19 Kasım 2009 00:00

İşgalcilerin Afgan planı tutmuyor

Afganistan işgalinde ABD’nin en yakın müttefiki olan İngiltere’nin Başbakanı Gordon Brown, Afganistan’dan çekilme sinyalleri verdi.

Paylaş

İngiltere’den geri çekilme sinyali

Afganistan işgalinde ABD’nin en yakın müttefiki olan İngiltere’nin Başbakanı Gordon Brown, Afganistan’dan çekilme sinyalleri verdi. Brown, “Afganistan’ı bölge bölge Afganlar’a teslim etmek istiyoruz” dedi ve Ocak 2010’da Londra’da bir Afganistan zirvesi yapılmasını önerdi.
Brown, Londra Belediye Başkanı’nın verdiği akşam yemeğinde yaptığı konuşmasına, kolay bir dönemden geçilmediğini söyledi ve küresel ekonomik kriz, iklim değişikliği, nükleer silahlanma, ‘uluslararası terörizm’ ve Afganistan konularına değindi. Küresel konuların küresel çözümler gerektirdiğini ifade eden Brown, gelecek aylarda birçok ülkeyi ilgilendiren uluslararası kararlar alınacağına dikkat çekti.
Brown Afganistan’daki İngiliz askerlerin durumuna da değinerek ülkesinin Afganistan politikasını bir kez daha savundu; El Kaide’nin İngiltere ve birçok ülkeyi tehdit etmeyi sürdürdüğünü iddia etti. Afganistan’da asker ve polislerin eğitilerek ve halkın bilinçlendirilerek, ülkenin kendi kendini yönetmesinin sağlanmasını istediklerini söyleyen Brown, “Bunun kolay bir yol olmadığını biliyorum” dedi. Brown, Londra’da gelecek yıl başlarında Afganistan ile ilgili uluslararası bir zirve yapılması konusunda çağrıda bulunarak “Afganistan’ı bölge bölge Afganlara teslim etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
İngiltere bu zirveyle, Afganistan’da yetkinin tamamıyla Afgan yetkililerine verilme takviminin belirlenmesini ve Afganistan’ın geleceğinin tartışılmasını, böylece kendi askerlerini yavaş yavaş ülkeden çekmeyi amaçlıyor.
İngiltere’deki siyasal partilerin çoğu, NATO komutasındaki Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü (ISAF) çerçevesinde ülkenin Afganistan’da bulunmasını destekliyor.
Ancak, ülkede yapılan kamuoyu yoklamaları halkın, son zamanlarda Afganistan’da ölen İngiliz askerlerinin sayısının da artmasıyla, İngiliz birliklerinin Afganistan’dan çıkmasını istediğini ortaya koyuyor. (DIŞ HABERLER)

ABD halkı işgale karşı,askerler bunalımda

ABD’de Washington Post ile ABC News tarafından yapılan bir araştırma, ABD’lilerin çoğunun Afganistan’daki işgale karşı olduklarını gösterdi. Araştırmaya göre ABD’lilerin sadece yüzde 44’ü Afganistan’da işgale destek verirken yüzde 52’si aksi görüşü savunuyor. Aksi görüşte olanların Aralık 2008’e nazaran 13 puanlık bir artış gösterdiğini ortaya koyan araştırma, ABD Başkanı Barack Obama’nın Afganistan’daki 68 bin ABD askerine ek 40 bin asker gönderip göndermemeye karar verdiği bir dönemde, ABD’lilerin yüzde 47’sinin Obama’nın bu konuda görevini yerine getiremediğini düşündüğünü, yüzde 45’inin de başarılı olduğunu düşündüğünü gösterdi.
10 AYDA 140 ASKER İNTİHAR ETTİ
Bu arada ABD ordusunda yıl başından bu yana 140 kişinin intihar ettiği bildirildi. General Peter Chiarelli, basın toplantısında, “Bu yıl 140 intihar vak’ası tespit edildi. Bu sayı geçen senenin toplam intihar vakasına denk. Yıl sonuna daha 1.5 ay var. 2009 bu bakımdan rekor sayıda intihar vakasına sahne olabilir” dedi. Askeri yetkililer pek kabul etmese de, Irak ve Afganistan’a dönüşümlü olarak yapılan sevkiyat, ABD askerleri arasındaki intihar sayısının artmasında en önemli etmen sayılıyor. (DIŞ HABERLER)

AFGAN HALKI: SORUN TALİBAN DEĞİL YOKSULLUK
Afganistan’da yapılan yeni bir araştırma, halkın ülkede son 30 yıldır görülen siyasi sorunların temel nedenlerinin yoksulluk ve işsizlik olduğunu düşündüklerini gösterdi. İngiliz yardım kuruluşu Oxfam’ın yaptığı araştırmaya göre, Afganların yüzde 70’i, ülkenin siyasi sorunlarından, yoksulluk ve işsizliği sorumlu tuttu. Sıralamada yoksulluk ve işsizliği, yolsuzluk ve hükümetlerin beceriksizliği izledi.
Oxfam araştırmasının sonunda, 52 sayfalık bir rapor yayınladı. Oxfam yetkilileri, araştırmanın, Afganistan’ın sorunlarının sadece askeri yöntemlerle çözülemeyeceğini gösterdiğini vurguladı.
Araştırmaya göre Afganların yarısı yoksulluk sınırının altında ve her beş Afgan’dan biri işkence görmüş. Araştırmaya katılan Afganlar, hükümetlerinin, hukukun üstünlüğünün tesisi ve yolsuzlukla mücadele yolunda ciddi adımlar atmaları gerektiğini belirtiyor.

DAVUTOĞLU, KARZAİ’NİN YEMİN TÖRENİNE KATILACAK

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin ikinci dönem devlet başkanlığı görevini üstlenmesi dolayısıyla yapılacak yemin törenine katılmak üzere bugün Afganistan’da olacak.
Afganistan’da tartışmalı bir seçim süreci sonucunda yeniden devlet başkanı seçilen Hamid Karzai’nin görevini resmen üstlenmesi dolayısıyla bugün Kabil’de düzenlenecek yemin töreninde Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil edecek.
Ahmet Davutoğlu’nun, ziyaret sırasında Afganistan’daki uluslararası işgalci güç İSAF’ın Kabil bölge komutanlığını üstlenen Türk Birliği’ni de ziyaret etmesi bekleniyor.

DANİMARKA 27. KAYBINI VERDi
Afganistan’da yaralanan bir Danimarka askerinin hayatını kaybettiği açıklandı.
Danimarka ordusundan yapılan açıklamada, Helmand’da yol kenarına yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu geçen ay ağır yaralanan 22 yaşındaki Rune Westy Zacharias Nielsen adlı askerin öldüğü bildirildi.
Bu ölümle Afganistan’da hayatını kaybeden Danimarkalı asker sayısı 27 oldu. Afganistan’da Danimarka’nın 700 askeri bulunuyor.
ÖNCEKİ HABER

İsrail, işgali genişletiyor

SONRAKİ HABER

Ekingen’e Sürgündeki Edebiyatçılar Ödülü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...