19 Kasım 2009 00:00

Tutuklu KESK’lilere uluslararası destek

KESK’e yönelik olarak 28 Mayıs 2009’da düzenlenen bir operasyonla gözaltına alınan ve o tarihten bu yana tutuklu bulunan 22 sendikacının yargılanmasına, bugün Bayraklı Adliyesi’nde başlanacak.

Paylaş

KESK’e yönelik olarak 28 Mayıs 2009’da düzenlenen bir operasyonla gözaltına alınan ve o tarihten bu yana tutuklu bulunan 22 sendikacının yargılanmasına, bugün Bayraklı Adliyesi’nde başlanacak.
Yurtiçi ve yurtdışından pek çok kurum temsilcisi, sabah saatlerinden itibaren davayı izlemek üzere adliyede hazır bulunacak. Salona giremeyenler, adliyenin karşısında toplu bir şekilde bekleyecek.
Konu ile ilgili olarak dün Eğitim Sen 1 No’lu Şube’de yurtdışından gelen emek örgütü temsilcilerinin de katıldığı bir basın toplantısı düzenlendi.
Toplantıda konuşan KESK Genel Başkanı Sami Evren, 28 Mayıs 2009’un belleklerinde kara bir leke olarak kalacağını belirterek, “O gün konfederasyonumuzun genel merkezi jandarma tarafından basıldı. İzmir şubeleri basıldı. Emek mücadelesi veren bir örgütün yöneticileri gözaltına alındı. Hukuksuz yapılan aramalar, gözaltılar ve tutuklamalar devam etti. O günü Türkiye demokrasisi açısından kara bir gün olarak görüyoruz” dedi.
Arkadaşlarının 175 gündür somut bir delil olmadan tutuklu bulunduğunu belirten Evren, “Islak imzaları ortaya çıkanlar, cunta ilişkilerini tertip edenler, kaçma olasılıkları olmadığı için serbest bırakılırken, arkadaşlarımız 6 aydır tutuklu bulunuyor. Serbest bırakılmaları gerektiğine inanıyoruz. Bırakılmamaları demokrasimizi daha da ayıplı kılacaktır” dedi.
SENDİKACILAR SERBEST BIRAKILSIN
Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Genel Sekreteri Jeff Bridgford toplantıda yaptığı konuşmada, “Neden bu kadar çok sayıda tutuklama ve gözaltı var? Tutuklananlar arasındaki kadınların sayısı neden bu kadar fazla? Bu kadar uzun sürmesinin nedeni nedir? Daha geniş bir stratejinin parçası mıdır” sorularını yöneltti.
Alman Eğitim Bilim Sendikası (GEW) Temsilcisi Manfred Bringman da, “Kardeş örgütümüz Eğitim Sen’e destek olmak için daha önce de anadilde eğitim nedeniyle açılan kapatma davasında Türkiye’ye gelmiştik” hatırlatmasında bulundu. Sendikaları tarafından Başbakan Erdoğan’a bir mektup yazıldığı ve serbest bırakılmalarının talep edildiğini ifade eden Bringman, “Buraya gözlemlerimizi tüm dünyayla paylaşmak için geldik” dedi.
Dünya Kadın Yürüyüşü Yunanistan Ağı’ndan Sonia Mitralia da yaptığı konuşmada, 18 Kasım Günü’nün tutuklu bulunan KESK’li sendikacılarla dayanışma günü ilan edildiğini ve Avrupa çapında Türkiye büyükelçilikleri önünde protesto gösterileri yapılacağını duyurdu. (İzmir/EVRENSEL)

ADANA’DA TUTUKLULARLA DAYANIŞMA
KESK Adana Şubeler Platformu yaptığı basın açıklaması ile tutuklu KESK yöneticilerinin serbest bırakılmasını istedi. Yapılan açıklamada AKP’nin amacı gerçekten demokrasi ise KESK yöneticileri serbest bırakılsın denildi.
İnönü Parkı’nda yapılan açıklamada KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Gök, 28 Mayıs günü yapılan baskın sonucu 22 yönetici ve üyelerinin tutuklu olduğunu ifade etti. Aradan geçen zamana ve iddianamenin hazırlanmasına rağmen arkadaşlarının tutuklu olduğuna dikkat çeken Gök, bu durumun tutuklu olanların fiilen cezalandırıldığı anlamına geldiğini dile getirdi. Yerel ve uluslararası dayanışmaya dikkat çeken Gök, bu tür operasyonların KESK’i mücadele çizgisinden uzaklaştıramayacağını söyledi. 19-20 Kasım’da KESK üyelerinin İzmir’de ilk duruşmalarına çıkacaklarını belirten GÖK, KESK’liler olarak İzmir’de arkadaşlarının yanlarında olacaklarını vurguladı. Siyasal iktidara bir kez daha seslendiklerini söyleyen Gök, “Eğer ülkede demokrasiyi geliştirecek adımlar atacak, açılımlar gerçekleştirecekseniz işte size iyi bir fırsat: tutuklu arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın. Demokrasiyi hedefliyorsanız her yönüyle hukukun çiğnenmesi anlamına gelen, bu operasyonu mümkün kılan EMASYA protokolünü iptal edin” diye onuştu. (ADANA)
ÖNCEKİ HABER

İSTANBUL BAROSU’NUN YÜRÜYÜŞÜNDE GERGİNLİK

SONRAKİ HABER

Deniz Feneri ilişkileri karartılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa