19 Kasım 2009 00:00

25 Kasım’da sessizlik
bozulacak

Kamu emekçilerinin KESK ve Kamu-Sen’in çağrısıyla 25 Kasım’da yapacağı greve az bir süre kaldı. Bir yandan çalışmalar da sürüyor.

Paylaş

Kamu emekçilerinin KESK ve Kamu-Sen’in çağrısıyla 25 Kasım’da yapacağı greve az bir süre kaldı. Bir yandan çalışmalar da sürüyor. Hemen her kamu kurumunda 25 Kasım greviyle ilgili genel bir duyuru ve bilgilendirme yapılmış. Çalışmanın yapıldığı işyerlerinde greve ciddi bir katılım sağlanacak örgütlenme de yapılıyor. Ancak eylemin nasıl olacağı konusunda tereddütler yaşanmaya devam ediyor.
Eğitim Sen İstanbul 7 No’lu Şube’ye bağlı işyerlerinde yaptığımız görüşmelerde, iki konfederasyonunun grevi ortaklaştırmasının yarattığı olumlu havayla karşılaşıyoruz. Ancak eylemin grev yerine iş bırakma olarak ele alınması halinde katılımın daha yüksek olacağı yönünde görüş bildirenlerin sayısı oldukça fazla. Grev kararı ortaklaştırılsa da iki konfederasyona üye emekçilerin ortak çalışması henüz yakalanamamış. Kamu emekçileri bu durumu şöyle açıklıyorlar: “Geçmişten gelen bir ayrışma var, henüz bunu terk edemiyoruz.”
SORUNLAR AYNI
Konfederasyonların isimleri farklı olsa da iş yerlerinde aynı sorunların yaşandığına dikkat çeken öğretmenler, hemen her okulda kadrolu çalışanlarla ücretli ve sözleşmeli çalışanların sayısının eşitlendiğini belirterek, iş güvencesinin kaldırılması kaygısını yaşadıklarını aktarıyorlar. Bu nedenle mücadelenin de ortak olmasını istiyorlar. Kamu-Sen’in de grev kararına katılmasının okullarda olumlu bir hava yarattığını, işyerlerinde sorunları ortak tartışmaya başladıklarını ifade eden öğretmenler, bunun bir ilk adım olması gerektiğini ve geliştirilmesinin önemli olduğunu vurguluyorlar.
Toplantıların yapıldığı okullarda katılımın yüksek olacağını ifade eden öğretmenler, yapılmayan okullarda ise eksiklik yaşandığına dikkat çektiler.
Eğitim Sen Şubesi’nin çalışmalara geç başladığını anlatan eğitimciler, çalışmaların sadece Eğitim Sen üyelerine değil, tüm öğretmenlere yönelik olmasını istiyorlar. Eğitimciler, sendikaların tüm eğitim emekçilerinin sendikası olması gerektiği konusunda eleştirilerde bulunuyorlar.
ORTAK DAVRANACAKLAR
Avcılar ve Beylikdüzü Vergi Dairesi’nde çalışan kamu emekçileri iş bırakarak alanlara çıkacaklarını anlatıyorlar.
BES İşyeri Temsilcisi Mutlu Tuncer, yapacakları eylemin yanı sıra 25 Kasım’da çocuklarını okula göndermeyeceklerini, hastanelere gitmeyeceklerini söylüyor. İşyeri hakkında bilgi veren Tuncer, “Burada 300 çalışan var, bunun büyük bir bölümü iş bırakacak ve alana gelecek” diye konuştu. Emekçiler açısından çok sessiz bir dönemden geçildiğine dikkat çeken Tuncer, 25 Kasım’da bu sessizliği bozacaklarını söylüyor.
İşyerinde Kamu-Sen ile ortak davranacaklarını kaydeden Tuncer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hepimiz aynı işyerinde çalışıyoruz, aynı sorunları yaşıyoruz, aynı baskılara maruz kalıyoruz. Ortak davranmak kadar doğal bir şey olamaz. Biz eylemin güçlü geçmesi için uğraşıyoruz.” Alanlara çıkarak seslerini duyuracaklarını belirten Tuncer, 25 Kasım’dan sonrada da birlikte davranacaklarını ve mücadele sürecini örgütleyeceklerini bildirdi.
BÜTÜN HİZMETLER DURACAK
Avcılar Belediyesi Tüm Bel-Sen İşyeri Temsilcisi Ali Erdoğan da işyerinde herhangi bir ayrım yapmadan çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdi.
Belediyede örgütlü işçi sendikası Belediye-İş’in de kendilerine destek vereceği bilgisini veren Erdoğan, “25 Kasım’da sabah belediyeye gelip bu işyerinde grev var pankartımızı asıp, oradan alana gideceğiz. Burada taşeron, sözleşmeli, hizmetli ve işçi ayrımı yapmadan bir çalışma var.
Kamu-Sen de eyleme katılacak. İşyerinde ortak toplantı yaparak, birlikte davranacağız.
Burada eyleme katılım yüksek olacak.
25 Kasım’da belediye hizmetleri duracak, içerde bürokratik işlemler olmayacak” diye konuştu.
(İstanbul/EVRENSEL)
Seyit Aslan
ÖNCEKİ HABER

25 Kasım tüm halkın grevidir!

SONRAKİ HABER

Tabiplerden yetkililere duyarsızlık tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa