19 Kasım 2009 00:00

‘Ekonomik-ekolojik kriz yaşamın her alanında’

ÇEVRE Mühendisleri Odası (ÇMO) tarafından 12-14 Kasım tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirilen 8. Ulusal Çevre Mühendisliği Kongresi’nin sonuç bildirgesi yayınlandı.

Paylaş

ÇEVRE Mühendisleri Odası (ÇMO) tarafından 12-14 Kasım tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirilen 8. Ulusal Çevre Mühendisliği Kongresi’nin sonuç bildirgesi yayınlandı. Bildirgede, doğal, kültürel ve tarihi varlıkların hızla tahrip edildiğine; ormanların, kıyıların ve tarım arazilerinin yanlış politikalarla yok edildiğine dikkat çekildi.
Bildirgede, hem meslek alanlarının hem de çevre alanının bilimi ve hukuku yok sayan örneklerle dolu olduğu ifade edilirken, özellikle enerji ve madencilik alanında, su ve su hizmetlerinde yaşanan fiili durumların çevre hukuku ve çevre hakkı kavramlarının sorgulanmasına neden olduğu dile getirildi. Çevre sorunlarına sadece piyasa odaklı yaklaşımların üretilmesinin de var olan sorunları çözmek yerine daha da derinleştirdiğinin altının çizildiği bildirgede, doğal varlıkların ticarileştirilmesinin, kapitalizmin içinde bulunduğu krizi aşmaya yetmeyeceği; aksine, tüketimi körükleyerek doğa üzerindeki sömürüyü daha da artıracağı belirtildi.
‘YEREL YÖNETİMLER SORUMLU’
Plansız ve çarpık kentleşme süreçlerinin yarattığı tahribatın da irdelendiği bildirgede, kent hizmetlerinde yerel yönetimlere düşen görev ve sorumluluklara dikkat çekildi. Bildirgede, toplumun sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı için yerel yönetimlerin sunacağı hizmetler, altyapı olanakları gibi halk sağlığını tehdit eden uygulamaların kontrolü, katı atıkların düzenli toplanması ve bertarafı gibi uygulamaların yanı sıra kıyıların ve doğal kaynakların korunması ve iyileştirilmesi, tarihi ve kültürel varlıkların korunmasına doğru planlamalar yapılması için yerel yönetimlere büyük görevler düştüğü ifade edildi.
Çevre mevzuatının hazırlanmadığı da vurgulanan bildirgede, çevre mühendisleri, mevzuat hazırlama ve uygulama sürecine daha çok dahil olmak istediklerini belirttiler.
(ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

ÖZGÜRLÜKLER

SONRAKİ HABER

‘Biz değil yasa yargılanmalı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa