbank, Finansbank, Garanti, TEB, Akbank, Koç Finans, Cardif ve Genworth gibi şirketlerin hizmet verdiği sisteme ödenen toplam prim miktarı 431 milyon liraya ulaşmış durumda.
* Yaklaşık 1 milyon 600 bin kişi, en az 500 liralık aylık borcunu garantilemek için prim ödüyor.
* Son bir yılda ödenen primlerin toplamı 430 milyon lirayı aşmış durumda. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Kanatlı sektörü, üretimi kısacak

SONRAKİ HABER

HUKUK KÖŞESİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...