19 Kasım 2009 00:00

Dersim adını geri istiyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in Dersim Katliamı’nı savunmasına tepki gösteren Dersim’liler, 1935’te “Tunceli” olarak değiştirilen Dersim adını geri istiyorlar.

Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in Dersim Katliamı’nı savunmasına tepki gösteren Dersim’liler, 1935’te “Tunceli” olarak değiştirilen Dersim adını geri istiyorlar. DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis’in Şubat 2009’da verdiği yasa teklifi yeniden gündeme geldi.
Dersimliler, illerinin eski adının geri verilmesini istiyorlar. Bu doğrultuda Meclis’e de verilen yasa teklifine dikkat çekilerek, teklifin yasalaşması ve Tunceli adının Dersim olarak değiştirilmesi isteniyor. DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis’in 11 Şubat 2009’da verdiği ancak Meclis gündeminde beklemeye alınan yasa teklifinde, 7 Kasım 1935 tarihinde, 6/3279 sayılı “Munzur Vilayeti Teşkilatı ve İdaresi Hakkında Kanun Layihası”nın görüşülmesi sırasında, Munzur olması istenen ilin adının, İçişleri Bakanı Şükrü Kaya’nın “Tunçeli” teklifinin ardından, “Tunceli” olarak kabul gördüğü vurgulandı. Asıl adı “Dersim” olan il böylece, 25 Aralık 1935 tarih ve 2884 sayılı yasa ile, özel “Tunceli Kanunu” ile “Tunceli” olarak resmileşti.
AKP DESTEKLEYECEK Mİ?
Halis yasa teklifinin gerekçesinde, ad sahiplerinin rızası alınmadan yapılan ad değişikliğini “asimilasyon” olarak nitelendirdi. “Tunceli” adının bir asimilasyon adı olduğu gibi, bu adın verilmesinden sonra 1937-1938 yıllarında bölgede yaşayan Tedip ve Tenkil’in, Dersim insanında oluşturduğu derin travmanın hâlâ devam ettiğini belirten Halis, “Dersim adının geri verilmesinin, tarihi bir yüzleşme olarak, bu bölgede yaşanan acıların bırakmış olduğu travmanın giderilmesini de sağlayacağını” ifade etti. Halis, “Yüzyıllardan beri kendi inanç ve kültür değerleri üzerinde yaşayan Dersim insanı için kutsallık arz eden, bugün hâlâ, oyunlarda, romanlarda, öykülerde, türkülerde vb. ısrarla kullanılan, atalarından miras kalan ‘Dersim’ adının ilimize yeniden verilmesi, ilimizde ve ilimiz dışında yaşayan Dersim insanının büyük çoğunluğunun rüyası ve arzusudur” dedi. Meclis’te Dersim adı yeniden gündemde, ancak 11 Şubat 2009’dan beri bekleyen yasa teklifinin gündeme alınıp alınmayacağı, AKP’nin “demokratik açılım” doğrultusunda yasa teklifine destek verip vermeyeceği henüz belli değil. Belli olan ise Dersimlilerin eski adlarını geri istedikleri.
(Ankara/EVRENSEL)

HERKES DERSİM DİYOR
İHD İl Temsilcisi Av. Barış Yıldırım, “Dersim adı 25 aralık 1935 Tunceli kanunuyla değiştirilerek Tunceli oldu. Bu yaklaşım Tedip ve Tenkil hareketinin ilk adımları oldu bununla birlikte Dersim coğrafyasına yönelik aslında kültürel bir katliam da başladı ve sistemin Türkleştirme politikalarının at başı oldu. Bu bakımdan bizler Dersim adını geri istiyoruz”dedi. Emek Partisi Dersim İl Başkanı Hüseyin Tunç “Elbette ki bizler Dersim isminin iade edilmesini ve asimilasyoncu tekleştirici bütün anlayışlardan vazgeçilmesini bunca katliamlara baskılara sebep olmuş Kürt sorununa yaklaşımın demokratikleştirilmesini savunuyoruz” diye konuştu.
Sultan Özer
ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır’da muayene fişi rezaleti

SONRAKİ HABER

CHP’de Dersim istifaları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...