19 Kasım 2009 00:00

‘Biz değil yasa yargılanmalı’

DİKİLİ Belediye Başkanı Osman Özgüven’in ve meclis üyelerinin, 10 tona kadar suyu halka ücretsiz vermesi sonucu kamu zararı doğduğu iddiasıyla açılan davanın duruşması dün görüldü.

Paylaş

DİKİLİ Belediye Başkanı Osman Özgüven’in ve meclis üyelerinin, 10 tona kadar suyu halka ücretsiz vermesi sonucu kamu zararı doğduğu iddiasıyla açılan davanın duruşması dün görüldü.
Belediye Başkanı Osman Özgüven ve meclis üyeleri ek savunmalarını yaptılar. Belediye meclis üyelerinin çoğunluğu, önemli bir kamu zararı oluşmadığından beratını isterken, Başkan Osman Özgüven ise geniş bir savunma yaptı. Suya erişimin en temel insan hakkı olduğunu belirten Özgüven, kendilerinin de yaptıkları uygulamalarla herkesin suya ulaşabilmesine çalıştıklarını söyledi.
Yoksulların suya erişebilmesinin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğine işaret eden Özgüven, belediyelerin suyun tarifini belirleme yetkisinin ellerinden alınmasının kabul edilemeyeceğini söyledi. Uyguladıkları tarifenin, tasarruf ve küresel ısınmaya karşı önlem amaçları taşıdığını belirten Özgüven, bu tarife yüzünden kesinlikle herhangi bir kamu zararı oluşmadığını söyledi. Sudan, ekmekten, ulaşımdan, jeotermalden zarar ettiklerinin doğru olduğunu belirten Özgüven “Ama biz ticarethane değil belediyeyiz. Halka hizmet götürmeye çalışırken, kâr-zarar hesabı yapamayız. Bu davadan ceza alacağımızı düşünmüyorum. Ceza alsam bile suç işlediğim anlamına gelmeyecek” dedi. Özgüven, kendilerinin yargılanmasına neden olan 4736 sayılı Yasa’nın yanlış olduğunu ve buna karşı da mücadele ettiklerini de dile getirdi.
Özgüven’in avukatı Arif Ali Cangı da savunmasında yasanın yargılanması gerektiğini söyledi. Yasanın IMF ve Dünya Bankası’nın istekleri doğrultusunda çıkarıldığını aktaran Cangı, bu yasanın kamu hizmetlerinin özelleştirilmesinin ilk adımlarından birisi olduğunu söyledi. Cangı, “Yasanın ¼.maddesinde bu hizmetlerin ücretlendirilmesinden muaf tutulacak kişi ve kurumların Bakanlar Kurulu tarafından belirleneceğine dair bir kısım var. Bu muafiyetten kimlerin yararlandığının belirtilmesi için Başbakanlığa sorulmasını talep ediyoruz” dedi. Daha sonra duruşma 22 Aralık 2009’a ertelendi.
Duruşmaya İzmir, Turgutlu ve Selçuk’tan çevreciler ve İzmir TMMOB’dan temsilciler de katılarak Özgüven’e destek verdi.
(Dikili/EVRENSEL)
Özer Akdemir
ÖNCEKİ HABER

‘Ekonomik-ekolojik kriz yaşamın her alanında’

SONRAKİ HABER

Bayramda ulaşım yüzde 50 indirimli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...