20 Kasım 2009 00:00

Kanadalı diplomattan işkence itirafı

KANADA’nın Afganistan Büyükelçiliği’nde müsteşar olarak çalışan Richard Colvin, tutukladıkları ve bir süre sonra Afgan...

Paylaş

KANADA’nın Afganistan Büyükelçiliği’nde müsteşar olarak çalışan Richard Colvin, tutukladıkları ve bir süre sonra Afgan hapishanelerine sevk ettikleri Afgan mahkumların işkence gördüğünü söyledi.
Kanada’nın başkenti Ottawa’da, Federal Parlamento’da kurulan komiteye ifade veren eski diplomat Richard Colvin, aralarında masumların da bulunduğu tutuklular için “Onlar Kanada’nın değerlerine, kanunlarına ve uygulamalarına taban tabana zıttılar” ifadesini kullandı.
Komitenin sorularını cevaplayan Colvin, şunları anlattı: “Elimdeki bilgilere göre gözaltında ve nakil sırasında, Afgan tutukluların hepsi işkence gördü. Kanada, İngiltere ve Hollanda’dan daha fazla tutuklu alıyordu. Ancak tutuklulukları süresince onların sağlık durumları, insani ihtiyaçları ve suçlu olup olmadıkları ile ilgilenilmedi.”
Kızılhaç’a bildirilmesi gereken sürenin üzerinden aylar geçtiğini kaydeden Colvin, “Tutuklularla ilgili sağlıklı ve tam rapor tutulmasına mani olunuyordu. Otoriter bir şekilde, isyanla ya da asilerle hiçbir bağlantısı olmayan Afganları da tutukluyorduk. Birçoğunun suçu, yanlış zamanda yanlış yerde olmaktı. Tüm bu olanlar, istihbarat açısından ya çok az ya da tamamen değersiz şeylerdi. Tutuklulara Afgan görevlilerin yaptıklarıysa daha kötüydü” dedi.
Aralarında kendisinin de bulunduğu bazı görevlilerin, büyükelçiye raporlar yazdığını söyleyen Colvin, bunların sansürlendiğini ve hasıraltı edildiğini vurguladı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

CIA’nın gizli bir cezaevi daha ortaya çıktı

SONRAKİ HABER

OBAMA: GUANTANAMO’YU KAPATAMIYORUM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...