19 Kasım 2009 00:00

Çocuk hakları Meclis gündeminde

DTP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde Türkiye’nin imzaladığı sözleşme ve protokollerin gereğini yapıp yapmadığı sorununu TBMM gündemine taşıdı.

Paylaş

DTP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde Türkiye’nin imzaladığı sözleşme ve protokollerin gereğini yapıp yapmadığı sorununu TBMM gündemine taşıdı.
Bayındır ilgili bakanlara çocukların karşı karşıya olduğu sorunlarla ilgili sorular yöneltti. Bayındır, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, “Suça sürüklenen çocuk sayısı nedir? Kaç çocuk hakkında özgürlüğü bağlayıcı ceza verilmiştir?” diye sordu. Bayındır ayrıca, “Ülkemizde çocuklara özgü olarak düzenlenmiş çocuk kapalı ceza infaz kurumu ve eğitim evi sayıları nedir?” sorusuna da yanıt istedi. “Terörle Mücadele Kanunu kapsamında 2002 yılından bu yana kaç çocuk Özel Yetkilendirilmiş Mahkeme’lerde yargılanmıştır, kaç çocuk hakkında tutuklama kararı verilmiş olup, tutuklama süreleri nedir?” diye soran Bayındır, suça yönelen çocukların, sosyal alıştırma kursları, madde bağımlılığı önleme hizmetleri benzeri alternatif tedbirler konusunda Bakanlığın çalışma yapıp yapmadığını da gündeme getirdi.
MALİYE BAKANI’NA SORULAR
Bayındır, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e ise, ‘İlköğretim için aşağıdaki kalemlerle ilgili harçlar var mı? (Okula yazılmak için, okul taksiti, üniforma, okul giderleri, eğitim materyalleri, okul yemekleri, okul gidiş-geliş), Ortalama toplam yıllık gider (bir ilkokul örgencisi için aile başına) nedir?’ sorularını yöneltti. Bayındır’ın, Bakan Şimşek’in yanıtlamasını talep ettiği sorular arasında, ‘Düşük gelir düzey grupları, kız öğrenciler/tek ebeveyni kadın olanlar, engelli grupları, yerinden edilmiş gruplar, uzak yerleşim yerlerinde yaşayan ilköğretim öğrenci gruplarının giderlerinin karşılanması için özel bir fon var mı?’ sorusu da yer aldı.
‘KUTULARDA BEBEK ÖLÜLERİ’
Edirne, Kayseri, Ankara, İzmir’deki hastanelerde hayatını kaybeden yüzün üzerindeki yeni doğan bebeği hatırlatan Bayındır, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a “Bakanlığı’nızca ne tür işlemler yapılmıştır? Sorumlular ortaya çıkarılmış mıdır? Bebeği ölen ailelere maddi manevi tazmin için ne tür uygulamalar yapıldı?” sorularını yöneltti.
BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde çekince konulan 17., 29., 30. maddeleri hatırlatan Bayındır, kadın ve aileden sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ile Devlet Bakanı ve Avrupa Birliğinden Sorumlu Başmüzakereci Egemen Bağış’a “Özellikle eğitim, ifade özgürlüğü, kendi kültürünü yaşatma hakkı ve kendi dilini kullanma hakkı gibi alanları da kapsayan bazı durumlarda çocuklar bakımından olumsuz etkileri olabilen bu çekinceleri, özellikle TBMM gündemine de alınan “Demokratik Açılım” tartışmaları çerçevesinde kaldırmak konusunda bir çalışmanız bulunmakta mıdır?” sorusunu yöneltti.
Öte yandan, düzenlemeye tepki gösteren Türkiye Barış Meclisi, düzenlemenin sorunu çözmeye yetmeyeceğini belirterek köklü değişiklik yapılmasını istedi.


AÇILIM HAK GETİRE


HÜKÜMET yetkilileri “açılım” sözlerini ağzından düşürmezken, TMK mağduru çocuklar için Meclis önünde yapılmak istenen sokak tiyatrosuna polis izin vermedi.
Sahne Dışı Sokak Tiyatrosu, “taş attıkları”, “terli oldukları”, “yüzlerini kapadıkları” gibi gerekçelerle gözaltına alınıp, tutuklanarak, 20 yılı aşkın cezalar alan TMK mağduru çocuklar için hazırladıkları Kayıp Harfler Masalı’nı Meclis Dikmen Kapısı önünde sergilemek istediler. Zilleri, tefleri, oyuncakları ve balonlarıyla Meclis önüne gelerek, “çocuklar çocuktur efendiler” diyen oyuncuların oyunlarını sergilemelerine polis izin vermedi. Oyuncular, bir sokak tiyatrosu olduklarını, bu nedenle TMK mağduru çocuklar için hazırladıkları oyunu Meclis önünde de sergilemek istediklerini söylediler. Ancak emniyet yetkilileri “Meclis önünde eylem, basın açıklaması yapabilirsiniz, ama oyun oynayamazsınız” dediler. Bunun üzerine oyuncular Meclis önünde bir açıklama yaptılar. Açıklamada oyuncular, taş attıkları gerekçesiyle çocukları cezaevlerine atan zihniyetle, Meclis’in önünde tiyatro oynanmasına izin vermeyen zihniyetin aynı olduğunu vurguladılar.
Daha sonra oyunlarını sahnelemek üzere Yüksel Caddesi’ne gitmek isteyen oyuncaların yalnız yürümelerine de izin verilmedi. Polis eşliğinde Yüksel Caddesi’ne yürüyen oyuncular, burada “Kayıp Harfler Masalı” adlı oyunlarını sergilediler. Vatandaşın yoğun ilgisini çeken oyunda, “Çocuklar çocuktur efendiler. Çocuklar için adalet istiyoruz” denildi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

İklim değişikliği eşitsizlikleri artıracak

SONRAKİ HABER

Öymen doğruyu söylemiyor mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa