19 Kasım 2009 00:00

Obama yönetimi yayın yasağı istiyor

AMERİKAN hükümetinin, Irak ve Afganistan’da Amerikan askerlerini tutuklulara işkence ederken gösteren ...

Paylaş

AMERİKAN hükümetinin, Irak ve Afganistan’da Amerikan askerlerini tutuklulara işkence ederken gösteren 44 fotoğrafın yayınlanmasına Yüksek Mahkeme’den yasaklama getirilmesini istediği bildirildi.
AFP muhabiri, hükümet tarafından Yüksek Mahkeme’ye gönderilen mektubu ele geçirdi. Mektupta, Savunma Bakanı Robert Gates, akıbeti Yüksek Mahkeme’nin takdirine kalan 21 fotoğrafla istinaf mahkemesinin önündeki 23 fotoğrafın yayınlanmasına yasak getirilmesini istiyor. 11 Eylül 2001 ile 22 ocak 2009 arasında çekilen fotoğraflar, “Amerikan kuvvetlerinin 11 Eylül’den sonra Amerikan toprakları dışında tutuklulara reva gördüğü muameleyi” gözler önüne seriyor. Hükümet tarafından mahkemeye gönderilen mektupta, fotoğrafların yayınlanmasının, “Amerikan toprakları dışındaki silahlı kuvvet mensupları, görevliler veya yurttaşları tehlikeye atabileceği” görüşü savunuluyor.
OBAMA KARŞI ÇIKTI
Fotoğrafların yayın hakkını 2009 baharında mahkeme kararıyla kazanmış olan Yurttaş Özgürlüklerini Savunma Derneği (ACLU) yetkilileri ise hükümetin Yüksek Mahkeme’ye başvurarak yayın hakkını engellemek istemesinden hayal kırıklığına uğradıklarını belirttiler. Derneğin yazılı açıklamasında, “Sukut-u hayale uğramış bulunuyoruz. (...) Bu fotoğraflar tarihi arşivimizin önemli bir parçasını oluşturuyor. Bunlar, Irak ve Afganistan’da mahkumlara yapılan fena muamelelerin sorumluları hakkındaki tartışmalar bakımından çok önemli” denildi.
Pentagon, fotoğrafları 13 Mayıs’ta yayınlamaya niyetli gözükürken, Başkan Obama, bunların “Amerikan aleyhtarı duyguları kışkırtacağı ve askerleri daha büyük bir tehlikenin içine atabileceği” düşüncesiyle fotoğrafların yayınlanmasına karşı çıkmış ve hükümet de yasak kararı çıkarabilmek için konuyu yüksek yargıya taşımıştı.
(MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

ÖLÜM KADINA YAKIŞIR TNT 21.15

SONRAKİ HABER

‘Devlet namus borcunu ödeyemedi’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...