19 Kasım 2009 00:00

İsrail, işgali genişletiyor

İSRAİL, işgal atındaki Doğu Kudüs’teki bir Yahudi yerleşiminde 900 ek konut inşasına onay verdi.

Paylaş

İSRAİL, işgal atındaki Doğu Kudüs’teki bir Yahudi yerleşiminde 900 ek konut inşasına onay verdi. İsrail’in en yakın müttefiki ABD, kararı sert bir şekilde eleştirdi. Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, bu adımın İsrail ile Filistinliler arasında barış müzakerelerinin yeniden başlaması çabalarına darbe vuracağını söyledi. Gibbs, ABD’nin, İsrail’in Kudüs’teki Filistinlileri zorla tahliye etme ve evlerini yıkma politikalarına da karşı olduğunu dile getirdi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki-moon da, İsrail’i yerleşim inşasını durdurma sözüne sadık kalmaya çağırdı. İsrail Planlama ve İnşa Komitesi’nin kararı, 1967 savaşı sırasında İsrail’in ilhak ettiği ve Kudüs belediyesi sınırlarına dahil ettiği Gilo yerleşim merkezinin genişlemesini öngörüyor.
İNGİLTERE DE KARŞI
İngiltere Dışişleri Bakanlığı da karara karşı olduğunu açıkladı. Bakanlık açıklamasında, “Güvenilir bir barış anlaşması, Kudüs’ün tarafların paylaştıkları bir başkent olması gerekir.
Doğu Kudüs’te işgal altındaki topraklarda yerleşim merkezlerinin genişletilmesi anlaşmayı zorlaştırmaktadır” dedi.
İsrail ise eleştirileri reddetti. İsrail İçişleri Bakanı Eli Yishai “Kudüs’te inşaat faaliyetleri durdurulamaz. Gilo da Kudüs’tedir” dedi.
KARAR, KIŞKIRTMA AMAÇLI
‘Peace Now-Barış Şimdi’ adlı demokratik kitle örgütü, kararı kışkırtma olarak niteledi. Örgüt, “Bu gelişme, ABD’liler, İsrailliler ve Filistinliler arasında müzakereleri başlatmaya ilişkin ilerlemeyi baltalama niyeti taşımaktadır” açıklamasında bulundu. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın sözcüsü, onayı İsrail’in barışa hazır olmadığının kanıtlanması olarak değerlendirdi. Batı Şeria ve Kudüs’te100’den fazla yerleşim merkezinde 500 bin Yahudi yaşıyor. Filistin, yerleşimler durdurulmadan barış görüşmelerine başlamayacağını açıklıyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Irak’ta ABD üslerine saldırı

SONRAKİ HABER

İşgalcilerin Afgan planı tutmuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...