19 Kasım 2009 00:00

Ücretler düştü ödemeler
3 aya çıktı

GÖLCÜK’te Kocaeli Serbest Bölgesi’nde (KOSBAŞ) bulunan 6 tersanede kriz uygulamaları işçileri canından bezdirdi

Paylaş

GÖLCÜK’te Kocaeli Serbest Bölgesi’nde (KOSBAŞ) bulunan 6 tersanede kriz uygulamaları işçileri canından bezdirdi. Krizle birlikte esnek çalışma uygulamalarının arttığı tersanelerde, yüzde 30-35 oranında düşürülen ücretler 3-4 ayda bir ödeniyor. İşçilerin en çok şikayet ettiği konuların başında, düşük ücretler ve esnek çalışma geliyor. Türker Tersanesi’nde çalışan işçiler, bazı taşeronlarda ‘Hollanda Usulü’ olarak adlandırılan sisteme dikkat çekiyor: “Bu sisteme göre aylık çalışma süremizi doldurmadan fazla mesai alamıyoruz, ister hafta sonu çalışalım ister günde 12 saat çalışalım, ancak bu sürenin üzerine çıkan saatler için fazla mesai alıyoruz.”
Yüzde 100 zamlı ödenen fazla mesai ücretinin yüzde 50’ye düşürüldüğüne dikkat çeken işçiler, “Ustaların 1800 lira olan ücreti 1400 liraya düştü, düz işçiler ise 700 lira alıyor. Geçinemiyoruz. Çektiğimiz krediler var, elektriğe suya zam geldi. Faturalar düzenli gelirken üç aydır ücret alamıyorlar denilmiyor” diyorlar.
ASGARİ GEÇİM PARASI VERİLMİYOR
Patronla son görüşmelerinde ‘devletin işçilere verdiği zamla aynı oranda zam’ sözü aldıklarını söyleyen işçiler, “Bırakın zammı, devlette kesinti olmadı ama bizim ücretler yüzde 35 düştü” diyorlar ve patronlarının, devletin verdiği asgari geçim ücretine de gözünü diktiğini vurguluyorlar: “Devlet bir çocuk için 68, iki çocuk için 78 lira yardım veriyor ama patron 8 aydır bu ücrete de el koydu, o parayı da alamıyoruz.”
Çalışma koşullarının ağırlığından şikayet eden işçiler, “Türker’de şu anda 3 gemi üretiliyor ama iş yok diyorlar. Taşeron ‘tersaneden para alamadığını’ söylüyor, tersane ‘verdim’ diyor. Şu anki işe göre 300 işçi daha olmalı en az... Ama almıyorlar, aynı işi daha az işçi yapmak zorunda kalıyor.” Soli Tersanesi üretimi tamamen durdururken, diğer 5 tersanede işçi sayısı üçte iki oranında azaltıldı. Kriz öncesi 4 bin işçi çalıştığı tersanelerde, bugün 1000-1500 arasında işçi çalışıyor. Koşulların kötüleştiğini belirten işçiler, “Bu koşulların düzelmesi için mücadele etmeliyiz; her şeye rağmen örgütlenmeli, patronun verdikleriyle yetinmemeliyiz. Kaderimizi patrona terk etmemeliyiz” diyorlar. (Kocaeli/EVRENSEL)

KAZALAR DEVAM EDİYOR

İşçilerin mustarip oldukları diğer konu ise iş kazaları: “Güvenlik önlemleri hâlâ yetersiz. Domuz gribi maske fiyatlarını da etkilemiş. Eskiden 5 TL olan maske bugün 17 TL oldu, maskeyi bile zorla alıyoruz.
30 gün önce Türker’de bir kaza daha oldu. Gemide yürüme yolu yok, daracık sacların üzerinde yürüyoruz. Bir arkadaşımız düştü, kafası ve bacağı kırıldı. Geçenlerde raspa yapan bir işçi vardı, yığıldı kaldı çalışırken, ciğerleri mahvolmuş. Eskiden yaşanan haksızlıklara karşı sesimizi çıkarıyorduk. Krizden önce iş yavaşlattık ve yüzde 5 zammı yüzde 13 yaptık. Bugün ise bir şey yapamıyoruz. Patron ‘Beğenmeyen var mı’ diye soruyor. ‘Beğenmiyorum’ diyeni birikmiş ücretini verip çıkartıyor.”
Daha önce sendikanın örgütlü olduğu bir fabrikada çalışan bir işçi, “Orada çalışırken tek başıma çalıştığımda sendika temsilcisi hemen gelip uyardı beni, patronu çağırdı, ‘Bir daha kimse tek çalışmayacak’ dedi, tersanede bütün gün tek çalışıyoruz kimse bir şey demiyor” diye yakınıyor.
Barış Kara
ÖNCEKİ HABER

CHP’ye Kent AŞ işçisinden uyarı!

SONRAKİ HABER

Taşeron işçiler kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...