20 Kasım 2009 00:00

ABD demokrasisinin yemin şovu

Afganistan’ın mevcut Devlet Başkanı Hamid Karzai, ikinci kez devlet başkanı olarak yemin etti.

Paylaş

Afganistan’ın mevcut Devlet Başkanı Hamid Karzai, ikinci kez devlet başkanı olarak yemin etti.
Afganistan’ın başkenti Kabil’deki devlet başkanlığı sarayında düzenlenen törene, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhamed Rıza Rahimi ve çok sayıda yabancı temsilci ile Pakistan’daki etnik ve dini grupların liderleri katıldı. Karzai ve konuklar, yemin töreninin düzenlendiği başkanlık sarayının kapısında askeri bando tarafından karşılandı.
Törenin yapıldığı sarayın etrafında çok yoğun güvenlik önlemleri alınırken, misafirler güvenlik noktalarında yapılan 3 aramadan sonra salona alındı. Salonda basın mensuplarının görüntü almasına kısa bir süre izin verildi.
Devlet başkanlığı seçiminin ilk turunda yüzde 50 barajını geçemeyen Hamid Karzai ve Abdullah Abdullah’ın ikinci turda yarışacağı açıklanmıştı. Ancak Abdullah, ilk turda yapılan yolsuzluk ve hilelerin araştırılmadığı, ikinci turda da benzer yolsuzlukların yaşanabileceği gerekçesiyle seçimden çekilmişti. Karza’nin tek aday olarak katılacağı ikinci tur seçimler ise iptal edilmiş ve Karzai devlet başkanı ilan edilmişti.
Seçimlerin ilk turu öncesinde özellikle Taliban’ın saldırı tehdidi nedeniyle katılım oldukça düşük gerçekleşmişti. Seçim bölgelerinin çoğunda sandıklara tek bir oy bile atılmadığı uluslararası gözlemciler tarafından tespit edilmesine rağmen, açıklanan seçim sonuçları yüzde yüze varan katılım oranları gösteriyordu. Bu durum, gerek ülkedeki bağımsız seçim komisyonu, gerekse uluslararası gözlemciler tarafından “seçimlerde büyük ölçüde yolsuzluk yapıldığı” şeklinde rapor edilmişti. Bütün bu gelişmelere karşın, başta ABD ve AB ülkeleri olmak üzere birçok lider, Karzai’nin devlet başkanlığı ilan edilir edilmez onu arayarak “tebrik etme” yarışına girmişti.
‘DEMOKRASİ OLGUNLAŞIYOR’
Afganistan Milli Marşı’nın çalınmasının ardından Kur’an-ı Kerim’e el basarak yemin eden Karzai, daha sonra yaptığı konuşmada, seçime katılan tüm Afganlara teşekkür etti. Bu seçimle Afganistan’ın demokratik olgunluğa bir adım daha yaklaştığını iddia eden Karzai, seçimlerde rakibi olan ve seçim sürecinde kendisini yolsuzluk yapmakla suçlayan Abdullah Abdullah’a, ülkenin birliği ve refahı için bir araya gelme çağrısında bulundu.
Karzai, “uluslararası terörizme karışmamış tüm grupları evlerine dönmeye” çağırırken, Afganistan’daki savaşı bitirmek için bu süreçte tüm ulusal ve uluslararası kaynakları kullanacaklarını söyledi.
Afganistan’daki sivil kayıpların devam ettiğini ifade eden Karzai, NATO’yla birlikte sivil kayıpların önüne geçmek için yoğun görüşmeler sürdürdüklerini ifade etti.
Güçlü bir ulusal hükümet için güçlü silahlı kuvvetlere ihtiyaç olduğunu kaydeden Karzai, gelecek 2 yılda Afganistan’da faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası güvenlik firmalarının görevinin sonlandırılarak bu işlerin tamamının Afgan güvenlik güçlerine devredilmesinin hedeflendiğini bildirdi. Karzai ayrıca, yolsuzlukla mücadele edeceğine söz verdi.
(DIŞ HABERLER)

HILLARY CLINTON: SAVAŞAN HÜKÜMETİ DESTEKLİYORUZ

Hamid Karzai’nin yemin töreni dolayısıyla Afganistan’da bulunan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, önce tören için gelen bir düzine kadar ülkenin dışişleri bakanlarıyla, daha sonra da Afganistan’da bulunan çok sayıda yabancı ülkenin diplomatik yetkilileriyle bir araya geldi.
Diplomatik yetkililerle görüşmeden önce gazetecilere açıklamada bulunan Clinton, Karzai’nin ve onun oluşturduğu hükümetin, seçim sonuçlarının Afgan halkının hayatında görülmesinin ve hissedilmesinin gerekli olduğu konusunda kesin bir anlayışa sahip olduklarını sandığını belirtti. Uluslararası toplumun, “Afgan halkı ve Afganistan hükümetinin gelecek yıllardaki çabasını desteklemek ve cesaretlendirmek arzusunda” olduğunu kaydeden Clinton, verdikleri desteğin, güvenliğin sağlanması, Afgan ulusal güvenlik gücü ile polis gücü oluşturulması, Afgan halkına yansıyacak elle tutulur faydalar; güvenilir, olabildiğince şeffaf bir hükümet ve rüşvete karşı güçlü bir duruş gibi sonuçlar doğurmasını beklediklerini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

İsrail yine saldırdı

SONRAKİ HABER

Temsilcilik dediğin nedir ki?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...