20 Kasım 2009 00:00

OBAMA: GUANTANAMO’YU KAPATAMIYORUM

ABD Başkanı Barack Obama, Guantanamo Cezaevi’ni söz verdiği tarihte kapatamayacağını kabul etti.

Paylaş

ABD Başkanı Barack Obama, Guantanamo Cezaevi’ni söz verdiği tarihte kapatamayacağını kabul etti. Obama yönetiminin üssün kapatılması için belirlediği tarih 2010 yılı ocak ayıydı.
Ancak Barack Obama, Asya turu sırasında bazı Amerikan televizyonlarına verdiği mülakatlarda, belirlenen takvimin sarktığını söyledi.
ABD başkanı, bu durumun kendisinde hayal kırıklığı yaratmadığını da ekleyerek, Guantanamo Üssü’nün kapatılmasının zor olacağını bildiğini belirtti. ABD’li yetkililer, hâlâ Guantanamo Üssü’nde bulunan 220 kadar tutsağa ne yapacaklarına karar vermeye çalışıyor. Özellikle “tehlikeli” görülen ve tutuklanıp sorgulanma şekillerinden kaynaklanan yasal nedenlerle ABD’de aleyhlerinde dava açılamayan tutsakların akıbeti belirsiz. ABD yönetimi, tehlikeli görülmeyen ancak işkence görecekleri kaygısıyla ülkelerine dönmeyi de kabul etmeyen onlarca tutsağı almaları için çeşitli ülkelerle görüşüyor.
Barack Obama yaptığı son açıklamalarda, üssün ne zaman kapatılacağına dair yeni bir tarih vermedi. Obama, üssün büyük olasılıkla 2010 yılı sonlarına doğru kapatılacağını söylemekle yetindi.
ÖNCEKİ HABER

Kanadalı diplomattan işkence itirafı

SONRAKİ HABER

İsrail yine saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...