18 Kasım 2009 00:00

Dikkat! Sobanız katiliniz olmasın

HAVALARIN soğumasıyla birlikte evlerin başköşesine kurulan sobalar, büyük facialara sebep olabiliyor.

Paylaş

HAVALARIN soğumasıyla birlikte evlerin başköşesine kurulan sobalar, büyük facialara sebep olabiliyor. İstanbul’da aynı aileden 5 kişinin sobadan zehirlenerek hayatını kaybetmesi, dikkatleri yeniden soba zehirlenmeleri üzerine çekti. Vatandaşları uyaran yetkililer, yatarken sobaya kömür atılmamasını, mümkünse sobanın söndürülerek yatılmasını tavsiye ediyor.
Konya İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, uykuda hayat kaybetmemek için yatarken yanan sobaya kömür atılmaması gerektiğini belirtti. Sobadaki kömürün tamamen yandığından emin olmadan uyumamak gerektiğini söyleyen Küçükkendirci, herkesin evinin bacasını temizlik ve sağlamlık konusunda kontrol ettirmesi gerektiğini vurguladı.
İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, soba alırken, kurarken ve yakarken basit kurallara uyulması halinde üzücü olaylar yaşanmayacağını belirtti. Küçükkendirci, alınacak önlemleri şöyle sıraladı: “Özellikle gece yakılan sobaların uyumadan önce içerisindeki yakıtın tamamen sönmesi beklenmeli. Vatandaşlar, yatarken sobaya odun-kömür atmamalı. En garantili tedbir gece yatarken sobanın tamamen sönmesi. Kömür sönmemişse yanan kömür üzerine su dökülmemeli. Su dökülürse soba tütebilir. Üstten tutuşturulmalı sobanın hava/duman kapakları kapatılmamalı. Lodoslu ve fırtınalı havalarda soba geri teptiğinden mümkünse soba yakılmamalı. Yatak odalarında soba kullanılmamalı. Sobanın baca deliğine olan uzaklığı bacada ve boruda zift oluşumunu engelleyecek mesafede olmalı. Fazla dirsek ve borudan kaçınmalı, en fazla iki dirsek kullanılmalı. Baca yılda en az iki kez, borular ise ayda bir defa temizlenmeli.” (KONYA)
ÖNCEKİ HABER

İçme sularını eşeklerle dereden karşılıyorlar

SONRAKİ HABER

Velilerin baz istasyonu isyanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...