19 Kasım 2009 00:00

Ekingen’e Sürgündeki Edebiyatçılar Ödülü

AVUSTURYA’da sürgündeki edebiyatçılar arasında yapılan yarışmada büyük ödülü Türkiyeli Kürt Yazar Nuran Ekingen kazandı.

Paylaş

AVUSTURYA’da sürgündeki edebiyatçılar arasında yapılan yarışmada büyük ödülü Türkiyeli Kürt Yazar Nuran Ekingen kazandı.
Yarışma, başkent Viyana’da azınlıklara uygulanan ayrımcılığa karşı faaliyetlerde bulunan “Zentrum Exil” adlı kuruluş tarafından düzenlendi. “Kültürlerarası Yazmak” projesi kapsamında düzenlenen yarışmada Ekingen kendi hayat öyküsünü anlattığı “Die Freiheit ist fertig” (Özgürlük Bitti) adlı yazısıyla birinci oldu. İkincilik ödülünü Oğlunun Babası adlı eseriyle Bosnalı genç Yazar Stjepan Tadic, üçüncülük ödülünü ise Her Gece Derin Uykuda adlı yazısıyla Suriyeli Kürt Tıp Öğrencisi İbrahim Amir aldı. Jüri, şiir ödülünü ise “Kasket” adlı eseriyle yarışmaya katılan İran asıllı Parviz Amoghli’ye verdi. 1970 yılında doğan Nuran Ekingen üniversiteye kadar olan yaşamını Diyarbakır’da geçirdi. 1990 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünü kazandı. 1992 yılında katıldığı bir eylemden dolayı tutuklanarak cezaevine konuldu. On buçuk yıl cezaevinde kalan Ekingen 2003 yılında serbest bırakıldı. Serbest kaldıktan sonra Avusturya’ya iltica etti. 2006 yılında siyasi mülteci statüsüyle oturum izni aldı. Ekingen şu anda Viyana Sosyal Hizmet Yüksekokulu’nda öğrenimini sürdürüyor. Okul bitirme tezini tamamlayabilirse bu yıl mezun olmayı bekliyor. Geçimini sürdürmek için bir yandan da radyo programları hazırlıyor.
Yazar Ekingen’in Özgürlük Bitti adlı eseri otobiyografi temelinde yazılmış. Ekingen eserinde Türkiye’de yakalanışını, gördüğü işkenceleri, cezaevinde yaşadıklarını, yurtdışına çıkışını ve bir siyasi mülteci olarak mahkeme sürecini anlatıyor.
Ekingen’in hayat öyküsünü kitaplaştırmak ve tiyatro oyunu olarak sahnelemek gibi projeleri de var. Eğer Türkiye’ye dönebilirse Diyarbakır’da sokak çocukları ve ailesini savaşta yitirmiş çocuklar için bir çocuk köyü kurmak istiyor. Ekingen Avusturya’daki yeni mülteci yasasının oldukça ağır olduğunu da söylüyor. Mülteci kamplarında kalan insanların çok zor koşullar altında yaşadığına dikkat çeken Ekingen son dönemde insanların çok daha çabuk sınır dışı edildiğini,Avusturya’da göçmenlere yönelik ayrımcılığın son dönemde çok daha yüksek sesle dile getirildiğini belirtiyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

İşgalcilerin Afgan planı tutmuyor

SONRAKİ HABER

Öğretmenlerin sergisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...