19 Kasım 2009 00:00

CHP’de Dersim istifaları

Dün CHP Dersim il örgütünde hareketli saatler yaşandı, sabahın erken saatlerinden itibaren ardı ardına gelen istifalar kent gündemindeydi

Paylaş

Dün CHP Dersim il örgütünde hareketli saatler yaşandı, sabahın erken saatlerinden itibaren ardı ardına gelen istifalar kent gündemindeydi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in Dersim açıklamasına tepki gösteren CHP Tunceli Meclis Üyesi Hıdır Kullu, 41 yıldır üyesi olduğu partisinden istifa etti.
Öncelikle geçmiş CHP yönetiminde belediye başkan vekilliği yapmış bu dönemde de CHP listesi birinci sırasından Belediye Meclisine seçilen Ali Hıdır Kullu bir grup arkadaşıyla birlikte istifa etti. Gazetemize açıklama yapan Kullu, “Onurlu bir insanım ve bunun gereğini yaptım. Daha fazla dayanamazdım şimdi içim rahat başım dik” dedi. İddialara göre istifa edenlerin sayısı 100 yaklaşırken, bir grup partilinin de Kemal Kılıçdaroğlu’nu beklediği ve Kılıçdaroğlu’nun bu kesimleri frenleyerek partiye sahip çıkalım dediği öğrenildi. Ayrıca istifa edeceklerin başında ise geçmiş dönem milletvekili Hasan Güyüldar ve arkadaşları bulunduğu bildirildi. Yine istifasını yönetime sunan ancak Kılıçdaroğlu’nun araya girmesiyle açıklamasını bekletenlerden birisinin de Pülümür Belediye Başkanı Mesut Coşkun olduğu iddia edildi. Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ise “Ben de sıkıntımızı genel merkeze ilettim bekliyorum” dedi. CHP’de suların durulmayacağını ve istifaların önümüzdeki birkaç gün içinde süreceği de gelen bilgiler arasında.
PROTESTOLAR SÜRÜYOR
Bununla birlikte Dersim’in Mazgirt, Hozat ve Ovacık ilçelerinde CHP’ye karşı basın açıklamaları ve protestolar oldu. Mazgirt ilçesinde vatandaşlar “Dersim onurdur onuruna sahip çık” sloganlarıyla ilçe merkezine kadar yürüyüş ve basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “CHP ve Onur Öymen kendine yakışanı yaptı. Dersim halkı da kendine yakışanı yapacaktır” denildi. Açıklamaya, EMEP, DTP, Belediye Meclis üyeleri ve yüz kadar vatandaş katıldı. Hozat’ta yapılan protesto açıklamasını Belediye Başkanı Cevdet Konak ve EMEP İlçe Başkanı Erdem Ulaş Çelik beraber yaptı.
(TunceliEVRENSEL)

ÖZÜR BEKLENİRKEN YARALARA TUZ BASILIYOR

CHP’li Onur Öymen’e bir tepki de Alevi Kültür Dernekleri ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’ndan geldi. İki örgütün ortak açıklamasında, “Biz özür beklerken yaramıza tuz basıldı” denildi.
Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil ile Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Genel Başkanı Ercan Geçmez, CHP’li Onur Öymen’e tepki gösterdiler.
İki genel başkanın imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in, Meclis’te Dersim katliamına ilişkin sözlerini eleştirdiler. Öymen’in konuşmasının “çağ dışı bir yaklaşım” olduğu vurgulanan açıklamada, Dersim katliamının çözüm önerisi olarak sunulmasının da çağ dışı zihniyetin yansıması olarak gösterildi. Açıklamada, Dersim katliamının Alevilerin yüreğinde kanayan bir yara olduğu ve acılarının hafifletilmesi için özür beklerken böyle bir ifadeyle yaralarına tuz basıldığı dile getirildi.
Onur Öymen ve CHP milletvekillerinin oturdukları koltuklarda Alevilerin katkısının da inkar edilemeyeceğinin belirtildiği açıklamada, siyaset tekniği açısından bile yapılan konuşmanın, “seçmenlere ihanet” olduğu dile getirildi. CHP’nin Alevilerden özür dilemesi ve Onur Öymen’in istifa etmesinin istendiği açıklamada, “Madem ki Dersim halkına terörist muamelesi reva görülmüştür ve halen de bu savunulmaktadır, o halde artık bütün Aleviler Dersimlidir. Aleviler Dersim davasını savunmaya devam edecektir. Bir Dersimlinin bir tek saç telinin bile Onur Öymen gibiler için feda edilmesine izin verilmeyecektir” denildi. ANKARA

Her yerde öfke var

Onur Öymen’in sözlerine ve CHP’nin tutumuna ilişkin tepki eylemleri devam ediyor. Dünde Gaziantep, Antalya ve Şırnak’ta yapılan basın açıklamalarında CHP ve Onur Öymen’e tepki gösterildi. Protesto için CHP İl binalarına siyah çelenk bırakıldı.
ORTAK AÇIKLAMA
Gaziantep’te eski adliye binası önünde bir araya gelen DTP, EMEP, ESP, İHD ve Ekmek ve Özgürlük grubu üyeleri, Onur Öymen’in açıklamalarının CHP’nin sahip olduğu ırkçı, şoven zihniyetin yansıması olduğunu belirterek “CHP zihniyetine hayır” dediler. Adliye önünde yapılan ortak açıklamayı, İHD Gaziantep Şube Başkanı Gülten Aydın okudu. Halka verebileceği hiçbir şeyi olmayan ve tarihsel anlamda inkar ve imha misyonunun sahibi olan CHP’nin yine bu misyonuna uygun davrandığını dile getiren Aydın. Öymen’in yaptığı konuşmayı da “ırkçı ve faşizan söylemler” olarak algıladıklarını kaydetti. Aydın, CHP içinde ve tabanında yer alan ilerici, demokrat ve CHP’ye oy vermiş kesimler başta olmak üzere Kürt ve Alevileri derinden yaralayan ve Dersim katliamını savunan açıklama karşısında gereken tepkiyi verme çağrısında bulundu.
ŞIRNAK’TA EYLEM
Onur Öymen’in Dersim katliamını savunan konuşmasına tepki gösteren DTP Şırnak İl Örgütü, CHP il binasına siyah çelenk bıraktı. DTP Şırnak İl Örgütü, il binası önünden Cumhuriyet Meydanı’na yürüyüş düzenledi.
DTP İl Başkanı Selim Bayar, “Onur Öymen şahsında katliamcı CHP zihniyetini kınıyoruz. Kendisine demokratım diyen CHP’lileri de partiden istifa etmeye çağırıyoruz” dedi. Açıklamadan sonra kitle, CHP Şırnak il binası önüne giderek siyah çelenk bıraktı.
CHP’YE SİYAH ÇELENK
Antalya emek ve demokrasi güçleri CHP Antalya il örgütü önüne kadar yürüyüş yaparak, siyah çelenk bıraktı. Basın açıklamasında konuşan Hasan Mazaca, “CHP kurmaylarından Onur Öymen kabuk bağlayan yaramızı yeniden kanatmıştır “ dedi. Mazaca, Öymen’nin sözleriyle, “CHP ve onun anlayışı akıllarda milliyetçilik iltihabını hâlâ taşıdıklarını gösteriyor “ dedi. Öymen’i kınayan Mazaca’nın açıklamasından sonra CHP İl binasına siyah çelenk bırakıldı. Eylem, “Dersim onurdur onuruna sahip çık” sloganı ve “Dersim Dört Dağ İçinde” türküsü ile son buldu.
(HABER MERKEZİ)

SHP’DEN KILIÇDAROĞLUNA İSTİFA ÇAĞRISI
SHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Çakır, Onur Öymen’in CHP’nin gerçek görüşlerini aktardığını belirterek, “İstifa etmesi gereken kişi, Onur Öymen değil eğer açıklamaları içine sindiremiyorsa Kılıçdaroğlu’dur” dedi.
Onur Öymen’in Dersim katliamını onaylayan sözlerine tepkiler sürerken, Öymen’i istifaya çağıran Kemal Kılıçdaroğlu’na SHP’den çağrı geldi. SHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Çakır, Öymen’in CHP’nin “has görüşlerini” dile getirdiğini belirterek, “CHP, Onur Öymenlerin partisidir. Gereğini yapması gereken bir kişi varsa o da Kılıçdaroğlu’dur. CHP’de siyaset yapmayı içine nasıl sindirmektedir?” dedi.
CHP’nin son yıllarda istikrarlı bir şekilde başta Kürt sorunu olmak üzere iç ve dış politik konuların tamamında şoven ve faşizan tutum aldığını belirten Çakır, CHP’nin “Alevileri ve Kürtleri partiden temizleme” şiarıyla yola çıkan bugün yöneticiler eliyle “tarihsel rotasına girdiğini” savundu. Çakır şunları ifade etti: “Yıllardır sol ve sosyal demokrat olduğu aldatmacasıyla kitleleri sadece yaşam tarzı-laiklik korkusuyla elde tutma yoluna giden CHP için yolun sonu görünmüştür. CHP’de siyaset yapmayı içine sindirerek Onur Öymenlere karşı tepki gösterenlerin samimiyet sorunu, Onur Öymen gibilerle kıyaslanamayacak kadar büyüktür.” ANKARA

Avrupa’dan CHP ve Öymen’e tepki

AVRUPA ülkelerinde yaşayan Aleviler ve Dersimliler, Onur Öymen’e ve CHP’ye tepki gösterdi.
Dün Köln’deki Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Genel Merkezi’nde ortak bir açıklama yapan AABF 2. Başkanı Ali Ertan Toprak, AABF Genel Sekreteri Hüseyin Mak, Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu (FDG) Genel Başkanı Yaşar Kaya ve Avrupa Koçgirililer Birliği (AKB) temsilcisi, CHP ve Öymen’in özür dilemesini talep etti.
Ortak açıklamada, Dersim’de 1938 yılında bir isyan değil katliam yaşandığı ifade edilerek, devletten bu konudaki arşivleri açarak gerçeklerle yüzleşmesi istendi. AABF 2. Başkanı Toprak, 10 Kasım’daki konuşmadan bu yana olup bitenlerin CHP’nin inkarcı, asimilasyoncu bir geçmişe sahip olduğunu; parti yönetiminin Öymen’e sahip çıkmasının da bunun bir göstergesi olduğunu ifade ederek, CHP içindeki Alevi milletvekillerini, yöneticileri, kendi durumlarını bir kez daha gözden geçirmeye çağırdı. Öymen’in istifa etmemesi ve CHP’nin özür dilememesi durumunda bu parti içinde bulunan bütün Alevilerin ve Dersimlilerin istifa ederek gerektiğinde yeni bir parti için girişimlere başlaması gerektiğini de, Toprak sözlerine ekledi. CHP’nin Sosyalist Enternasyonal’den atılması için Avrupa çapında yoğun bir çalışma içine girileceğini ve bu konuda Almanya’da SPD nezdinde girişimler yapılacağı belirtildi.
Toprak bundan sonra hiçbir CHP yöneticisini Avrupa’daki derneklere konuşmacı olarak davet etmeme kararı aldıklarını da söyledi. Toplantıda, Öymen’in Almanya’da büyükelçilik görevinde bulunduğu, görev yaptığı yıllarda Öymen’in sürekli Aleviler, Kürtler ve solcu muhalif güçlere karşı çalışmalar yaptığı vurgulandı.
(Köln/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Dersim adını geri istiyor

SONRAKİ HABER

Sendikalı olana kadar direniş sürecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...