19 Kasım 2009 00:00

Öymen doğruyu söylemiyor mu?

Meclisteki “demokratik açılım” görüşmeleri sırasında CHP Grup Başkanvekili Onur Öymen’in sarf ettiği sözler başta Dersimliler olmak üzere toplumun her kesiminden büyük tepkiler aldı.

Paylaş

Meclisteki “demokratik açılım” görüşmeleri sırasında CHP Grup Başkanvekili Onur Öymen’in sarf ettiği sözler başta Dersimliler olmak üzere toplumun her kesiminden büyük tepkiler aldı. Onur Öymen’in Meclis kürsüsünden söylediği “Şeyh Said, Dersim nasıl halledildiyse” sözleri kendi içerisinde doğru sözlerdir. “Hırsız marifetlerini sıralarken arada sirkatin söyler” atasözünde olduğu gibi Öymen yaptığı konuşma ile kendisinin ve partisi CHP’nin zihniyetini açıklamış oldu. İnsanlık suçu olan katliamları meşrulaştırarak, bugün de uygulanmasını isteyen bu zihniyet aslında yabancısı olduğumuz ve bilmediğimiz bir zihniyet değildir. Yıllardır bu katliamları gerçekleştirenin CHP zihniyeti olduğunu her aklı başında insan söylüyordu. Öymen’in yaptığı ise bu gerçekliği, katliam kararlarının verildiği mecliste itiraf etmek olmuştur.
Kürtler, Aleviler ve ilerici tüm güçlerin bu samimi itiraflardan sonra yapması gereken şey basittir. Yapılması gereken derhal bu katliamcı partiden istifa edilmesidir. Bu itirafa verilecek en anlamlı tepki ve pratik duruş budur. Bunun ötesindeki protestoların filli bir anlamı olmayacaktır. Çünkü büyük ihtimalle işaretlerini aldığımız gibi tepkilerden kaynaklı CHP özür dileyecektir. Yaşananlardan kaynaklı sıkıntı içerisinde olan CHP içerisindeki Dersimli, Alevi, Kürt yöneticiler ise bunu kendilerine dayanak yaparak “Özür dilendi işte ne yapalım” diyeceklerdir. Bu kadar basit olmamalı ve halk bu yaklaşımı kabul etmemelidir. Tepkileri zamana yayarak soğutan ve erteleyerek kurtulmaya çalışacak bu uyanıkların oyunları deşifre edilmelidir. CHP içerisindeki Tuncelili milletvekilleri ve yöneticileri olan Kemal Kılıçdaroğlu, Yılmaz Ateş, Ali Kılıç vb. her ortamda teşhir edilmeli, katliamcı zihniyetin hesabı sorulmalıdır. Onur Öymen konuşurken yüzleri kızarmadan, utanmadan bu konuşmayı alkışlayanlar tepkiler üzerine yumuşatmaya hatta kendilerini kurtarmak için Öymen’e tepkide koyabilirler. Nitekim Kılıçdaroğlu’nun, Öymen’e “Gereğini yapın” dediği söyleniyor. Dedelerine hakaret edilirken utanmadan alkışlayan bu baya sormak lazım, Öymen gerekeni yapmazsa sen gereğini yapacak mısın? Yoksa bana verilen görevi tamamlamadım diyerek atalarına küfredilmesini sineye çekmeye devam mı edeceksin.
İşin özüne dönersek Dersimlilerin kurtarıcısı olarak maskelenerek piyasaya sürülmüş Kılıçdaroğlu’ndan da CHP içerisindeki diğer Tuncelili yöneticilerden de bir şey çıkmayacağı bellidir. Ama burada CHP’ye üye olan vicdanlı insanlara seslenmek gerekiyor. Dersimli, Kürt ya da Alevi olmanız gerekmiyor, insanlığa karşı suç teşkil eden katliamları savunan bu partiden derhal uzaklaşın, orada kalmanız bu suça ortak olmanız anlamına gelir. Cumhuriyet boyunca gerçek yüzünü gizleyerek ezilen halklarımıza “umut” olarak yutturulan CHP’nin maskesi düşmüştür. Türkiye için önemli bir fırsat açığa çıkmıştır. CHP’nin maskesi düşmüştür, orada kalarak kan dökerek siyaset yapmak isteyenlere kan taşımayın.
Bazen “bir musibet bin nasihatten iyidir” derler. Yıllardır bilinen bir gerçek, katliamcı zihniyetin sahibi tarafından itiraf edildi. Bu anlamda Öymen’e kızmamak gerekiyor. Öymen doğru söylüyor. Cumhuriyet sorunlarını “Dersimde, Koçgiri’de, Şeyh Said’de, Ağrı’da olduğu gibi katliamlarla çözmüştür. Öymen’in yanlışı ve yanıldığı nokta ise ne devir o devirdir, ne de katlettiğiniz Dersimliler, Kürtler ve Aleviler eskisi gibidir. Halklarımız artık örgütlüdür. Siz efendilerinize hizmet etmek için dedenizden öğrendiğiniz katliamla çözümü önerseniz de devriniz geçti. Tarihin çöplüğündeki yerinizi almanız için gecikilmiş de olsa, uzak değil. Bunu böyle bilin ve hiç değilse bu ülkenin geleceği ile oynamayın! Öymen ve Öymen kafalı CHP’liler.
Ergin Doğru (İstanbul)
ÖNCEKİ HABER

Çocuk hakları Meclis gündeminde

SONRAKİ HABER

Memleketimden domuz gribi manzaraları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...