20 Kasım 2009 00:00

Hükümet bölgeler arası ayrım yapıyor

DİYARBAKIR’ın Bismil ilçesinde yaşıtları okula giderken soğuk havaya rağmen çalışmak zorunda kalan ve yaşları 15 ile 22 arasında değişen genç kadınlar...

Paylaş

DİYARBAKIR’ın Bismil ilçesinde yaşıtları okula giderken soğuk havaya rağmen çalışmak zorunda kalan ve yaşları 15 ile 22 arasında değişen genç kadınlar, işsiz olduklarını ve artık pamuk tarlalarında bile iş bulamadıklarını belirtti. İş bulmanın eskiye oranla daha da zorlaştığını ifade eden kadınlar, hükümetin bölgeler arası ayrım yaptığını söylüyor.
Sabahın erken saatlerinden akşama kadar kilo başı 15 kuruşa çalışan genç kadınların, kimisi ekonomik nedenlerden dolayı hiç okuyamazken, kimisi ise liseyi zar zor bitirmiş. Yaz aylarında fındık toplamak için Karadeniz Bölgesi’ne gitmek zorunda kalan genç kadınlar, burada da ikinci sınıf muamelesi gördüklerini ifade ediyor. Genç kadınlar, devletten kendi memleketlerinde iş alanları açmasını istiyor.
Bismil’in en önemli geçim kaynaklarından biri olan pamuk, son yıllarda çiftçilerin zarar etmesiyle birlikte rağbet görmemeye başladı. Geçen yıllarda, ilçede 200 bin dönümün civarında arazi pamuk ekimine ayrılırken, bu sayı 60 bin dönüme kadar geriledi. Eskiden yılda dört beş ay pamuk tarlalarında iş bulabildiklerini belirten Pınar Aslan, pamuğun kilosunu 15 kuruştan topladıklarını belirterek, “Ortalama günlük 15-20 TL kazanıyoruz. Eskiden daha çok çalışıyorduk, iş çoktu ama şimdi pamuk ekimi azaldığı için çalışma süremiz çok kısaldı. Pamukların çoğu artık makinelerle toplanıyor. Biz hükümetten bölgemize yatırımlar yapmasını istiyoruz” dedi.
‘BATIYA YATIRIM VAR DOĞUYA YOK’
Lise mezunu olduğunu belirten Arife Taş, “Başka iş bulamadığım için pamuk toplamaya geliyorum. Yılın iki üç ayı çalışıyoruz. Hükümet, Batı’da iş sahaları oluşturuyor. Bizim buraya hiçbir yatırım yapılmıyor. Devletin vatandaşa yaklaşımından eşit bir yaklaşım görmek istiyorum” dedi. Bölgede iş bulamadığı için yaz aylarında çalışmak için Batı’ya gittiğini belirten Sabahat Taşkın, “Eskiden, dört beş ay tarlada çalışmak için iş bulabiliyorduk ama şu an tarlalarda çalışmak için de iş bulamıyoruz. Yılın on ayı yatıyoruz, iki ay çalışıyoruz” diye konuştu.
‘EKONOMİK NEDENLERDEN OKUYAMADIM’
Henüz 15 yaşında olan ve hiç okula gitmeyen Rojda Bulut da, ekonomik nedenlerden ötürü tarlada çalışmak zorunda kaldığını belirtti. Bulut, ailesinin maddi imkanı olmadığı için okula gidemediğini belirterek, “Biz Batı’da ikinci sınıf muamelesi görüyoruz. Mecbur kalmazsak oralara çalışmaya gitmezdik. Ama ne yazık ki çalışmaya mecburuz” dedi.
Pamuk Ekicisi Engin Ayaz ise, pamuğun para etmediğinden yakınarak, “Biz bu toprağı icar tutuyoruz, mazot, gübre, tohum, işçi ve benzeri bir sürü masraf var. Pamuğun fiyatı ekim masraflarını çıkaramıyor, daha iyi bir fiyata satsaydık, işçilere de daha fazla vermek isterdik. Daha fazlasını hakkediyorlar ama biz kazanamadığımız için bu insanların haklarını tam anlamıyla veremiyoruz” dedi. Yağmur nedeniyle pamuklarının tarlada kaldığını belirten Ayaz, topladıkları pamuğu da satamadıkları için ambarlarda bekletmek zorunda kaldıklarını kaydetti.
(Diyarbakır/DİHA)
Yılmaz Erkek
ÖNCEKİ HABER

Nükleer santral ihalesinde karar bayram öncesinde verilecek

SONRAKİ HABER

Boylarından büyük işlerde çalışıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...